Milan Hloušek předvedl, jak vypadá Půlnoc ve skladu básní

27. listopad 2020 09:00

Autor románů a detektivních povídek, Milan Hloušek, vydal svou první básnickou sbírku. Jmenuje se Půlnoc ve skladu básní a vydalo ji nakladatelství Kampe. Najdete v ní i dvě básně o městě Kraslice, kde žije. 

„Čtenář prochází pomyslným skladem a probírá se mým životem. Básně ale nevycházejí jen z mého života, do sbírky jsem začlenil také bezdomoveckou, milostnou a lyrickou poezii. Ale také se tam trošku otiskuje současná situace ve společnosti,“ představil svou sbírku Milan Hloušek.

Zařadil do ní i básně ze svého města. „První se jmenuje V protézách a je věnovaná hrázděnce – starému domu, který opravuje skupina nadšenců. Druhá báseň se jmenuje Černý pes s ohnivým jazykem. Jedná se o přebásněnou legendu z Kraslic,“ upřesnil autor.

Ve sbírce najdou čtenáři také verše v němčině, angličtině a francouzštině, včetně českého překladu. „Cizojazyčné básně pokaždé někomu věnuji. Ty německé svým přátelům z Německa, se kterými pořádáme veřejná čtení. Báseň La petite France (malá Francie) jsem věnoval své ženě. Je spojena se vzpomínkou na naší návštěvu Štrasburku,“ uzavřel Hloušek. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio