Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Obnovení normální péče v nemocnicích bude trvat týdny až měsíce. Je to pozvolné, prohlásil Černý

Navýšení kapacity zlínské nemocnice není možné zejména kvůli chybějícímu personálu. Chybí tam asi 300 zdravotníků. foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Většina nemocnic začala tento týden obnovovat normální péči, která nesouvisí s epidemií covidu-19. Plné obnovení této péče bude trvat týdny až měsíce. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra zdravotnictví a národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.
  14:04aktualizováno  14:38

„Obnovování normální péče bylo zahájeno v naprosté většině nemocnic v Česku. Je pozvolné a rozsah se liší. Dosažení původního rozsahu péče je otázkou týdnů až jednotek měsíců,“ řekl Černý.

V provozu chybí pětina zdravotníků.
"Také ventilátory jsme už na jaře při první vlně pandemie dokoupili, máme jich...

V posledním týdnu podle Černého klesl počet lidí hospitalizovaných s nemocí covid-19 o 1260 na současných 5047. Méně je i pacientů na jednotkách intenzivní péče. Před týdnem na těchto odděleních leželo 981 lidí, nyní asi o 160 méně. Počet nemocných na plicní ventilaci se snížil asi o stovku na 386. Nejvíce hospitalizovaných je nadále v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a v Praze, ale i tam se podle Černého situace zlepšuje.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek odhadl, že k tomu, aby mohla být zcela obnovena normální péče, měl by počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích klesnout asi na polovinu. Dušek doplnil, že nemocnice denně přijímají asi 300 až 400 nových pacientů s koronavirem.

Situace podle Černého zatím neumožňuje, aby byla zrušena pracovní povinnost pro mediky a studenty zdravotních škol. Lékařské fakulty by už ale podle něj rády své pacienty z nemocnic stáhly. „Povede se o tom debata, zdali lékařské fakulty odsouhlasí, aby ti medici mohli být ještě dále nasazeni,“ dodal Černý. Aktuálně je podle Černého nakažených celkem 5526 lidí z nemocničního personálu, z toho 866 lékařů, 2688 sester a 1972 ostatních zdravotnických pracovníků.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!