První premiéru sezóny uvede v pátek večer ústecké Činoherní studio. Diváci uvidí Ibsenovu hru Heda Gablerová on-line

27. listopad 2020 11:42

První plánovanou premiéru této sezóny Činoherního studia v Ústí nad Labem provází smůla. Původně měla být v půlce října, ale kvůli opatřením proti šíření koronaviru ji divadlo přesunulo na pátek 27. listopadu. Diváci ji navíc uvidí on-line. Těšit se můžou na inscenaci Ibsenovy hry Heda Gablerová.

Dramaturgyně Tereza Marečková o Hedě Gablerové říká, že je to studie sebedestrukce jedné spořádané ženy, která fascinuje a ničí sebe i okolí.

„Pro mě osobně se tam rozvíjí nebo vrací takové téma, které už se vlastně objevuje v tom Stepním vlkovi, kterého jsme měli před rokem, prostě nějaké neschopnosti žít vlastní život,“ doplňuje režisér David Šiktanc.

„Ona je prostě nespokojená, nešťastná a cítí se hrozně sama. Žije vlastně takovou představou z dětství a nebyla ještě schopná se nějakým způsobem proměnit,“ říká o své postavě Hedy Gablerové představitelka hlavní role Anna Fišerová.

„A pořád si myslí, že to všechno bude podle jejích představ a ti ostatní lidi, kterými se obklopila, jí nestačí, takže proto se snaží dosáhnout něčeho, co by ji mohlo naplnit a nic ji neukojí. To je důvod, proč si s těmi lidmi zahrává a nechce nést odpovědnost za nic, co vyvolá,“ vysvětluje Anna Fišerová.

„Bude to určitě zvláštní zkušenost hrát takhle do prázdna, ale zároveň člověk ví, že ti lidi jsou někde daleko, před monitorem a že jsou s námi v tu chvíli. Tak jsme na to zvědaví,“ poznamenala Marta Vítů, která hraje tetičku Hedina manžela.

Veškeré informace k dnešní online premiéře i nedělnímu záznamu jsou na webu Činoherního studia v Ústí nad Labem.

 

Spustit audio