Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Hloupý a riskantní krok.“ Zdravotnické odbory odmítají rozvolňování: Je populistické, míní

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2020
16:36

Odbory, které zastupují lékaře a pracovníky ve zdravotnictví, žádají vládu, aby nyní neuvolňovala opatření zavedená kvůli epidemii koronaviru. Uvedly to v otevřeném dopise adresovaném vládě. Kabinet se má kvůli možnému uvolnění sejít v neděli. Pokud by jej schválil, mohly by s omezeními začít fungovat mimo jiné obchody a služby.

„S velkými obavami o lidské životy a přetížený zdravotnický systém sledujeme současné tendence vlády a jejích jednotlivých členů rozvolňovat a rušit současná opatření, a to bez odpovídajícího zlepšení situace, pouze pod tlakem ekonomických a lobbistických skupin. Dát populisticky přednost těmto zájmům před ochranou zdraví je pro nás nepřijatelné,“ píše se v dopise, který podepsal šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle nich možnost poskytovat zdravotní péči nemocným s covidem-19 i ostatním pacientům závisí především na dostatku kvalifikovaného personálu. „Ten je nyní dlouhodobě přetěžovaný, často již na hranici fyzických a psychických sil. Jejich vyčerpání populistickým nepodloženým rozvolňováním a vracením ,do normálu' je hloupý a riskantní krok,“ dodaly odbory.

K uvolnění vládních opatření jsou skeptičtí i někteří odborníci a politici. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vláda v neděli rozhodne podle nejaktuálnějších dat. Pravděpodobnost zmírnění přijatých protiepidemických opatření kvůli covidu-19 ve čtvrtek odhadoval padesát na padesát.

Video  Babiš v Blesku krotil naděje na rozvolnění: Česko v trojce „psa“ až dva týdny před Vánoci?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PPP150W ( 27. listopadu 2020 20:34 )

U vás bych předpokládal spíš časté návštěvy v psychiatrické ordinaci, než na dětské onkologii.

Maximilian ( 27. listopadu 2020 19:47 )

Pocet zemřelých mluví za vše,nerozvolnovat bez rozumu,volební hlasy tím těžko někdo získá,zavření malých obchodu je ale debilni,stejně jako roušky dětem,to je buzerace bezvýznamná,kolik jich to vydrzi mít nasazené....

ivanak ( 27. listopadu 2020 17:29 )

Nedivím se zdravotníkům,ale divím se bezohlednosti těch,kteří neustále bojkotují opatření...Připadá mi to jako na silnici bezohlední řidiči...Zaviní svojí bezohledností nehodu a odnese to ten,co se snaží jezdit bezpečně...Prostě tyto lidé jsou přesvědčeni,že jim se nic nemůže stát a ten druhý ho nezajímá..To samé s coronou...oni i když ji dostanou,tak v pohodě a nezajímají je ne že jen spoluobčané,ale ani ti zdravotníci,které nedej bože kdyby bylo zle jim,pak budou otravovat..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa