Případ českého kanibala, ze kterého mrazí: Brutálně zavraždil dva chlapce. Policii se na místě činu udělalo zle

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 27. 11. 2020

Případy vražd, ze kterých by mohl mít člověk zlé sny, se objevily i v záznamech české kriminalistiky. Jméno Josefa Kulíka (†34) je jedním z těch, která figurovala v kauzách zvrácených a odporných vražd. Připravil o život dva malé chlapce, kteří vstoupili do pasti psychopata, jehož vražedné jednání dodnes vzbuzuje hrůzu. Těžko se dá věřit tomu, že se něco takového stalo, navíc v českých luzích a hájích.

Východočeský region má ve své poměrně nedávné historii případ brutální vraždy dvojice chlapců, která zůstává dodnes děsivou vzpomínkou. Za ním stojí psychopatický vrah Josef Kulík, který prožil těžké dětství kvůli smrti matky a otcově nezájmu se o něj starat. Jeho dospívání probíhalo po výchovných ústavech a jeho zkušenosti a špatné vzpomínky ho postupně měnily v bezcitného člověka, ve kterém se kumulovala zlost, nenávist a chorobná touha ubližovat. Jeho první pokus o vraždu skončil desetiletým vězením, ze kterého byl na začátku roku 1962 propuštěn. Opožděně až ve 33 letech nastoupil do armády kvůli předchozímu odnětí svobody, aby splnil vojenskou službu u útvaru v Přelouči. Na konci července 1963 cestoval vlakem a při cestě usnul. Vzbudil se až v Pardubicích, vystoupil a chvíli se potuloval po nádraží. Zalíbil se mu odstavený vlak na trati ve směru Pardubice – Rosice nad Labem, který stál mimo hlavní pozornost lidí. Neváhal se do něj vloupat a povšiml si dvou chlapců, kteří si u něj hráli a vyrušovali ho.

Nalákal je do vagonu, kde uzamkl východ, aby nemohli utéct. Staršího Oldřicha Křenka (†9) umlátil sekerou a zabránil v útěku i teprve šestiletému Vladimírovi Drtinovi (†6), který musel podle všeho nejprve přihlížet hrůzostrašné smrti kamaráda a poté se sám stal obětí těžko popsatelné brutální vraždy. Zběhlý voják chlapcům vyjmul některé z orgánů, ukájel se nad jejich mrtvými těly a poté si vnitřnosti opekl a pozřel. Děti se nevrátily domů a bylo po nich vyhlášeno pátrání. Vzhledem k tomu, že často chodily na ryby, policie zvažovala i variantu, že se mohly utopit. Ale nalezení kola, na kterém byl viděn jeden z chlapců, přimělo vyšetřovatele začít prozkoumávat okolí. K vagonu je dovedl silný zápach hniloby, který se šířil kolem. S hrůzou došli k nálezu dvou dětských znetvořených těl v rozkládajícím se stavu a mnozí policisté měli problém pohled mrtvoly na místě činu ustát.

Brutálnímu vrahovi a kanibalovi se stalo osudným, že několik dní po otřesném činu, usnul na polích nedaleko vesnice Brníkov (okres Litoměřice), kde ho nevědomky přejel traktorista, který tam pracoval. Josef Kulík skončil v nemocnici v Roudnici nad Labem. Zdravotní personál našel mezi jeho věcmi sešit, ve kterém popisoval všechny svoje odporné činy a v podstatě představoval jeho deník. Voják byl zadržen týden po vraždách a v prosinci 1963, s ohledem na to, že se svých zločinů dopustil zcela vědomě a plně při smyslech, byl odsouzen k trestu smrti u obvodního vojenského soudu v Pardubicích. Dne 7. února 1964 byl Josef Kulík popraven v pražské pankrácké věznici. Na místě brutální vraždy je dnes žulová deska jako památník obětí dvou chlapců, kteří ve vagonu našli děsivou smrt.

 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.