fbpx

V sobotu 21. listopadu vypukla celorepubliková Sbírka potravin. Přestože akce ještě neskončila, její pořadatelka Veronika Láchová ji už teď hodnotí jako rekordní. Myslím si, že je to ta nejtransparentnější pomoc, co existuje, říká ředitelka České federace potravinových bank

Zveřejněno: 27. 11. 2020

Jarní kolo sbírky letos kvůli pandemii koronaviru vůbec nemohlo proběhnout. Veřejnost se bála a nebyli dobrovolníci. Nebyla schůdná cesta, jak sbírku provést, a tak se vrcholící přípravy musely zastavit. Na jaře nebyla zaznamenána žádná zvýšená poptávka po potravinách. Situace se radikálně změnila po letních prázdninách. Podle Veroniky Láchové to bylo zřejmě i tím, že začaly dobíhat formy sociální podpory a výpovědi. Jen během září a října se zvýšila poptávka po pomoci z potravinových bank o 40 procent. Najednou tu byl nápor lidí, kteří se začali ptát po potravinové pomoci. A ve skladech prý byla jenom jablka.

Hlavní přínos Sbírky potravin je ovšem v trvanlivých potravinách. Když ve skladech nejsou, tak nemáte potraviny, z kterých se dá něco uvařit. Maso se do potravinových bank téměř nedostává, jediný zdroj bílkovin jsou pouze luštěniny a ty už ve skladech před listopadovou sbírkou také nebyly. Ve všech skladech po České republice také chyběly těstoviny, rýže nebo konzervy. Lidé v nouzi mohli dostat třeba kilo jablek, kilo cibule a jogurty. A z toho se podle Veroniky opravdu vařit nedá.

Na jaře navíc nebyly trvanlivé potraviny ani v obchodech. Nikdo nechtěl darovat něco, čeho je málo. „Oslovili jsme tehdy spoustu producentů, ale neustále jsme slyšeli, že trvanlivé potraviny jsou i pro obchody zablokované na měsíce dopředu,“ podotýká Veronika s tím, že už bylo potřeba něco rychle udělat. „Nikdy jsme ale neorganizovali sbírku v takové rychlosti a chaosu s takovým množstvím změn. Zaváděla se koronavirová opatření. Lidé v maskách museli pracovat ve směnách. Těsně před sbírkou byli zaměstnanci asi z pěti regionálních bank v karanténě a muselo se vše dezinfikovat.“

Organizátorka sbírky doteď nechápe, že letošní sbírka nakonec proběhla úspěšně, a dokonce byla rekordní v objemu. Češi se opět jako na jaře, když jsme všichni šili roušky, projevili jako velice solidární národ. „V podmínkách protipandemických opatření jsme udělali takto velikou sbírku jenom s více než tisícovkou dobrovolníků. Lidé nám chtěli pomoci. Nebylo to o tom, že je někdo oslovil, aby přispěli. Bylo to o tom, že chtěli pomoct, a vyhledávali nás oproti minulým rokům cíleně,“ usmívá se dnes Veronika Láchová, se kterou jsme se bavily nejen o potravinách a lidské solidaritě.

Jak vlastně taková sbírka probíhá?

V České republice máme okolo 360 obchodů, ve kterých jsou obvykle čtyři tisíce dobrovolníků. Letos to bylo méně kvůli covidu. Sbírka probíhá tak, že lidé mohou nakoupit v obchodě nebo i přinést potraviny a drogerii, které mají doma, a odevzdat zboží našim dobrovolníkům.

My jsme letos ve sbírce vybrali 440 tun potravin a dalšího zboží, takže ještě jednou zmobilizujeme dobrovolníky, abychom to dotáhli alespoň na těch 500 tun.

Nejvíce potřebujeme těstoviny, konzervy, dětskou výživu, ale třeba i základní a dětskou drogerii. Ovšem pozor, do sbírky nepatří potraviny z domácí produkce. Odběratelé totiž musí mít jasnou informaci o potravině a alergenech. Přijímáme také ovoce a zeleninu. Potraviny nesmí mít porušený obal.

Přijímáte i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti?

Ano, odebíráme běžně potraviny po datu minimální trvanlivosti. Většina našich zdrojů pochází z obchodních řetězců. Mají povinnost nabízet neprodejné zboží s prošlým minimálním datem trvanlivosti charitativním organizacím. Zásadně ale nepřijímáme potraviny po datu spotřeby. Ale to už se netýká sbírky jako takové. Sbírka potravin má nezastupitelnou pozici, protože dostáváme trvanlivé potraviny, které jinak není možné získat v takovém objemu. Například trvanlivé mléko v krabici nedostaneme nikde jinde než ve sbírce. Během roku pracujeme v našich bankách pouze s desítkami litrů darovaného mléka.

