FORTUNA:LIGA - preview 9. kola

27.11.2020, 09:08, aktualizováno 29.11.2020, 08:48
Previews
Sparta se představí v Teplicích, kde o svou práci bude bojovat trenér Stanislav Hejkal. A za úkol dostal vítězství, jinak končí. Letenští Na Stínadlech neprohráli šestkrát za sebou, na druhou stranu z toho pětkrát remizovali a na sever přijíždějí po dvou ligových porážkách za sebou. To Slavia se po euforickém vítězství v Nice ukáže doma proti Brnu, které by pro ni papírově nemělo znamenal nezdolatelnou překážku. Boheminas s Jabloncem a Ostrava s Libercem nehrají kvůli karanténě...
FK Teplice - Sparta Praha  (neděle 16:00)
Teplický kouč Stanislav Hejkal potřebuje v neděli zvítězit, jinak pravděpodobně přijde o práci. Musí však zdolat silnou Spartu, která navíc hodlá odčinit týden staré zaváhání z domácí půdy.

Téměř přesně před dvěma lety se Hejkalovi povedl husarský kousek. Teplice kormidloval teprve několik týdnů a ligové vody brázdil spíše podle toho, jak zrovna foukl vítr. Přesto však zkraje prosince urval nečekanou výhru na sparťanské Letné, kde před odchodem na sever Čech působil jako asistent trenéra.

V neděli pak Hejkal může svoji teplickou anabázi poněkud symbolicky uzavřít v duelu s Pražany. Od vyhazovu jej uchrání pouze vítězství, věří v něj však vůbec někdo? A i kdyby se Hejkalovi náhodou zadařilo, vyřeší se tím něco? Sotva. Židle lodivoda "Sklářů" se kymácí povážlivě dlouho a Hejkal za celou tu dobu neukázal, proč by měl na Stínadlech setrvat.

Trenérská ultimáta jsou nicméně jakousi teplickou úchylkou. Někdejší redaktor Deníku Sport Karel Häring v posledním vydání Fotbal fokus podcastu vzpomínal, kterak měl před několika lety nůž na krku také tehdejší teplický kouč Petr Rada. Padáka nakonec dostal. Hejkal ale přesto doufá, že Radův osud nebude následovat. "Jsme odhodlaní zápas vyhrát, jen je situace o to složitější, že nůž na krku mám před utkáním se Spartou," uvedl.

Ano, Sparta je opravdu zvučné jméno, které stále vzbuzuje respekt. Ovšem například České Budějovice o minulém víkendu ukázaly, že na Letenské lze mazaně vyzrát. Pražané totiž kolabovali v obraně, což se jim ostatně nestalo poprvé. Kvůli sedmi inkasovaným brankám z posledních dvou kol přišla družina trenéra Václava Kotala o první místo v tabulce, které přenechala arcirivalovi Slavii.

Na druhou stranu si sparťané zvedli sebevědomí čtvrtečním úspěchem v Evropské lize, kdy rozstříleli skotský Celtic. "Vítězství nad Celticem nám všem po nedělní prohře s Budějovicemi spravilo náladu. Musíme dobře zregenerovat, co nejvíc si odpočinout a připravit se na Teplice. Myslím, že když k tomu hráči přistoupí zodpovědně, měli bychom utkání zvládnout," řekl Kotalův asistent Michal Šmarda.

S Pražany do Teplic neodcestují zranění obránci Ondřej Čelůstka s Lukášem Štetinou, a útočníci Adam Hložek, Adam Karabec a Libor Kozák. Hrát nebude ani David Pavelka, jenž viděl proti Budějovicím červenou kartu. O startu stopera Dávida Hancka a záložníků Ladislava Krejčího "staršího" s Michalem Sáčkem se teprve rozhodně.

