Fenomén Královo Pole. Skladatel a muzikolog Miloš Štědroň představuje osobnosti brněnského genia loci

Fenomén Královo Pole. Milan Uhde

Milan Uhde. Signatář Charty 77, autor úspěšných společenských dramat, ale také libretista. Nejznámějším Uhdeho libretním textem je Balada pro banditu. Vzhledem k zákazu publikování podepisoval Uhde mnohá svá díla cizím jménem. 

Baladu pro banditu napsal v polovině 70. let minulého století pro brněnské Divadlo Na provázku a podepsal se pod ni autorův přítel, režisér Zdeněk Pospíšil. Hudbu k libretu složil Miloš Štědroň. V tomto tandemu pak vznikla další díla jako například Pohádka máje, Nana, Červený a černý, Leoš aneb Tvá nejvěrnější, Divá Bára nebo Viki kráčí za štěstím.

S hudebním vědcem a skladatelem Milošem Štědroněm hovořila Simona Kostrhunová.
Použitá hudba: Miloš Štědroň. Balada pro banditu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.