Letiště Praha chystá další vlnu propouštění, odejde 150 lidí

Velmi častý nápis posledních dní. Let zrušen. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comVelmi častý nápis posledních dní. Let zrušen. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Letiště Praha nechává část lidí ještě na 60 % mzdy, v příštích měsících nečeká zlepšení. Během roku o práci přišla nebo přijde pětina zaměstnanců.

Propad provozu na Letišti Václava Havla přinese další propouštění. Letiště Praha do konce letošního roku zruší celkem 150 pracovních míst. Už na jaře přitom letiště propustilo 450 lidí, o práci s jarní redukcí tak přišla nebo přijde pětina zaměstnanců.

Počty cestujících na letišti se v posledních měsících znovu začaly propadat o více než 90 % v porovnání s loňským rokem. Například říjnových 115 tisíc odbavených lidí znamená meziroční pokles o 93 %.

„Letiště Praha je navzdory všem snahám a úsilí nuceno opět přistoupit k redukci pracovních míst, a to postupně do konce roku 2020 přibližně o 150 pozic. Jedná se o pozice provozní i administrativní,“ řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Letiště nečeká, že by se situace v příštích měsících zásadně zlepšila. Podle Pavlíkové jde o nezbytně nutný počet míst, pro která na letišti nebude ani v budoucnu uplatnění. Letiště aktuálně zaměstnává 2450 lidí, ještě na jaře mělo kolem 2900 zaměstnanců. Letiště současně chce udržet zaměstnance s unikátní kvalifikací a vysokou odborností nezbytnou pro chod velkého mezinárodního letiště.

„Zároveň musíme mít připravené nutné kapacity pro případné obnovení provozu, které podle našich zkušeností z jara letošního roku může proběhnout poměrně rychle,“ dodala Pavlíková. V takový scénář doufají letecké společnosti celosvětově. „Proto u některých zaměstnanců využíváme také institutu zkrácených úvazků nebo částečné nezaměstnanosti, kdy zaměstnanci zůstávají doma za 60 % mzdy, podotkla.

S úbytkem cestujících se potýkají letiště po celém světě, přichází i s řadou netradičních opatření. V Praze například od prosince omezí noční provoz, v Mnichově zavřou jeden ze dvou terminálů.

Tagy letiště praha prg Top
54 komentářů