Domácí budou postrádat středopolaře Jana Fortelného a forvarda Matyáše Kozáka, kteří jako kmenoví hráči Sparty nemohou proti svému zaměstnavateli nastoupit. Zdravotní problémy pak do hry nepustí brankáře Tomáše Grigara, zadáky Davida Heidenreicha s Janem Knapíkem a záložníka Matěje Radostu.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Němeček - Vukadinovič, Mareček, Shejbal, Černý - Moulis, Kučera, Žitný, Trubač - Řezníček, Mareš
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vindheim, Plechatý, Hancko, Hanousek - Karlsson, Trávník, Dočkal, Ladislav Krejčí II, Plavšić - Juliš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.95 - 4.14 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - Zbrojovka Brno  (neděle 18:30)
Po úspěchu v Evropské lize na půdě Nice musí Slavia přepnout do ligového módu a nepodcenit soupeře. Čeká ji sice až šestnáctá Zbrojovka, ta ale v posledních dvou zápasech dokázala bodovat...

Sešívaní naposledy prohráli ve druhé polovině října na hřišti Beer-Shevy. Od té doby si připsali pět po sobě jdoucích vítězství, z nichž tři byli na evropské půdě. Po Leverkusenu dokázali dvakrát přehrát i Nice, ve čtvrtek ve Francii vyhráli poměrem 3:1. O góly se postarali Lingr, Olayinka a Sima.

"Únava se odbourává určitě lépe po vyhraném zápase. Navíc za sebou máme takovou úspěšnou sérii, kdy se nám daří. Jsme na vlně a doufám, že si to udržíme i s Brnem, které se pomalu v poslední době zvedá. Viděli jsme jejich poslední dva zápasy a odehráli je velice slušně. Je před námi povinnost vyhrát a uděláme pro to maximum. Uvidíme, v jakém stavu bude po zápase s Nice kádr. Musíme si vyhodnotit, kteří hráči nám typologicky do zápasu s Brnem zapadnou," okomentoval situaci asistent trenéra Jaroslav Köstl.

I v lize se slávisté v poslední době prezentovali výtečnou formou, což potvrdili minulý víkend v Opavě. Tam po poločase vedli jen o gól díky Kúdelovi, pak ale přidal dvě branky Kuchta a po jedné Bořil, Sima a Musa, díky čemuž z toho bylo vítězství 6:0. V tabulce střelců přitom červenobílí příliš vysoko nejsou, nejlépe jsou na tom třígóloví Tecl, Bořil, Kúdela a Musa.

Zbrojovka je na tom co do zastoupení mezi kanonýry ještě hůře, tam to ale není ani v nejmenším překvapivé. Žádný tým totiž v lize neskóroval méně, nedobrou ofenzivu Brno potvrzovalo i při svých úspěších. Remíza s Příbramí, vítězství v Jablonci i pohárový postup s Jihlavou, to vše se zrodilo jen s jednou brankou na kontě. Více dokázalo vstřelit jen jednou, když Sigmě podlehlo 2:4.

Ve vzájemných zápasech měla před sestupem Zbrojovky jednoznačně navrch Slavia, která zvítězila pětkrát v řadě s celkovým skóre 13:1. Poslední úspěch na Srbské ovšem vůbec jednoznačný nebyl, až v sedmdesáté minutě rozhodl jediným gólem o hubeném vítězství Tecl.

Domácí nemohou pro zápas počítat se zraněným Hovorkou, v ohrožení jsou i starty Oscara, Karafiáta a Provoda. Hosté přijedou bez Bariše, Kotuly, Kryštůfka, Reitera, Vaňka a Vintra.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš, Traoré - Lingr, Stanciu, Olayinka - Kuchta
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Floder - Moravec, Gajič, Dreksa, Kotula - Štepanovský, Sedlák, Šumbera, Fousek - Hladík, Přichystal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.06 - 20.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav  (sobota 14:00)
Na hřiště poslední Příbrami zavítá celek z opačného konce Středočeského kraje. Mladá Boleslav v uplynulém kole po třech utkáních zvítězila a doufá, že konečně najede na vítěznou vlnu. Domácí pak budou zřejmě rádi za jakýkoliv bodový zisk.

