Další změny v Českých drahách. Řídící výbor povede místo Čočka Kopřiva

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

V sedmičlenném výboru stále chybí zástupci dvou ministerstev. Podle stanov jde o nejdůležitějších orgán Českých drah.

České dráhy čeká personální změna ve zdánlivě formální pozici. Do čela řídícího výboru dopravce míří náměstek ministra dopravy Jakub Kopřiva. V pozici vystřídá Tomáše Čočka, který už na ministerstvu dopravy skončil. Dvě pozice v sedmičlenném výboru jsou nadále neobsazené.

Vyplývá to z návrhu, který poslalo ministerstvo dopravy do meziresortního řízení. Řídící výbor je podle stanov dopravce nejdůležitějším orgánem, jmenuje členy dozorčí rady, kteří pak rozhodují o složení představenstva. V podstatě zastává funkci valné hromady. Dlouhodobě v něm jsou zástupci pěti ministerstev: dopravy, financí, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu a obrany. Jeho členy volí vláda.

„Stávající předseda řídícího výboru Tomáš Čoček již není ve funkci náměstka ministra, z tohoto důvodu je navržena jeho výměna za jiného zástupce Ministerstva dopravy,“ vysvětluje ministerstvo dopravy v návrhu.

Ve výboru budou nadále chybět dva lidé, své zástupce nemá ministerstvo obrany ani ministerstvo pro místní rozvoj. Dokument ale naznačuje, že se do řídícího výboru chystá zástupkyně pro místní rozvoj, jen její jmenování nebylo projednáno s vládním výborem pro personální nominace. Ministerstvo dopravy ještě ve výboru zastupuje náměstek Ladislav Němec a ředitel odboru strategie Luděk Sosna. Za ministerstvo průmyslu a obchodu působí náměstek Eduard Muřický, za ministerstvo financí Petr Pavelek.

Tagy České dráhy Jakub Kopřiva řídící výbor Českých drah Tomáš Čoček
16 komentářů