Takže sbírka není ta hlavní akce roku?

My neděláme v první řadě Sbírku potravin. Pro nás to jsou pouze pernější dva dny v roce. Snažíme se lidem ukázat, co děláme. Pilířem naší práce je zachraňovat potraviny a distribuovat je lidem v nouzi. Mluvíme třeba o distribuci do Klokánků, domovů důchodců nebo rodičům samoživitelům a také celé řadě stacionárních a terénních programů v celé republice. Spolupracujeme i s velkými organizacemi, jako jsou Naděje, Charita a Armáda Spásy.

Vzhledem k tomu, že mnoho lidí se stále bojí koronaviru nebo jim jednoduše vyhovuje víc online prostředí, nabízíte i možnost online dárcovství? Jak to probíhá?

Online sbírka byla poprvé vloni a rovnou i první v Evropě. Probíhá týden před a po fyzické sbírce. Takže aktuálně ještě do 1. prosince. Můžete si zakoupit balíček potravin v nějaké hodnotě. Balíčky jsou rozdělené podle cílové skupiny, kam mají jít, například maminkám nebo seniorům. Vyberete si balíček a s vaším online nákupem vám přijde voucher, dokládající nákup. Fyzicky jdou potraviny k potřebným.

Nebojíte se, že vlna solidarity s rozvolněním kovidových opatření zase opadne?

Jestli solidarita opadne, tak doufám, že si ji lidé našetří na období, kdy zase bude třeba. Náš národ se zachoval skvěle, spoustu lidí to tolik překvapilo a vnitřně zahřálo. Například v sobotu 21. listopadu, kdy fyzická sbírka začala, už v poledne volali z Rohlíku, že mají úplně vyprodané vouchery a běží natisknout nové, aby se mohly prodávat dál. Přitom je tehdy už měli připravené až do 1. prosince. Ale lidi chtěli v tu chvíli pomoct.

VERONIKA LÁCHOVÁ

Ředitelka České federace potravinových bank. Studovala Krizovou radiobiologii a toxikologii a Filmovou školu v Písku. Provozovala vlastní kavárnu a pracovala na potápěčské základně. Po ukončení studií se věnovala psaní dotačních projektů, pracovala jako výkonná produkční několika ročníků filmového festivalu MFF voda, moře, oceány. Byla také tajemnicí Česko-indonéské obchodní a turistické komory. Po mateřské nastoupila jako analytik do organizace poskytující sociální služby. V roce 2016 založila spolu s dalšími spolupracovníky potravinovou banku v Českých Budějovicích. Dnes je v ČR potravinových bank 15.

Sbírky opravdu nejsou provázené vždycky tak velkou vlnou solidarity. Mnohdy ani vlastně nejsou lidé na dobrovolníky moc příjemní. Teď to bylo všechno jinak a líp. My přitom netoužíme po tom, abychom měli každý rok akce rekordní. My jenom potřebujeme, abychom mohli dávat lidem smysluplnou potravinovou pomoc.

Kdy se chystá vaše nejbližší další akce?

Už v sobotu 5. prosince proběhne benefiční koncert v Praze v Rock Café. Akce ale bude probíhat i v dalších regionálních oblastech. Myšlenka uspořádat koncert vznikla ještě v době, kdy jsme netušili, jak listopadová sbírka dopadne. Měli jsme opravdu velký strach, že se nám trvanlivé potraviny nepodaří sehnat v dostatečném množství, tak jsme rovnou pracovali na akci, která by mohla být zdrojem dalších potravin. Ale ukázalo se, že sbírka byla velmi úspěšná, takže teď to vnímám spíš jako poděkování všem, co se sbírky zúčastnili. Při té příležitosti je možné ještě něco darovat i třeba mimo obchodní řetězce, což spousta lidí uvítá.

My jsme letos ve sbírce vybrali 440 tun potravin a dalšího zboží, takže ještě jednou zmobilizujeme dobrovolníky, abychom to dotáhli alespoň na těch 500 tun. Poptávka se přece jen zvýšila a my chceme stále poskytovat plnohodnotnou pomoc a vydržet s ní až do jarní Sbírky potravin.

Související…

Epidemie nejvíc zasáhne nejchudší obyvatele planety. Člověk v tísni vyhlásil sbírku
red

foto: Archiv Veroniky Láchové, zdroj: Sbírka potravin

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...