Jak zhubnout břicho? 6 kroků k plochému a vyrýsovaném břichu

Komentáře
Jak zhubnout břicho? 6 kroků k plochému a vyrýsovaném břichu
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Všichni se pravidelně scházíme v posilovně, ale každý máme úplně jinou motivaci a představu o svém cíli. Jedni chtějí za každou cenu zvýšit hmotnost, jiní snížit a dalším jde jen o posílení svalů či napravení dysbalancí. V tomto článku se zaměříme na úpravu tréninku a životního stylu, který povede k vyrýsování břišních svalů. 

6 jednoduchých kroků k vysněnému six‑packu

1. Začněte s úpravou stravovacích návyků

Všeobecně známá poučka bodybuilderů zní: "Svaly rostou v kuchyni." Pro naše účely bychom tento výrok mohli upravit spíše do podoby: "Svaly se rýsují v kuchyni," což je možná ještě pravdivější. Skoro se zdá, že kuchyně začíná posilovně konkurovat, pokud jde o to vypadat lépe… Pravdou ale zůstává, že správná strava je klíčem k cílené změně postavy.

Jaké změny jsou vhodné při úpravě stravovacích návyků?

  1. Jezte přirozené potraviny, omezte jejich náhražky. Ve vaší stravě by měla převažovat zelenina, mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka a podobné potraviny. Přeslazené snídaňové cereálie, nesmrtelné výrobky z masa a podobné „dobroty“ se snažte omezit.
  2. Dbejte na pravidelnost. Je v podstatě jedno, jestli jíte třikrát, čtyřikrát nebo šestkrát za den. Najděte si styl, který vám vyhovuje, a držte se ho. Plánujte jídla dopředu (vařte do zásoby, připravujte si jídla do krabiček) a nevynechávejte jednotlivé porce během dne.
Žena v kuchyni umývající dvě papriky k přípravě zdravé stravy

2. Zaměřte se na kalorický deficit a dostatek bílkovin

Se změnou kvality (= CO jíte) bude muset pravděpodobně přijít i úprava kvantity (= KOLIK toho sníte). To je totiž podobně důležité (a při hubnutí možná ještě důležitější) než samotná skladba potravin. Zopakujme si všeobecně platné pravidlo negativní kalorické bilance:

"Abychom hubli, je třeba přijímat méně kalorií, než kolik vydáváme."

Pokud rádi počítáte, můžete si pomoci počítáním kalorií: Zjistíte si (například podle našeho článku), kolik kalorií byste za den měli sníst, a následně pomocí různých aplikací zapisujete celkový denní příjem. Tím si můžete usnadnit cestu za vyrýsovanou postavou, podmínkou to ale samozřejmě není.

Pro úpravu množství živin ve stravě se vám budou hodit tato doporučení:

  1. Omezte vysoce kalorické potraviny – sladkosti, džusy, limonády, smažené pokrmy a potraviny obsahující současně vysoké množství jednoduchých sacharidů a tuků. S těmi bude naskakovat vaše konto přijatých kalorií podobnou rychlostí jako účet v luxusní restauraci. Výjimkou mohou být ořechy či semínka, která vás díky vláknině alespoň zasytí na dlouhou dobu, a navíc představují řadu dalších cenných látek (vitaminy, minerální látky, esenciální mastné kyseliny).
  2. Zaměřte se na bílkoviny – mléčné výrobky, libové maso, luštěniny, tofu, vejce, ryby či proteinové nápoje. Po potravinách bohatých na proteiny budete sytí delší dobu, navíc mají bílkoviny nejvyšší hodnotu termického efektu stravy, to znamená, že při jejich příjmu ještě mnoho kalorií spálíte na jejich zpracování.  

V neposlední řadě je důležité připomenout, že bílkoviny jsou klíčové nejen pro budování, ale také pro udržení svalové hmoty. Pokud se snažíte o ploché a vyrýsované břicho, v podstatě vám jde o to, aby byly vidět vaše břišní svaly. Je proto výhodné je během hubnutí neztrácet! S bílkovinami proto nemusíte šetřit a klidně si můžete naordinovat dávku v rozmezí 1,4–2,0 g bílkovin na 1 kg hmotnosti.

S dodržováním kalorického deficitu a jeho zvětšením můžou pomoci i kvalitní spalovače tuku použité hlavně v návaznosti na sportovní aktivit.