Život nenabízí mnoho jistot, avšak jako fanoušek české nejvyšší soutěže se například můžete spolehnout, že Příbram bojuje o záchranu prvoligové příslušnosti do posledního dechu. Někdy se jí dokonce povede vstát z mrtvých. Ovšem i znalci prostředí začínají pochybovat, kolik toho klub od řeky Litavky vydrží. Aktuální forma je totiž žalostná a světlo na konci tunelu bliká chabou září.

Minulý víkend sice Příbram teprve podruhé v probíhajícím ročníku inkasovala v jednom zápase méně než třikrát a hned z toho byl druhý bod do sbírky. To ale rozhodně nestačí. Navíc onu remízu z Brna darovali svěřencům kouče Pavla Horvátha sami Moravané. Horváth to vskutku nemá lehké. Kádr, s nímž pracuje, disponuje dost možná nejslabší kvalitou z celé ligy, navíc se často obměňuje, což klidu a stabilitě rozhodně nepřispívá. Pokud se však výsledky nezlepší, dá se očekávat, že mizérii odskáče právě Horváth.

Ani v Mladé Boleslavi nejsou z průběhu ročníku nadšeni. Hráči z města automobilů jsou zvyklí atakovat pohárové pozice, ovšem na začátku sezony body především ztráceli, a proto se družina trenéra Jozefa Webera usadila u spodku tabulky. Naposledy nicméně Boleslav přejela Pardubice a alespoň se odpoutala od sestupových příček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.54 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - SFC Opava  (sobota 16:00)
Slovácko si na rozdíl od většiny ligových účastníků užívalo o uplynulém víkendu dovolenou a do zápasu proti Opavě by tak měla jít domácí skvadra odpočata. Hosté se naopak potřebují oklepat z nedávného debaklu.

Přestože kádr Slovácka zatím úspěšně vzdoruje zásahu koronavirem, zákeřná nemoc i tak Moravany bezprostředně ovlivňuje. Celek z Uherského Hradiště totiž teprve dva týdny zpět dohrál odložený duel z Příbramí, jenž byl přesunut z důvodu nákazy příbramské kabiny covidem. Slovácko dohrávku hravě zvládlo, následně se ale lazaret otevřel u protivníka z Ostravy, tudíž minulý víkend mělo družstvo trenéra Martina Svědíka volno.

I tak Moravané bojují s divokým rozpisem se ctí. Drží se ve středu tabulky a oproti konkurenci mají odložený mač s ostravským Baníkem k dobru. Do toho se Svědík snaží svým svěřencům naordinovat nové trendy, například hru na tři obránce. "Kdykoliv můžeme přejít na systém se čtyřmi obránci, který jsme hráli několik let, ale od léta jsme zkoušeli alternativu se třemi obránci a myslím, že jsme to vstřebali celkem rychle. Ale jak říkám, je to to alternativa a jsme schopní hrát jak na tři obránce, tak i na čtyři," uvedl obránce Slovácka Patrik Šimko.

Také Opava pod mladým koučem Radoslavem Kováčem praktikuje rozestavení se třemi stopery. Avšak ani zhuštění prostoru před vlastní bránou neodvrátilo debakl, jenž Slezané utrpěli před týdnem od Slavie. Vysoké porážce nezabránila ani čerstvá posila do zálohy Christ Tiehi. SFC tak zůstává ve spodních patrech tabulky a zatím vše nasvědčuje tomu, že si zopakuje tuhý boj o záchranu.

Pokud Slezané nechtějí zabřednout do krize, měli by se již v Uherském Hradišti prezentovat působivým výkonem. "Spíš než na soupeře se musíme soustředit hlavně sami na sebe. Potřebujeme udržet koncentraci po celých devadesát minut a musíme dbát také na dobrou organizaci hry, bez toho můžeme uspět jen těžko," prohlásil Kováč.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.54 - 7.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Bitva dvou týmů, které aktuálně uzavírají první polovinu tabulky, bude k vidění v sobotu v Karviné. Domácí tým tam přivítá Zlín, přičemž mu nahrává i bilance vzájemných zápasů.

