InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Po dvaceti letech budou mít České Budějovice nový územní plán. Zadání dnes schválili zastupitelé

Jednání ve sportovní hale se zúčastnili i architekti Michal Hadlač (vlevo) a Pavel Grasse. , Autor: Lucie Váchová

Jednání ve sportovní hale se zúčastnili i architekti Michal Hadlač (vlevo) a Pavel Grasse.     Autor: Lucie Váchová

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Na dnešním mimořádném jednání měli českobudějovičtí zastupitelé na programu pouze jeden bod. Ve sportovní hale schvalovali zadání nového územního plánu. Návrh nakonec prošel všemi hlasy. Územní plán má být zpracován do šesti měsíců, potom bude jeho finální verze k dispozici k připomínkování. Kompletně hotový by mohl být nejpozději v roce 2022.

„Je to úplně nejdůležitější dokument, který určuje, jak bude konkrétní území využíváno. Ovlivní vzhled města minimálně na další dvě desítky let. Předložený návrh zadání definuje základní principy, na kterých bude územní plán postaven. Určí tak v podstatě směřování dalšího života v našem městě, což by mělo zajímat většinu Budějovičáků," uvedl náměstek primátora Juraj Thoma.

Na zpracování návrhu se podílely všechny zastupitelské kluby. Byla vytvořena komise, která zadání územního plánu dotvořila do konečné podoby. Zapracováno bylo celkem 261 připomínek, z toho jich 240 přišlo přímo od obyvatel města. Ti je mohli podávat hned dvakrát. Poprvé v březnu, kdy ale kvůli nouzovému stavu nebyla přístupná úřední deska na magistrátu. Opakovaná výzva k připomínkám pak proběhla v květnu.

„Na cestu vytvoření nového územního plánu vykročila politická reprezentace už v březnu 2018, kdy zastupitelé schválili návrh na pořízení nového dokumentu. V červnu 2019 jsme pak schválili výsledek výběrového řízení na zpracovatele. Tím je brněnský Institut regionálních informací," dodal Juraj Thoma. Na zpracování návrhu pracoval především architekt Pavel Grasse a Michal Hadlač, kteří se dnešního jednání zúčastnili.

„Rád bych zdůraznil, že dnes hlasováním ještě nijak nepředjímáme podobu územního plánu, ale pouze jeho zadání. Nerozhodujeme o tom, jak bude které území využito. Jisté je ale jedno. Územní plán s ohledem na změny v legislativě i v metodických přístupech bude zcela odlišným dokumentem, než je ten současný. V mnoha ohledech jednodušší, méně detailní a méně komplikovaný. Věřím, že bude průlomový a v mnoha oblastech město otevře novým a zajímavým příležitostem," doplnil náměstek Thoma.

Michal Hadlač uvedl, že v okamžiku, kdy bude schváleno zadání, začnou na sestavení nového územního plánu pracovat. „To potrvá přibližně šest měsíců. Další měsíc pak bude mít město na připomínky. V průběhu zpracování budeme s městem úzce spolupracovat, takže předpokládáme, že konečný návrh s ním bude v souladu," zmínil architekt.

Do diskuse se během jednání nezapojil nikdo z veřejnosti. Ze zastupitelů se hlásili především Piráti, které zajímaly hlavně dopady na životní prostředí. „My jsme se snažili v komisi pro územní plánování zapojit co nejvíce a zároveň jsme zapojovali i veřejnost. Musím říct, že po vypořádání připomínek jsme pracovali pod časovým tlakem, protože materiál měl přes tři sta stránek. Je ale dobře, že se nám ve spolupráci s odborníky podařilo podrobný dokument, který říká, jak bylo s jednotlivými připomínkami naloženo, zveřejnit. Do zadání se dostalo i mnoho témat od komise životního prostředí. Podle našeho názoru ale nebyly dostatečně zohledněny tři věci. První se týká vodních toků, druhá potřeb chráněných živočichů a rostlin a třetí územního systému ekologické stability, " uvedl Josef Špak.

Podle Michala Hadlače se tato problematika prolíná celým územním plánem. „My ale nemůžeme jít dál, než že vytváříme podmínky pro realizaci v území. Územní plán není schopen nic vysázet, není schopen něco realizovat, ale hlavně tomu nemá bránit. A územní systém ekologické stability je ze zákona součástí územního plánování. Tomu se nedá nijak vyhnout. Co se bude dít dál, to už není věcí územního plánu, to už musí pohlídat příslušné orgány ochrany životního prostředí. Územní systém ekologické stability je navržen právě v lokalitách s výskytem chráněných rostlin a živočichů. Navíc jsou tam i místa, která ještě takovou biologickou hodnotu nemají, ale dojde k jejich rozvoji," zmínil Michal Hadlač.

Dodal, že při zpracování není možné jít pod úroveň, pod podrobnost územního plánu. „Stejně jako nemůžeme přesně požadovat, jak má vypadat stavba, tak nemůžeme přesně předjímat, jaká opatření budou řešena ve vodních tocích. My především vytváříme podmínky k tomu, aby řešena být mohla. Pro každou plochu, která je v územním plánu vymezena, uvádíme hlavní využití, přípustné využití a nepřípustné využití. Je tedy důležité, aby v přípustném využití pro vodní plochy byla například možnost umístění protipovodňových opatření. To je hlavní podmínka územního plánu. Nezakázat to, ale umožnit," připomněl architekt.

Přípravu zadání pečlivě sledoval kromě zastupitelů i člen komise pro životní prostředí Dan Leština. Právě na jeho návrh komise schválila ambiciózní doporučení, co všechno by měl územní plán z hlediska ochrany přírody splňovat. „Jsem moc rád, že něco zohledněno bylo, ale také podle mě by text mohl jasněji preferovat přírodě blízká opatření na řekách a potocích před technickými úpravami. V návrhu by šlo lépe zohlednit i potřeby chráněných živočichů a rostlin. Budeme tedy sledovat, jak se s tím zpracovatel v nadcházejících měsících vypořádá. Určitě i s tímto zadáním lze doporučení komise v následující fázi přípravy splnit," poznamenal Dan Leština.

Pro zadání územního plánu v podobě, která je k dispozici na webových stránkách Českých Budějovic, a to včetně vypořádání se s připomínkami, na závěr hlasovalo 44 zastupitelů. Zadání tedy bylo schváleno a zpracovatel tedy může začít nový územní plán sestavovat.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace