Tomáš Petříček: Kancelář prezidenta by měla objasnit cíl moskevské návštěvy

27. listopad 2020
Výrok týdne

Proč letěl poradce prezidenta Martin Nejedlý do Moskvy? O tom se teď dohadují politici, zajímá to i veřejnost nejen na sociálních sítích.

Před svým čtvrtečním odletem Nejedlý uvedl, že účelem cesty je jednání s administrativou ruského prezidenta Vladimira Putina, a to o vztazích a vzájemných návštěvách. Poradce Miloše Zemana není zaměstnancem prezidentské kanceláře, od roku 2013 má ale diplomatický pas. 

K výzvám na odebrání pasu bych chtěl zdůraznit, že je možné jej dotyčnému odebrat pouze v případě, že buď skončí ve funkci hradního poradce, nebo s ním spáchá trestný čin či přečin. Ani jedno se nestalo. Diplomatický pas by měl být nicméně využíván pouze k pracovním účelům spojeným s výkonem funkce, kvůli které byl vystaven. Proto předpokládám, že budu informován o obsahu cesty. Stejně tak by měla kancelář prezidenta objasnit cíl návštěvy i veřejnosti.
Tomáš Petříček (ČSSD), ministr zahraničí

Čtěte také

Návštěva Nejedlého probíhá v čase, kdy se tady vede debata o dostavbě Dukovan a o případném vyloučení ruských a čínských firem z tendru. Je to souběh událostí, nebo je jistá opatrnost na místě? „Pokud je to souhra náhod, tak velice nešťastná,“ odpovídá politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

Dodává, že pokud ale Hrad mlčí, „schovává hlavu do písku, Takto můžeme jen spekulovat, a to není dobrá atmosféra. Ve chvíli, kdy se řeší dostavba jaderné elektrárny, kdy je Rusko považováno za velké bezpečnostní riziko, si prezident si vede vlastní politiku.“

„Lze mít odůvodněné obavy, jestli prezident a jeho okolí tvrdě zastávají české zájmy, nebo naopak lobbují za zájmy Ruska,“ dodává Gregor. 

Diplomatický pas vs. mise

Ředitel Diplomatické akademie, bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda připomíná, že zmocněncem Hradu pro jednání s Ruskou federací není Nejedlý ale Rudolf Jindrák, takže ani nechce spekulovat, proč a za jakým účelem do Moskvy odletěl.

Svoboda vysvětluje i rozdíl mezi diplomatickým pasem a diplomatickou misí, protože „ne každý s diplomatickým pasem taky zároveň plní diplomatickou misi. Proto je potřeba vědět, jestli o ni jde, nebo ne,“ dodává na Plusu. Sám ani netuší, s kým a o čem bude prezidentův poradce v Moskvě jednat, ale měl by o tom být informován náš zastupitelský úřad v Ruské federaci.

Výrok týdne s Lukášem Matoškou najdete v audiozáznamu. 

autoři: Lukáš Matoška , lup
Spustit audio

Související