Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zahradilův vztah s Čínou je podezřelý, píše server. „Konspirační teorie,“ odmítá europoslanec

Autor: Mii - 
27. listopadu 2020
19:40

Kontakty s Čínou jsou obvykle přisuzovány hlavně okolí prezidenta Miloše Zemana, tamní administrativě je ale podezřele blízko i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Píše to vlivný bruselský magazín Politico, který upozornil, že Evropsko-čínská skupina přátelství, vedená Zahradilem, může fungovat jako lobbistický tým v zájmu tamního komunistického režimu. Europoslanec to odmítl, zprávu označil za konspirační teorii, která se mu snaží zničit pověst.

Evropsko-čínská skupina přátelství je jedním ze spolků, který se snaží zlepšit vztahy mezi Evropskou unií a zeměmi mimo svaz. Podobné uskupení existuje skoro s každým významným státem, Čína proto není výjimkou. Politico se ale domnívá, že zrovna tato skupina, jíž Zahradil předsedá, se liší svými ambicemi. Europoslanec má ze svého postavení přístup k citlivým dokumentům, které hypoteticky může vynášet dál. Zastává totiž funkci místopředsedy Výboru pro mezinárodní obchody Evropského parlamentu, kde se tvoří klíčové obchodní strategie, které Čínu zajímají.

Jak upozornil server, ve skupině působí i osoba jménem Gai Lin, člověk čínského občanství, který se podílel na plánování cest evropských poslanců do Číny a doložitelně byl v kontaktu s místními státními institucemi. Lin je zároveň Zahradilův parlamentní asistent.

Několik úředníků Evropského parlamentu pod rouškou anonymity pro Politico uvedlo, že existuje podezření, že „Zahradilova skupina“, jak se spolku přezdívá, ohrožuje zájmy EU a může se podílet na infiltraci Číny do evropských orgánů. Upozorňují na sílící aktivity skupiny, například záměr vyslat do komunistické země poslaneckou delegaci bez formálního souhlasu europarlamentu i příliš velkou ochotu Číny platit za veškteré cestovní výdaje. „Rychle jsem si uvědomil, že tato skupina není něco, s čím bychom chtěli být spojováni,“ řekl jeden z bruselských úředníků.

Zahradil: Politico vaří z vody

Zmíněná tvrzení ovšem existují na bázi „šuškandy“, Evropský parlament nikdy nepodnikl žádné kroky, kterými by fungování Evropsko-čínské skupiny přátelství omezil, čímž by vyslovil svou kritiku.

I samotný Zahradil tvrdí, že jde o soubor lží a nesmyslů. „Důrazně je nutné odmítnout náznaky, že by mohly být prostřednictvím této skupiny Číně sdělovány důvěrné informace o obchodních jednáních s EU. Jan Zahradil se řídí striktně pravidly Evropského parlamentu o střetu zájmů, není zpravodajem k žádné zprávě, která by se týkala Číny (…) Europoslanec nemá přístup k důvěrným či klasifikovaným informacím o obchodních jednáních EU-Čína, ani o něj nikdy nežádal,“ stojí ve vyjádření umístěném na stránkách ODS.

Občanští demokraté hovoří také o osobně Gai Lina. „Čínský asistent poslance Zahradila Gai Lin, kterého převzal po předsedovi Devovi, a který pracuje na částečný úvazek jako „accredited parliamentary assistant“, žije a pracuje v Belgii již minimálně 14 let, s plným vědomím a souhlasem příslušných belgických úřadů, včetně zpravodajského prověření,“ uvádí s tím, že Lin musel podepsat prohlášení o neexistenci střetu zájmů.

Skupina navíc podle Zahradila od loňského podzimu nevyvíjí kvůli pandemii koronaviru žádné aktivity. „Neobdržela od nikoho žádné finanční ani jiné dary, podporu nebo v tomto smyslu cokoliv jiného,“ dodává europoslanec.

Video  Čína koronavirus tajila a musí nést odpovědnost, míní advokát Rozehnal. A co odškodnění?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

t.novak ( 28. listopadu 2020 19:45 )

Tak pan Vystrčil letí odvážně na Tchaj-wan a tenhle se bude paktovat s Čínou. Pokud je to pravda, tak se mi z něj chce zvracet🤮

sorgedoktor ( 28. listopadu 2020 16:38 )

Adf E W A jednou byl v Kotli / s Jilkovou/ Nabyl asem toho dojmu, ze mate p pravdu

gejzovic ( 28. listopadu 2020 14:54 )

vyčurany ODS,jako většina,ne všecky,ale hodně jich, většina

gejzovic ( 28. listopadu 2020 14:48 )

oni dva nejsou splachovací,ale co se splachuje,to je rozdíl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa