Hlavní obsah

Do řeky Klabavy v Chrástu u Plzně unikla neznámá látka

Foto: HZS Olomoucký kraj

Ilustrační snímek.

Reklama

Do řeky Klabavy v Chrástu u Plzně dnes unikla neznámá látka. Na místě zasahují profesionální hasiči a experti z jejich laboratoře v Třemošné. Úhyn ryb zatím nebyl zaznamenán.

Článek

Laboratoř na místě vyloučila ropné produkty. „Zatím nemáme potvrzeno, o jakou látku se jedná. Zvýšila se pěnivost vody na jezech, v tišinách pěna ubývá,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Na místo dorazili pracovníci příslušného odboru životního prostředí. „Dostali jsme informaci, že se výskyt (látky) projevuje už v Ejpovickém potoce, který se následně do Klabavy vlévá,“ dodal Poncar.

Laboratoř podle něj na místě vyloučila ropné produkty. Hasiči dále hledají místo, z něhož se neznámá látka dostala do řeky. Norné stěny by podle Poncara nebyly účinné, protože látka není pouze na povrchu, ale je rozpuštěná také v tekoucí vodě.

„PH vody je zatím v normě a nebyly naměřené ani vysoké hodnoty fosforu,“ uvedl mluvčí. Přesnější výsledek řekne až rozbor na přístrojích v laboratoři. „Podle pracovníka Povodí Vltavy by mělo jít o důsledek přirozeného biologického procesu,“ uvedl. Povodí si také nabralo vzorky.

Reklama

Doporučované