3. Udělejte z pohybu součást vašeho životního stylu

Jsou minimálně dva důvody, proč byste v případě hubnutí neměli pohyb přejít mávnutím ruky:

  1. Pohyb a fyzická aktivita vám výrazně usnadní vytvoření negativní kalorické bilance. A nejde jen o cvičení, ale také o běžné pohybové aktivity – od odpolední procházky až po jízdu do práce na kole. Takovému výdeji říkáme NEAT (Non‑Exercise Activity Thermogenesis) a v kontextu celého dne může znamenat významný kalorický výdej (a vy se díky němu nebudete muset v jídle tolik omezovat…).
  2. Cvičení s vlastní vahou či silové cvičení posílí vaše svaly a umožní jejich přirozené vytvarování. To sice na váze nepoznáte, ale při pohledu do zrcadla vám výsledky silového cvičení zcela jistě vyčarují úsměv na tváři.

Nejdůležitějším aspektem pro pravidelnou sportovní aktivitu je dlouhodobá udržitelnost. Té dosáhnete pouze v případě, že sami doopravdy chcete a zároveň vás cvičení baví. Pokud cvičíte jen kvůli kamarádce, letní formě nebo článku v časopise, pravděpodobně vás to brzy přestane bavit a na výsledky se ani nedostane...

Začněte pomalu, už 15 minut cvičení denně je skvělý začátek, na který si najde čas úplně každý. Cílem je dostat se alespoň 3x týdně ke cvičení trvajícímu cca hodinu (ať už doma, či v posilovně).

Cvičící žena v posilovně provádějící dřepy se závažím k vyrýsování těla

4. Při cvičení nevynechávejte komplexní cviky

Jistě, vaší motivací je vyrýsované břicho, nechcete vypadat jako kulturisté a ani nechcete mít velké nohy. To ale stále neznamená, že byste měli cvičit pouze břicho!

Pro začátek bychom si měli uvést na pravou míru časté mýty a nejasnosti:

  1. Pokud budete cvičit s činkami, neznamená to, že budete vypadat jako kulturista.
  2. Samotné cvičení břicha six‑pack a ploché břicho nevybuduje – to až cílená redukce tuku v této oblasti. které dosáhneme především stravou, jak už jsme si ukázali výše.

Ve skutečnosti pro vás cvičení základních cviků může mít daleko větší přínos, než se zpočátku zdá. Při cvičení byste proto neměli vynechávat těžké cviky na nohy (různé varianty dřepů, výpady), přítahové cviky na záda či tlakové cviky na prsa a ramena. Pro nadšence silových sportů jsou možné taky variace vzpěračských cviků (nadhoz, trh). 

Proč jsou takové cviky důležité?

  1. Při komplexních cvicích procvičíte mnoho svalů zároveň, čímž stoupá energetická náročnost tréninku. Cvičení dřepů znamená o mnoho více spálených kalorií oproti cvičení sklapovaček na 1000 způsobů.
  2. Komplexní cviky umožní rozvoj hlubokého stabilizačního systému, díky čemuž získáte větší sílu a jistotu i do jiných přirozených pohybů, které v životě běžně vykonáváte.
  3. Díky komplexním cvikům rozvinete a zpevníte i další partie, které by při samotném cvičení břicha mohly vypadat ochable. Zároveň by při takovém scénáři mohlo dojít ke vzniku svalových dysbalancí, které by se v budoucnu mohly negativně projevit na vašem držení těla.

5. Břicho byste měli procvičit alespoň 2x týdně

Vyrýsované břicho = posílené přímé a šikmé břišní svaly + nízké procento tělesného tuku. O odstranění tuku jsme se již postarali v předchozích bodech, zbývá rozvinutí a posílení břišních svalů. Ty sice přirozeně aktivujete a posilujete i během cvičení komplexních cviků, ale to zpravidla nebývá dostatečné.

Břišní svaly se v principu ničím neliší od zádových svalů či svalstva hrudníku. Proto i zde bychom měli absolvovat asi 10–20 sérií týdně pro jejich optimální procvičení. V praxi to znamená asi 3–6 cviků po 3–4 sériích za týden, což si můžete rozdělit do dvou nebo tří tréninků (dní) podle vašich možností.

