Političky se v krizi chovají rozumněji. Designéři značky Nastassia Aleinikava navrhli brýle pro českou prezidentku

27. listopad 2020
Rozhovor VR a MM

„Určitě se české prezidentky dočkáme, je to naprosto reálné. Stačí se podívat na sousední Slovensko,“ věří Anastázie Kahotski, designérka známá pod značkou Nastassia Aleinikava, kterou tvoří společně s manželem Pavlem. „Brýle pro budoucí českou prezidentku jsme začali dělat během první koronakrize. S nápadem přišel můj muž, kterého zaujalo, jak se evropské političky chovaly rozumně a zodpovědně v kontrastu s řadou prezidentů a premiérů,“ vysvětluje vznik originální kolekce.

„Během první vlny covidu jsme byli doma a sledovali dění u nás i ve světě. A oslovovalo nás hlavě to, jakým způsobem se k situaci vyjadřovala třeba slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nebo německá kancléřka Angela Merkel,“ popisuje Anastázie. S prezidentskou kolekcí se designérská dvojice poprvé dotýká politického tématu. A navíc takového, které je živé nejen u nás, ale i v jejich rodném Bělorusku.

Anastázie a Pavel Kahotski

O Anastázii Kahotski a značce Nastassia Aleinikava

Anastázie Kahotski tvoří už několik let s manželem Pavlem Kahotski pod značkou Nastassia Aleinikava. Jejich kolekce šperků a brýlí získávají prestižní designérská ocenění, včetně českého Czech Grand Design. Oba pochází z Běloruska, vystudovali pražskou UMPRUM a žijí v Praze. Značku založila Anastázie ještě během studia a pojmenovala ji svým dívčím jménem.

„Myslím si, že pandemická krize minimálně z poloviny podpořila běloruské revoluční dění. V momentě, kdy byla Světlana Tichanovská prezidentskou kandidátkou, jsme už měli brýle pro českou prezidentku hotové. Bylo to pro nás rozhodně velmi povzbuzující,“ usmívá se Anastázie. „Dění v Bělorusku se podle mého názoru dostalo do bodu, ze kterého není cesty zpět. Odhadnout, jak to dopadne, zatím není možné, ale rozhodně se věci nemohou vrátit do starých kolejí,“ věří designérka.

Jak daleko jsme od chvíle, kdy se výzva designérů splní a brýle pro prezidentku budou opravdu mít svou hrdou nositelku? A to nejen u nás, ale třeba i v Bělorusku? A jak vznikala kolekce pro potenciální českou ženskou hlavu státu? Poslechněte si v rozhovoru s Anastázií Kahotski.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.