Slezané do reprezentační přestávky drželi sérii čtyř ligových utkání bez porážky, ta skončila minulý týden v Olomouci jednoznačným nezdarem 3:0. Po vlastenci gólmana Neumana přidaly své zásahy Hála s Nešporem. Další nevýhodou Karviné je, že domácí půda není její velkou oporou, vyhrát tam dokázala jen v posledním utkání proti Bohemians.

"Ševci" se v této sezóně pohybují po sinusoidách. Po úvodní prohře dvakrát v řadě zvítězili, následovala série čtyř porážek v řadě včetně konce v MOL Cupu. Covidová pauza jim však velmi pomohla, po ní nejprve vyplenili hřiště Českých Budějovic, načež díky Poznarově trefě zdolali i Plzeň. Právě Tomáš Poznar je spolu s Francouzem Dramém nejlepším střelcem týmu, oba mají na kontě tři branky.

V první lize na sebe tato mužstva narazila osmkrát, přičemž v sedmi z těchto utkání zvítězili domácí. Výjimkou byl zápas ve Zlíně před rokem v srpnu, díky čemuž má Karviná momentálně tři výhry v řadě. Zajímavostí také je, že na sebe narazí bratranci. V karvinském dresu hraje Soufiane Dramé, za hosty nastupuje Youba Dramé.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Ndefe, Santos, Šindelář, Twardzik - Hanousek - Ostrák, Herc, Qose, Bartošák - Papadopulos
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Simerský, Buchta, Procházka - Fantiš, Conde, Jiráček, Čanturišvili - Jawo, Poznar, Y. Dramé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.42 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň  (sobota 18:30)
Velmi nepovedené zápasy na venkovních hřištích má za sebou plzeňská Viktorka. Její utkání v Budějovicích navíc přichází v ne úplně ideální čas - Dynamo se totiž zvedlo a dvakrát za sebou naplno bodovalo.

Po návratu na trávníky začátkem listopadu sice ještě Jihočeši podlehli Zlínu, reprezentační přestávka jim však pomohla o ve dvou zápasech získali šest bodů. Nejprve zaskočili Spartu, její Letnou vyplenili poměrem 4:2, když se dvakrát prosadil Brandner a po jednom gólu přidali Mészáros s Javorkem. V dohrávce pátého kola pak díky Čolićově penaltě a Mészárosově zásahu zdolali dalšího pražského soupeře Bohemians.

Viktoriáni naposledy prohráli vinou Poznarovy trefy ve Zlíně, což pro ně znamenalo propad na čtvrté místo za Olomouc. Tento nezdar potvrdil neuspokojivou venkovní formu Plzně, která v nové sezóně odehrála šest soutěžních utkání na hřišti soupeře. Z toho dokázala vyhrát jen v Ďolíčku a remizovala na Andrově stadionu, jinak to byly samé porážky, ať už v lize nebo evropských předkolech.

"Nehrají špatný fotbal. Snaží se o určitý způsob ofenzivní hry, velmi konstruktivní. Bodově se jim to do té doby nevyplácelo, ale teď už ano, takže víme, že to bude zajímavý soupeř. Ale my toužíme po vítězství. Budějovice byly na Spartě efektivní a dokázaly odstranit ze hry prvky, kvůli kterým se jim předtím nedařilo. Bude to nepříjemný soupeř, co má šikovné hráče," varuje středopolař Aleš Čermák.

Západočeši každopádně narazí na svého oblíbeného soupeře. Dynamo ve vzájemném zápase naposledy zvítězilo v roce 2006, aktuálně má Viktoria šňůru sedmi výher v řadě. Naposledy ve Štruncových sadech ovšem měla namále, když zvítězila až díky brance Mihálika z devětaosmdesáté minuty.

Domácí tým se musí obejít bez Šulce, Ekpaie a Matějky, kteří nemohou nastoupit kvůli dohodě mezi kluby. Ledeckého zase do hry nepustí zranění. Na straně hostí není k dispozici Hybš, v ohrožení je i start Havla.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Králik, Talověrov, Skovajsa - Čavoš, Havelka - Van Buren, Javorek, Mészáros - Brandner
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba, Ondrášek, Kopic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.42 - 4.67 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Pardubice - Sigma Olomouc  (pátek 18:00)
Olomoucká Sigma potvrdila minulý víkend formu a díky zaváhání Plzně se vyšvihla na bronzovou pozici. Své postavení bude hájit proti Pardubicím, které nedávno zasáhl koronavirus, ovšem v "domácím" Ďolíčku se jim od úvodního zápasu daří.

Pražsko-plzeňský triumvirát na špici tabulky narušuje horda dobře naladěných Hanáků, kteří se odnaučili prohrávat. Pravidelné ztráty přitom byly ještě na jaře vcelku rutinou, ovšem od začátku probíhající sezony se směřování družiny kouče Radoslava Látala otočilo o 180 stupňů. Zatímco experti si lámou hlavu nad tím, co zapříčinilo olomoucký obrat, fanoušci Sigmy si výkony Hanáků radostně užívají.

Olomouc před startem 9. kola okupuje třetí příčku a z psychické výhody značně těží. "Určitě je to pro nás povzbuzení. Víme, že některé zápasy nebyly z naší strany ideální, ale mužstvo si po psychické stránce více věří díky vědomí získaných bodů," uvedl Látal, nad nímž ještě pár měsíců dozadu kdekdo lámal hůl.

V pátek se Hanáci mohou stát prvním mužstvem v ročníku, které si odveze všechny body z "domácího" hřiště Pardubic. Východočeši si kvůli nevyhovujícímu pardubickému stadionu museli najít dočasný azyl v pražských Vršovicím, to jim ale očividně nevadí. Z výkonů předváděných u Botiče svěřenci trenéra Jiřího Krejčího těží a především díky nim se nováček ligy překvapivě drží v hodní polovině tabulky.

Venku ale Pardubicím tolik pšenka nekvete, což ukázalo i poslední utkání v Mladé Boleslavi. Nutno dodat, že kádr Východočechů zasáhl koronavirus, jenž ze hry vyřadil hned dvanáct hráčů. "Bylo to velmi zvláštní koukat na kluky v televizi bez toho, abych do zápasu mohl naskočit. Ale v této době si tím asi projde nakonec skoro každý," řekl záložník Lukáš Pfeifer, který už bude proti Olomouci fit.

Zda se však do sestavy vrátí Jan Jeřábek, Tomáš Solil, Emil Tischler či Cadu, kteří koronavirus také prodělali, to není jisté. Páteční duel nicméně jistě vynechají Michal Surzyn s Jiřím Slámou, kteří jako kmenoví hráči Olomouce nemohou proti mateřskému klubu nastoupit. Na straně Sigmy je otázka, zda se v základní jedenáctce objeví Roman Hubník, který vynechal zápas s Karvinou v minulém kole.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Tischler, Solil, Hlavatý, Cadu - Černý
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Hála, Beneš, Poulolo, Zmrzlý - González, Breite, Houska, Greššák, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.07 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha871026:222
2.Sparta Praha860223:1318
3.Sigma Olomouc852114:717
4.Viktoria Plzeň851219:1216
5.FK Jablonec841312:813
6.Slovan Liberec841313:1013
7.FK Pardubice84139:1013
8.Fastav Zlín840411:1112
9.MFK Karviná83329:1112
10.1. FC Slovácko732210:711
11.Bohemians Praha 1905831411:1110
12.Dynamo České Budějovice823311:179
13.Baník Ostrava722310:78
14.FK Mladá Boleslav822410:138
15.FK Teplice82069:176
16.Zbrojovka Brno81257:185
17.SFC Opava81256:185
18.1. FK Příbram80265:232
Zbývající zápasy
29.11. 14:00Baník Ostrava - Slovan Liberec (zápas odložen)
29.11. 14:00FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (719)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele