Bruce Lee se bije jako tygr

Bruce Lee se bije jako tygr Zdroj: archiv

1966 Táta Bruce se synkem Brandonem.
1973 V jednom ze svých nejslavnějších snímků Drak přichází.
1973 V jednom ze svých nejslavnějších snímků Drak přichází.
Bruce Lee
Brandon Lee zemřel při natáčení snímku Vrána.
7
Fotogalerie

Hongkongský drak a filmový hvězda. Před 80 lety se narodil Bruce Lee

Nedávno jeho odkaz připomněl režisér Quentin Tarantino, který jej „obsadil“ ve snímku Tenkrát v Hollywoodu. Herec, jehož hvězdu lze nalézt na slavném chodníku v Los Angeles, předvádí bojové umění a posléze se dostane do křížku s Bradem Pittem a musí strávit hořkou porážku. Ve skutečnosti patřil Bruce Lee mezi mistry svého oboru, americký herec s čínskými kořeny se narodil 27. listopadu 1940.

Rodina pocházela z Hongkongu, otec byl čínský operní pěvec, matka měla pro změnu německé kořeny. Bruce Lee se sice narodil v San Francisku, rázem se ale přestěhoval zpět do Hongkongu. Díky popularitě otce se jako malý objevil v několika filmech, jednalo se především o menší dětské role. V osmnácti letech už měl na kontě dvacet snímků.

Budoucí herec se nejraději sám toulal po městě, několikrát se dokonce stal terčem pouličních přepadení. Rodiče se rozhodli, že se chlapec musí naučit bránit a přihlásili ho na bojové kurzy u mistra Yip Mana. Bruce Lee nové zálibě zcela propadl a rozhodl se, že kung-fu bude jeho celoživotní láskou. V osmnácti letech přišly první potyčky se zákonem, protože mladík chodil z rvačky do rvačky. „Ještě jednou ho nachytáme a poputuje do vězení,“ slyšel od policie otec Bruce Leeho.

Reakcí byl přesun do Spojených států, vedle studia musel Lee pracovat. Často ve velmi těžkých podmínkách. O volných chvílích se věnoval svému koníčku, bojovým sportům, začátkem 60. let si otevřel první školu bojových umění, kde vyučoval čínské techniky. Ty nebyly v té době příliš známé a lákaly pozornost.

Bruce zamířil na univerzitu, po úspěšném absolvování otevřel další zařízení, ve kterém poskytoval kurzy. Během toho se sám Lee zdokonaloval, už v té době dělal své legendární kliky na dvou prstech. V roce 1964 přišel jeden ze zásadních okamžiků jeho života. Čínské menšině se nelíbilo, že Lee poskytoval tajemství bojových technik prakticky každému, kdo zaplatil. Jeden z jeho kritiků se mu postavil v boji. Bruce Lee po tříminutovém zápolení zvítězil a mohl si svou živnost ponechat.

Dobrý den, pane Lee

V téže době začala stoupat jeho filmová hvězda. Při jedné z ukázkových lekcí jej zahlédl producent William Dozier. Po úvodních zkouškách viděl v Bruce Leem potenciál, a tak mu nabídl smlouvu. V seriálu The Green Hornet ztvárnil jednu z vedlejších postav. Po dvaceti šesti dílech ale přišla poslední klapka, protože fanoušci seriál nepřijali. 

Bruce Lee si v Hollywoodu otevřel třetí pobočku svých škol bojových umění. Několikrát se objevil před kamerou, ale jeho americký sen dostával trhliny. Těšil se, že si zahraje v seriálu Kung Fu, ale jeho místo nakonec obsadil David Carradine. Oficiálním důvodem byl přízvuk, který Bruce Lee měl. Herec se nakonec vydal zpátky do Hongkongu, kde si užíval slávy. Lidé na ulici ho poznávali a zdravili jej.

Bruce Lee navázal kontakt s jedním z místních producentů a podepsal kontrakt na dva filmy. Někdejší americká hvězda údajně využívala svého vlivu i na filmovém place. Často měnil dialogy a také přepisoval scénáře. I přesto natočil divácky úspěšný snímek Cesta draka, ten patří do zlatého fondu světové kinematografie. Úspěchu si všimla i společnost Warner Bros. a uzavřela s Leem smlouvu na jeden film, jednalo se o Drak přichází.

Prokletí rodiny Lee

Jeho premiéry se ale herec nedožil. Bruce Lee zkolaboval 10. května 1973 v místnosti, kde se stříhaly filmové dialogy.. Z nemocnice byl sice propuštěn, ale jeho zdravotní stav nebyl ideální, lékaři mu zjistili mozkový otok. O dva měsíce později, 20. července 1973 herce trápila bolest hlavy, a tak si na ni vzal lék Equagesic. Po jednáních o novém filmu si šel zdřímnout, producent Raymond Chow ho marně volal na večeři.

Když se Lee neozýval, vyrazil dveře a našel bezvládné hercovo tělo. Okamžitě zavolal sanitku, lékař se pokusil Bruce resuscitovat, ale nebyl úspěšný. Důvodem smrti byla alergická reakce na prášek proti bolesti hlavy, ta později způsobila masivní otok mozku. Bruce Lee zemřel ve 32 letech, zanechal po sobě dvě děti.

Jeho syn Brandon Lee šel v otcových šlépějích, ale ani jeho osud neušetřil. Herec zemřel při natáčení filmu Vrána když někdo zaměnil slepý náboj za ostrý. Otec i syn mají hroby vedle sebe v americkém Seattlu.