Eliška Novotná: Informační věk

27. listopad 2020

To jsem tak jednou byla v zaměstnání a zazvonil telefon. Pevná linka, kterou používáme skoro už jen mezi sebou v budově, jinak jdou všechny hovory přes mobily. „Ahoj, tady je – řekla jméno – jsi to ty – řekla jméno?“ 

Od té doby přesně vím, co to znamená zkoprnět úžasem. Neviděly a neslyšely jsme se skoro půl století. „Jak jsi mě na tomhle čísle našla?“ zeptala jsem se posléze. „To internet a můj syn a moje vytrvalé volání poslední měsíc všude možně,“ odpověděla lakonicky.

No a od té doby se vídáme.

A nedávno jsem měla volání na mobil z neznámého čísla, které jsem si pak s radostí uložila. S volajícím jsme se viděli dobře před dvaceti lety a pak na sebe zcela ztratili kontakt.

„Jak ses dostal k mému číslu?“ ptala jsem se opět a dostalo se mi podivuhodného vysvětlení trpělivého řetězového odkazování z člověka na člověka.

A do třetice jsem já zavolala svému dávnému spolužákovi, jehož číslo mi napsal jeho syn z Japonska, kde žije, a na kterého jsem dostala e-mailovou adresu, když jsem skypovala s kamarádkou z Londýna. A s tím jeho tátou jsme se pak setkali v kavárně a nebylo to pěkné setkání, to by ale byl už jiný příběh.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.