Hlavní obsah

Lyžař Švancer je třetím nejlepším mladým sportovcem Evropy

Řím

Šestnáctiletý akrobatický lyžař Matěj Švancer skončil třetí v zimní části ankety o nejlepšího mladého sportovce Evropy, kterou pořádá Evropský olympijský výbor. Cenu Piotra Nurowského získala italská biatlonistka Linda Zingerleová. Před Švancerem se umístila ještě rakouská sdruženářka Lisa-Marie Hirnerová.

Foto: ČOV/Václav Pancer

Lyžař Matěj Švancer na archivním snímku.

Článek

"Moc si toho vážím. Beru to jako odměnu za všechno, co se mi povedlo minulou sezonu. Chtěl bych poděkovat českému i rakouskému týmu a všem, kteří se na mých výsledcích a přípravě podílejí. Zároveň je to pro mě velká motivace do budoucna. Budu se snažit ukázat, že to je zasloužené ocenění, v této sezoně k tomu bude snad dost příležitostí," uvedl Švancer v tiskové zprávě lyžařského svazu.

Rodák z Prahy, který žije v Rakousku, získal na lednové olympiádě mládeže v Lausanne zlato v Big Airu a skončil čtvrtý ve slopestylu. Medaile mu těsně unikla i na loňském mistrovství světa juniorů. Třikrát už se představil i ve Světovém poháru.

Slavnostní vyhlášení se kvůli koronaviru nemohlo uskutečnit v květnu. O výsledcích ankety rozhodlo až hlasování zástupců členských států Evropského olympijského výboru na listopadovém on-line semináři.

Cena Piotra Nurowského je udělována od roku 2011, před pěti lety ji získal dráhový cyklista Jiří Janošek.

Reklama