„Hororová královna“ aneb kdo je Anya Taylor-Joy, která oslnila svět v seriálu Dámský gambit

„Hororová královna“ aneb kdo je Anya Taylor-Joy, která oslnila svět v seriálu Dámský gambit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladé herečce, která si vybírá nepředvídatelné role, filmoví kritici předpovídají slibnou kariéru. Díky talentu a velice netuctovému vzhledu, doplněnému nezaměnitelným pohledem široce posazených očí, má určitě předpoklad vyniknout.

Z Argentiny přes Londýn do New Yorku

Anya Josephine Marie Taylor-Joy se narodila 16.9. 1996 v Miami na Floridě jako nejmladší z šesti dětí. Herečka má velmi zajímavý původ a v rodokmenu má předky z Afriky, Španělska, Anglie a Argentiny. Právě do Argentiny se rodina po jejím narození vrátila. Žila tam do svých šesti let, ale potom se rodiče rozhodli právě kvůli dětem, Argentinu zmítanou v politických a ekonomických problémech, opustit a odstěhovali se do Londýna.

Anya nenesla změnu dobře, byla zvyklá na život v zeleni a najednou se ocitla uprostřed velkoměsta, bez velké části rodiny. Vzdor dala najevo vzpourou a celé dva roky se odmítala učit anglicky. Teprve školní prostředí a kamarádi ji motivovali. Škola ji ale moc nebavila a když ji ve čtrnácti letech na ulici oslovila zakladatelka módní agentury s pracovní nabídkou do New Yorku, práci modelky neodmítla. Se svým vzhledem (ve skutečnosti je blond), správnou výškou a štíhlou postavou, se brzy osamostatnila a v 16 letech už školu pověsila na hřebík definitivně.

Čtěte také: Geniální šachistka na drogách v novém seriálu Dámský gambit

Hororová královna

Modeling ale nebyl to, co chtěla dělat, a tak se snažila dostat k filmu. V tom období už pochopila pohnutky svých rodičů, proč odešli z Argentiny a začala jim být vděčná, protože její život tak dostal jiný spád, právě díky odchodu do Evropy.

Bylo jí sotva 19 let, když dostala velkou roli v dobovém hororu Čarodějnice, který získal výborné hodnocení kritiky i zájem diváků. Další role ji v herecké branži vynesly přezdívku „hororová královna“.

Triumf seriálu

Role v seriálu Dámský gambit (2020) herečku zviditelnila neuvěřitelným způsobem. Příběh podle románu Waltera Tevisa z roku 1983 byl velice zajímavý, ale na scénáři se pracovalo řadu let, než se dočkal úspěšného zpracování.

Ačkoliv geniální šachistka Beth Harmon je naprosto fiktivní postavou, její osud se nápadně podobá Bobbymu Fischerovi, který se stal šachovým velmistrem v 15. letech a podařilo se mu jako jedinému z amerických šachistů vyhrát MS v šachu v roce 1972 v Reykjavíku a přerušit tak 25 let trvající nadvládu šachistů ze Sovětského svazu.

Anya i její mladí herečtí kolegové ze seriálu přiznali, že před seriálem o této hře nic nevěděli. Jako poradce na seriálu spolupracoval šachový velmistr Garry Kasparov.

Seriál je k vidění na Netflixu.