Karel Vacek vyjednávala kromě týmu Qhubeka Assos také s Gazprom - RusVelo, který posílil jeho o dva roky mladší bratr Mathias. Nakonec se podařilo africký celek zachránit a Karel se od příštího roku stane jeho členem. 

Kariéra Karla Vacka začala po přestupu z juniorů zadrhávat. V prvním roce v týmu Axeon Hagens Berman nedostal moc závodních příležitostí a předčasně se s americkou sestavou rozloučil už po jedné sezóně. Ani v italském týmu Colpack - Ballan, který je také vyhlášený výchovou talentů, k profesionálům pomohl například Filippu Gannovi, moc štěstí nenašel. Přesto získal profesionální angažmá a snad se vrátí na cestu k úspěchu. 

"Jsem moc rád, že jsem se stal součástí týmu Qhubeka Assos, je to skvělé. Chci se dostat do své nejlepší kondice a chtěl bych si splnit svůj největší sen, startovat na Tour de France, nebo na některé z Grand Tours a v budoucnu zajet dobrý celkový výsledek. To je můj životní cíl, ale teď jsem rád a vděčný za příležitost v tomto výborném tým a doufám, že svými výkony udělám týmu radost," říká Karel Vacek o svém největším kroku kariéry.  

Sebevědomý Vacek se vždy snažil stát lídrem na celkové pořadí a vynikajícím vrchařem i časovkářem. Lars Michaelsen, vedoucí sportovní ředitel Qhubeka Assos, si ale ještě není jistý, v čem bude teprve dvacetiletý Čech v budoucnu nejlepší: "Karel je velmi zajímavý mladý jezdec a teprve se uvidí, v čem bude jeho největší síla. Považuje se za dobrého vrchaře a časovkáře, ale na této úrovni to ještě nevíme. Je to však talentovaný neoprofesionál, takže chceme odhalit jeho veškerý talent. Mluvili jsme s lidmi, kteří si myslí, že má velký potenciál, takže s ním strávíme nějaký čas, abych zjistili jak ten potenciál z něho dostat a uvidíme, jaké jeho možnosti jsou, než od něj budeme moci očekávat něco velkého." 

Vacek se sice v prvních dvou letech mezi muži neprosadil, ale snad až příliš rychle se zapomnělo na fakt, že v juniorech byl asi jediným závodníkem, který v několika málo případech dokázal porazit Remca Evenepoela. Zatímco Evenepoel zářil, Vacek se trápil. Nic to však nemění na jeho potenciálu. Závodník s takovým talentem, by neměl mít problém uchytit se mezi profesionály.