Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 4°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Advent v Praze

Praha 6 ozdobí šest vánočních stromů. Na Vítězném náměstí bude osmimetrový jelen

Vánoce v Praze 6 začínají o první adventní neděli rozsvícením vánoční výzdoby. Letos jí bude na Vítězném náměstí vévodit vedle čtrnáctimetrového smrku také svítící osmimetrový jelen. Veřejnost se také může těšit na bruslení u obory Hvězda. 

V neděli 29. listopadu přesně v 17 hodin se Praha 6 rozzáří dekorativním vánočním osvětlením hlavních ulic. Dojde také k rozsvícení hned šesti vánočních stromů: na Malém Břevnově, na Břevnově u Kulturního centra Kaštan, ve Vokovicích v ulici V středu, na sídlišti Dědina a u Písecké brány. Největší z nich bude tradičně stát na Vítězném náměstí, městská část jej letos obdržela darem od jednoho ze svých občanů z Hanspaulky. Hlavní dominantou však letos bude osmimetrový svítící jelen přímo uprostřed Vítězného náměstí.

„Letos jsme kvůli covidu museli postupně zrušit téměř celý kulturní, sportovní i volnočasový program pořádaný městskou částí,“ říká Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 pro kulturu, sport a volný čas. „Zrušen je tím pádem také prakticky celý vánoční program, na který jsme bývali dosti pyšní. Tak jsme se alespoň rozhodli posílit vánoční výzdobu v ulicích. Jelen uprostřed Kulaťáku bude mít v Praze 6 premiéru a doufám, že to lidé ocení a že se jim bude líbit,“ dodává místostarosta.

Všem, kteří mají Vánoce spojené s pohybem na ledě, bude od prvního prosincového týdne k dispozici veřejné kluziště. Letos se přesune z Vítězného náměstí v Dejvicích, kde aktuálně stojí odběrné pracoviště na koronavirové testy, na Vypich před oboru Hvězda do areálu dopravního hřiště Domu dětí a mládeže Praha 6. Kluziště bude otevřené denně od 9 do 21 hodin a nabídne půjčovnu bruslí, broušení nožů a také doprovodný program se školou bruslení pro malé i velké začátečníky. Vstup na kluziště je zdarma.

V parku Petra Šabacha v Dejvicích vznikne Srdce pro Václava Havla, tedy obrazec ve tvaru srdce tvořený ze svíček, které zde s tichou vzpomínkou na prvního polistopadového prezidenta budou moci pokládat sami občané. Srdce zde bude umístěno 18. prosince, tedy na výročí skonu Václava Havla. Pro zamilované páry bude v témže parku připravena i osvětlená vánoční koule, do ní budou moci zamilovaní vstoupit a políbit se pod jmelím.

Pokud se uvolní vládní opatření, je Praha 6 připravena uspořádat v parku Petra Šabacha rovněž speciální vánoční trhy: „Když to půjde, malé trhy v Šabachově parku přichystáme. Uvažujeme o tom, že bychom letos udrželi v programu alespoň Rybovku, čili Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou tradičně dáváme 25. prosince na Boží hod. Podmiňujeme to ale samozřejmě zmírněním vládních pandemických opatření a musela by se navíc odehrát pod širým nebem,“ vysvětluje místostarosta Lacina.

Praha 6 nezapomíná ani na občany, kteří budou trávit vánoční svátky v zařízeních sociálních služeb. Ve spolupráci se šestkovými mateřskými školkami městská část zajistila malé vánoční stromky, které ozdobily děti ze školek vlastnoručně vyrobenými ozdobami. Děti si také pro klienty zařízení sociálních služeb připravily perníčková přání a nakreslily pro ně obrázky s vánoční tematikou. Dárky ze školek nyní Praha 6 rozváží do jednotlivých zařízení.    



Autor: TZ, red

Nejkrásnější vánoční destinace světa? Podle amerického žebříku Praha

3. ledna 2024 ve 20:07

Česká metropole opět získala prvenství v americkém žebříčku nejkrásnějších vánočních míst na světě podle zpravodajského serveru U.S. News. Praha v něm předběhla evropské metropole Vídeň, Řím i Salcburk, lyžařský ráj Aspen nebo exotické Maledivy, které se umístily na...

Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční na Smíchově

24. prosince 2023 v 10:52

Koncert se koná v kostele sv. Václava na Smíchově, na Náměstí 14. října.

Kostel Pražského Jezulátka: Česká mše vánoční

24. prosince 2023 v 09:03

V kostele Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka uslyšíte 25. prosince Českou mši vánoční. Karmelitská 15, Praha 1.

Hlavním nádražím v Praze zněla Rybova mše, uctila oběti střelby

24. prosince 2023 ve 04:43

Hlavním nádražím v Praze v sobotu opět zněla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. S ohledem na čtvrteční tragickou střelbu v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy hudebníci letos mimořádně zařadili také skladby Lacrimosa z Requiem Wolfganga Amadea Mozarta a Modlitba pro Martu, vypustili...

Praha 1 bude rozlévat rybí polévku

23. prosince 2023 v 18:21

Sváteční rozlévání rybí polévky na Štědrý den 24. prosince se uskuteční od 11 hodin na Kampě a od 14 hodin na Václavském náměstí. Akci organizuje Praha 1, rozlévání se zúčastní starostka Terezie Radoměřská, místostarostka Kateřina Klasnová, místostarosta Tomáš Heres, radní Ivana Antalová a a...

Dnes: Rybí polévka u Edenu

23. prosince 2023 v 09:27

Dnes bude Praha 10 před nákupním centrem Eden od 11:00 servírovat rybí polévku do poslední porce.

Petřínská půlnoční

23. prosince 2023 v 09:11

Půlnoční mše v kostele sv. Vavřince na Petříně 24. prosince ve 24 hodin.

Praha 18: Na Štědrý den pro Betlémské světlo

23. prosince 2023 v 07:50

Na Štědrý den budou od 10 do 14 hodin rozdávat skauti ze střediska Athabaska u Úřadu městské části Praha 18 Betlémské světlo.

Štědrý večer na Chodově: Osamělí lidé oslaví Vánoce ve Westfield Chodov

23. prosince 2023 v 05:06

Na Štědrý den v poledne uzavře Westfield Chodov své brány zákazníkům. Chodby obchodního centra se následně promění ve slavnostní společenskou místnost, ve které proběhne už šestý ročník charitativní akce Štědrý večer na Chodově. Ke štědrovečerní tabuli zde usednou lidé, kteří by jinak strávili...

Jarmark v Panské

21. prosince 2023 v 10:35

Tradiční jarmark ve čtvrtek 22. prosince od 10 hodin na půdě SPŠST v Panské.

Praha 1 zve na rybí polévku

20. prosince 2023 ve 21:47

Zástupci Prahy 1 budou v neděli 24. prosince na dvou místech v historickém centru rozdávat kolemjdoucím rybí polévku. Od 11 hodin na Kampě a od 14 hodin v horní části Václavského náměstí na trzích.

Další články
Nahoru