Moderátorka Michaela Jílková otevřeně: Trápí mě psychika lidí. Obávám se, co nastane na jaře i důsledků, přiznala

Michaela Jílková moderuje pořad Máte slovo
Michaela Jílková moderuje pořad Máte slovo
Foto: nextfoto.xz
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 27. 11. 2020

Michaela Jílková (52) je oblíbená moderátorka a novinářka, která si získala respekt a uznání díky svému přímému projevu a profesionálnímu vystupování. Pro ŽivotvČesku.cz promluvila o současném krizovém stavu v zemi, o tom, co považuje v rámci koronaviru za největší problém a jak se sama vyrovnává s aktuální nelehkou situací.

Michaela Jílková patří k předním českým moderátorkám a televizní diváci ji dobře znají především díky oblíbeným pořadům Kotel a Máte slovo. Jak vnímá současnou situaci kolem koronaviru? "Velice mě trápí a tíží. Uklidňuju se jedinou věcí, přesto, že je to hrůza a katastrofa, lidstvo něco takového v různých etapách asi musí potkat a pořád je to lepší, než kdyby padaly bomby jako v Sýrii. Ale i tak je to hrozné. Obávám se toho, co nastane na jaře i těch důsledků. Nejde pouze o současnost. Velmi mě trápí psychika lidí. Je to katastrofa pro seniory. Osobně si nemyslím, že je dobře, aby byli izolováni od rodiny. Vadí mi, že některé rodiny to pojaly tak, že chrání babičky a dědečky nestýkáním se. Nepošlou k nim ani vnoučata. Na jednu stranu chápu ta opatření v domovech seniorů, na druhou stranu to považuji za destruktivní pro jejich psychiku. Už jsou dokonce informace, že někteří starší lidé zkrátka život vzdali, protože nejhorším trestem je samota," vyjádřila názor Michaela Jílková pro ŽivotvČesku.cz.

"Dopady koronaviru jsou znatelné i na mladé generaci. Mladí potřebují sociální kontakt s vrstevníky, zábavu a nejde to nahradit virtuálním světem. Narůstají deprese a psychické problémy. Osobně strach z covidu nemám, ale chovám se obezřetně. Všichni musíme chránit nejen sebe, ale i ty druhé. Jsou už tisíce případů, které dopadly tragicky. Máme snad už dostatek fakt k tomu nevytvářet si pochyby – lidé umírají, mají pak vážné zdravotní komplikace. Zvládneme to jedině tak, když se všichni budeme chovat zodpovědně. Na druhou stranu je otázka, co všechno napáchají ta opatření na psychice lidí nebo v rámci existenčních problémů, které už bohužel vyvstaly. A sociální izolace je zkrátka zničující," popsala oblíbená moderátorka pořadu Máte slovo pro ŽivotvČesku.cz.

Promluvila také o závažných důsledcích, jaké má koronavirová epidemie na starší lidi, kteří musí čelit samotě a odloučení od svých blízkých. "Je to katastrofa, kterou musíme přežít a přečkat. Určitou ochranu v udržení zdravé psychiky vidím v tom, že by se člověk měl soustředit na to hezké – budování domova, zvelebování domova, prohlubování vztahů. Trápí mě hlavně izolace seniorů. Já mám maminku, které je 78 let, ale každý den se s ní vídáme. Neudělala bych to, že bych ji v rámci ochrany izolovala. Necítila bych jako ochranu, že ji někam zavřu. Měli jsme to řešit nákupem ochranných obleků, plexiskel a pokud s někým žiju, mám dodržovat pravidla. Nosit roušku, mýt si ruce a dbát na hygienu. V samotě bez kontaktu blízkých by nechtěl žít nikdo," promluvila o vážném tématu Michaela Jílková pro ŽivotvČesku.cz.

"Mám práci, popravdě moc nestíhám, za což jsem vděčná. K tomu mám dvě děti a tři psy – to bych nikomu nedoporučovala, vyrobili jsme si smečku, která mezi sebou neustále něco řeší. Jinak ráda čtu, chodím na procházky, asi jako každý. Myslím si, že to všechno přežijeme, máme lékařskou vědu, máme léky, ohledně léčby je situace lepší. O té nemoci víme mnohem víc, bude vakcína. Já věřím, že to skončí a přijde ten bod zlomu," řekla na závěr Michaela Jílková pro ŽivotvČesku.cz.

 

 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.