Dbejte na následující doporučení

  1. Zaměřte se na správné „brániční“ dýchání, které je důležité pro aktivaci hlubokého stabilizačního systému.
  2. Jednotlivé opakování provádějte pomalým tahem, nikoliv švihem. Hrozí zapojení pomocných (synergických) svalů, čímž vlastně najednou přestáváte cvičit břicho… Nefixujte si ničím nohy a zaměřte se na to, že břišní svaly doopravdy během cvičení cítíte.
  3. V jednotlivých sériích provádějte asi 8–12 opakování, maximálně se můžete dostat až k 20 opakováním. Podle toho nastavte obtížnost jednotlivých cviků. Pokud po 20 opakováních necítíte nic, je třeba zvolit těžší cvik, těžší variantu cviku nebo se více zaměřit na techniku provedení.
Žena v posilovně provádějící sedy lehy s pomocí muže k zapojení břišních svalů

6. Jak na cvičení břicha?

Pro efektivní procvičení břišních svalů se můžete inspirovat následujícími cviky, které si můžete zacvičit jak doma, tak v posilovně. Nezapomínejte ale na to, že byste cvičení břicha měli doplnit o další cviky na posílení všech svalových partií. 

Cviky s vlastní vahou

  • Zkracovačky provádějte vleže, ruce složte za hlavu či křížem k tělu. Zvedněte nohy do pravého úhlu a držte je zvednuté stále na stejném místě. Samotné cvičení vychází z pomalého odlepení lopatek od podložky a zpět.
  • Zvedaní nohou na lavičce vám pomůže s procvičením spodní části přímého břišního svalu. Lehněte si zády na lavičku, rukama se zapřete v oblasti hlavy a provádějte cvik tahovým zdvihem nohou až do vertikální polohy a zpět.
  • Zvedání nohou ve visu je náročnější alternativa k lavičkové variantě. Zavěste se na hrazdu, zatněte břicho a s výdechem přitahujte nohy směrem k hrudníku. Čím nataženější úhel budete svírat v kolenou, tím je provedení cviku těžší.
  • Výdrž ve vzporu (plank) je výborný cvik na procvičení hlubokého stabilizačního systému. Přesuňte se do pozice vzporu na loktech a s aktivně zatnutým břichem držte alespoň 20 sekund. Dbejte především na správné provedení cviku, nesnažte se trhat časové rekordy za cenu ztráty techniky. 
  • Horolezec je snadnější varianta na procvičení dolních břišních svalů. Vycházíte opět ze vzporu, tentokrát ale na natažených rukou. Střídavě přitahujte k hrudi pravou a levou nohu. Snažte se při pohybu aktivovat břišní svalstvo.

Cviky se závažím či s náčiním

  • Ab wheel neboli "kolečko" je komplexní cvik, se kterým procvičíte celé břicho včetně hluboce uložených svalů. Začněte v poloze v kleče a postupně s kolečkem "odjíždějte" od těla až do úplného natažení a zpět. Zdatnější mohou provádět variantu ze stoje. Ab wheel je náročný cvik, provádějte jej až v momentě, kdy jej s přehledem zvládnete v několika opakováních.
  • Stahování provazu je alternativa zkracovaček za využití horní kladky. Klekněte si k horní kladce s provazem, uchopte jej a stahujte směrem k zemi stejným pohybem, kterým byste vykonávali sed‑lehy.
  • Horolozec na TRX. Cvičení horolezce můžete ztížit využitím TRX. Výchozí pozice je stejná, pouze nohy nejsou položeny na zemi, ale jsou zavěšeny na TRX asi 30 cm od země. Střídavě přitahujte nohy k hrudi a zpět.
  • Rotace s horní kladkou pomůže s rozvojem šikmých břišních svalů. Přistupte ke kladce bokem, uchopte madlo oběma rukama a tahovým pohybem celého trupu stáhněte kladku k opačnému boku. Při tomto cviku je třeba aktivovat břišní svalstvo, ruce fungují pouze jako „háky“.
  • Sklapovačky s balónem prověří vaši stabilitu a procvičí břišní svalstvo v jeho celé délce. Lehněte si na podložku a aktivně sevřete gymnastický míč mezi chodidla. Tahovým pohybem nohy s balónem zvedněte, předejte míč do rukou a zabrzděte až v pozici za hlavou. Analogickým způsobem vraťte míč zpět mezi nohy.

Co si z toho vzít?

  • Cesta za plochým a vyrýsovaným břichem je náročná a vyžaduje o mnoho více úsilí oproti pouhé snaze být fit a v kondici. Cíleně nelze redukovat žádnou partii, je na našem těle a nastavení, odkud se bude tuk odbourávat. 

  • Úbytek tuku (nejen) v oblasti břicha je třeba zajistit negativní kalorickou bilancí. Je důležité hlídat si celkový denní energetický příjem, zároveň je výhodné přidat do života pohyb, který spálí mnoho kalorií navíc. Vy se tak nebudete muset v jídle tolik hlídat.

  • Omezte průmyslově zpracované potraviny a preferujte přirozené produkty bohaté na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Nešetřete bílkovinami, v cestě za vyrýsovaným břichem se vám budou hodit.

  • Zařaďte do svého režimu cvičení či návštěvu fitness lekcí a posiloven. Nejenže spálíte další kalorie navíc, ale také posílíte a zpevníte svaly, díky čemuž vás ve finále potěší nejen váha, ale také pohled do zrcadla.

  • Hodit se vám bude také zařazení vytrvalostní pohybové aktivity (běh, cyklistika, plavání či pouze rychlá chůze). Podstatně tak zvýšíte množství spálených kalorií, a navíc uděláte něco pro svůj kardiovaskulární systém.

  • Při cvičení dbejte nejen na procvičení břišních svalů (to byste měli procvičit alespoň dvakrát týdně), ale také komplexních cviků, jako jsou variace přítahů či dřepů.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Jak na rychlé spalování tuků? Máme 10 tipů, jak na to!
Jak na rychlé spalování tuků? Máme 10 tipů, jak na to!
I malé změny dokáží velké věci. Proměňte postupně těchto 10 jednoduchých tipů v životní návyky, hubněte rychleji a buďte zdravější.
Jak pomáhá kofein hubnout?
Jak pomáhá kofein hubnout?
Když jde při hubnutí do tuhého a kilogramy se drží jako klíšťata, každá pomoc přijde vhod. Jak moc nám pomůže kofein a z jakých zdrojů čerpat?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Proč je plank skvělý cvik a jak ho cvičit správně
Proč je plank skvělý cvik a jak ho cvičit správně
Plank patří mezi cviky, se kterým se setkal prakticky každý z nás. Jaké jsou jeho hlavní výhody a jak ho správně vykonávat?
10 jednoduchých rad, jak začít zdravě jíst a cvičit
10 jednoduchých rad, jak začít zdravě jíst a cvičit
Začít žít zdravěji, dobře jíst a více se hýbat, není těžké, v záplavě informací a rad se ale situace komplikuje. Reálně přitom potřebujete jen chuť začít a pár dobrých rad. Máme pro vás několik tipů, které vám vaše začátky usnadní.
10 rad pro začátečníky ve fitku
10 rad pro začátečníky ve fitku
Jak se efektivně posunout ze stádia začátečníka směrem k pokročilým silovým sportovcům? Na to vám odpoví tento článek!
Jak mít ploché břicho? Jídelníček pro dokonalé břišáky
Jak mít ploché břicho? Jídelníček pro dokonalé břišáky
Snad každý zatoužil vidět, jak má poskládané "cihličky" na svém břiše. My vám dnes prozradíme, jak na to!
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy
Ne každý má to štěstí, že si může veškerá jídla nachystat v průběhu dne. Pokud máte na oběd jen pár minut, a často jej tak řešíte někde v rychlém občerstvení, máme pro vás řešení v podobě krabiček. Pomocí krabičkování můžete i pohodlně a jednoduše hubnout.
Jak na silné a vyrýsované břicho krok za krokem
Jak na silné a vyrýsované břicho krok za krokem
Sixpack je doménou letní formy. Přečtěte si základní principy, jak dosáhnout vytoužené postavy a hlavně zajistit vašemu tělu kvalitní a zdravý pohyb.
Jak zhubnout tuk? 3 jednoduché tipy jak se ho zbavit a zabránit ztrátě svalů
Jak zhubnout tuk? 3 jednoduché tipy jak se ho zbavit a zabránit ztrátě svalů
Hubnutí tuku je v dnešní době žhavým tématem. Jaké množství tukové tkáně je proto optimální, proč je v přiměřené míře potřebná k životu a jak při hubnutí zabránit ztrátě svalů?
Jak silový trénink mění ženské tělo? 9 výhod posilování pro něžné pohlaví
Jak silový trénink mění ženské tělo? 9 výhod posilování pro něžné pohlaví
Ženy a těžké váhy, myslíte si, že se to vylučuje? Popularita silového tréninku žen neustále roste. Pojďme se blíže podívat na vliv takového cvičení na něžné pohlaví.
Poznejte kouzlo TRX: praktické rady a tipy na nové cviky
Poznejte kouzlo TRX: praktické rady a tipy na nové cviky
Cvičení na TRX je účinné při zvyšování silového výkonu i pro budování svalů. Umíte TRX správně používat?
Proč nikdy nezhubnu břicho díky sklapovačkám?
Proč nikdy nezhubnu břicho díky sklapovačkám?
Často věříme, že můžeme zhubnout břicho, když budeme dělat jenom sklapovačky. Je to pravda, nebo se jedná o jeden ze společenských mýtů?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.