Vyslovit třikrát za sebou Květy zní jako mantra

Vyslovit třikrát za sebou Květy zní jako mantra

Tisk

kvety200Deváté oficiální řadové album na výročí sametové revoluce vydává brněnská kapela Květy. Deska nazvaná Květy Květy pojednává o touze a izolaci, která začala dávno předtím než korona. Autorem hudby i textů na patrně nejmilostnější nahrávce Květů je Martin E. Kyšperský. Aranžérsky se na skladbách podílela celá kapela, smyčce napsal a zaranžoval Ondřej Kyas. Zvuk Květů se na albu přesunul od elektroniky zpátky k živým nástrojům.

 

Album Květy Květy je intimní vztahová deska, která pracuje s principem duality. V kapele jsou dvě dvojice: rytmika versus kytaristé. Album je z větší míry o vztahu dvou lidí. A také proto je slovo Květy dvakrát obsaženo i v názvu desky, jednou za každou dekádu dvacetiletého působení kapely na české hudební scéně.

„Slovo Květy musíte říct třikrát za sebou, to už je jako malá mantra,“ říká frontman kapely Martin E. Kyšperský. Ten se narodil jako blíženec, letos je mu čtyřicet, má za sebou dvě dekády vztahů a taky dvě dekády hraní v kapele. „Žiju sám a dochází mi, že často vedu s někým dialog. Vracím se zpátky, procházím si situace. Vybavují se mi příběhy, je na to teď čas. Píšu v těch písních dopisy hlavně sám sobě, abych nezapomněl, co jsem dělal za poslední dvě dekády, koho jsem miloval a s kým to nevyšlo. Politika a společenské věci úplně ustoupily do pozadí. Alba předtím byla o lásce, ale tohle je nejvíc,“ upřesňuje Kyšperský.

kvety2

V kontrastu k milostnému tématu jsou Květy Květy také albem velmi živým a energickým, v sestavě jsou poprvé dvě kytary. Svůj podíl na tom má také loňský příchod nového bubeníka Jakuba Kočičky, který je o dvacet let mladší než ostatní členové kapely. Zároveň se také jedná o hodně městskou desku, protože vznikala výhradně v kulisách Brna, v jeho kavárnách, parcích a na nádraží.

Album Květy Květy obsahuje 11 skladeb a vychází 17. listopadu 2020 u Indies Scope. Kapela ho nahrávala ve studiích „V“ ve Zlíně a v pražském Jámoru ve spolupráci s Ondřejem Ježkem, jenž se postaral také o mix a mastering. Už v říjnu hudebníci zveřejnili videoklip k singlu Robot v režii Jana Fuksy. Se stejným režisérem a herečkou Elizavetou Maximovou nyní dokončují další videoklip ke skladbě Do tmy, který představí v závěru listopadu.

Květy v nových skladbách i po dvaceti letech stále působí jako kapela, která má energie i nápadů na rozdávání. Po vydání posledního alba Spí vánoční pták (2017) si vybrala oddechový čas a její členové se pod hlavičkou YM realizovali v sólových žánrových projektech. Elektropopové album Japonec Aleše Pilgra a country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského vyšly na konci roku 2018. Na jaře minulého roku sólovou desku Solárium v žánru folktronica dokončil a pod vlastním jménem vydal také Ondřej Kyas. Od roku 2019 pak Květy společně s Jakubem Kočičkou na bicí tvoří opět kvarteto.

kvety1

CD/vinyl/download: Květy Květy
Interpret: KVĚTY
Tracklist
1. Do tmy, 2. Robot, 3. Koňýku, 4. Turné v Polsku, 5. Voskovec v Americe, 6. Okolí špitálu, 7. Uši, 8. Kinedryl, 9. K, 10. Nekonečný, 11. Zkouška sirén
Datum vydání: 17/11/2020
Label: Indies Scope

Další informace:
http://www.kapelakvety.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/KV%C4%9ATY-948804335206848
Multilink: https://bit.ly/kvetykvety

Autor foto: Lenka Sedláčková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Podivní podruhé a určitě ne naposled

pod 200Ještě dnes si pamatuju, jak mě uhranul plakát na první díl ve výloze knihkupectví. Podivná holčička mírně se vznášející nad zemí. A to jsem ještě netušila, že se celou knihou budou táhnout ještě podivnější příběhy na nejpodivnějších místech – kde taky ...

Divadlo

Herci MdB opanují muzikálovou kategorii Cen Thálie 2023

thalie3 200Po předchozích úspěšných letech také letos pro Městské divadlo Brno pokračují divadelní „žně“ v rámci počtu nominací našich umělců na významnou výroční divadelní Cenu Thálie. Tentokrát naši herci co do počtu nominací naprosto ovládli kategorii „Muzik...

Film

V zajetí tradic a pravidel

norsko 200Na devátém ročníku festivalu Severský filmový podzim nabídnou v sedmnácti českých městech to nejlepší ze severské a pobaltské filmografie. Letošní ročník je plný snímků se sportovní tématikou. My se ale dnes podíváme na film norské autorky Iram ...