Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus a zuby: Může nákaza způsobit vypadávání stoliček? Lékaři jsou na vážkách

Autor: Darina Jíchová - 
28. listopadu 2020
05:30

Pandemie koronaviru zasáhla životy všech, na 61 milionů lidí se nakazilo novým virem, který způsobuje nemoc covid-19. Ale ani po překonání nemoci těžkosti spojené s nákazou evidentně nekončí, nespočet uzdravených si stěžuje na vleklé obtíže jako únava, přetrvávající kašel, ztráta chuti a čichu. Nejméně tři Američani rovněž poukázali na to, že koronavirus u nich vyvolal problémy se zuby. Otázku, zda covid-19 skutečně může způsobit až vypadávání zubů, řeší američtí stomatologové, uvedl list Daily Mail.

Otevřeně o svých zubních problémech promluvila Farah Khemilíová (43) z New Yorku, ta koronavirus prodělala na jaře. Měsíce po své rekonvalescenci zjistila, že má uvolněné spodní stoličky, není zdaleka jediná, kdo si na podobné problémy stěžoval. Vědci vysvětlili, že jazyk, krční mandle i slinné žlázy obsahují receptory ACE2, které koronavirus napadá. Zatím ale neexistuje žádná odborná studie, která by tuto problematiku detailně zkoumala.

Nový zub Američanku vyjde na milion

Jen den poté, co Khemilíová objevila uvolněnou stoličku, ji zub vypadl. „Bylo to bezbolestné a bez krve,“ sdělila deníku New York Times. „Sice to nebolelo, ale chytla jsem naprostou paniku,“ uvedla Khemilíová, která okamžitě šla ke svému zubaři. Nový zub ji vyjde na více než milion korun. Společně s lékařem se snažili najít vysvětlení, on se původně domníval, že na vině je kouření.

Khemilíová se ale o svých obtížích rozepsala na Facebooku, ve skupině lidí zotavujících se z koronaviru. Tam zjistila, že není jediná, komu během rekonvalescence vypadl zub. Stomatologové a další odborníci nevědí, co může být za tímto fenoménem a zda se jedná o následek koronaviru. Nemůžou to ale ani vyloučit.

Zubaři: Stolička jen tak nevypadne

Odborníci připomněli, že výzkum koronaviru a všech jeho příznaků a následků stále pokračuje. Poukázali na to, že když se poprvé začalo mluvit o ztrátě chuti a čichu, zdálo se to poněkud bizarní a v současnosti jde o jeden z hlavních příznaků. K bezbolestnému vypadnutí zubu – stoličky dochází podle stomatologů jen velmi zřídka.

„Tohle je extrémně ojedinělý úkaz, aby stolička jen tak vypadla,“ okomentoval paradontolog David Okano z Univerzity v Utahu. „Ale nevíme, jak přesně koronavirus napadá ústní dutinu,“ dodal.

Vědci z Americké stomatologické asociace (ADA) věří, že jejich výzkum spojený se stomatologickými obtížemi jim pomůže odhalit, proč někteří z nakažených ztrácí chuť, i to, proč návrat smyslu tak dlouho trvá. „Naše studie zatím jasně ukázala, že ústní dutina je nejen vstupní bod, ale i inkubátor infekce,“ uvedl spoluautor vznikající práce Kevin Byrd z ADA.

Video  Bezpříznakoví senioři: „V domovech je jich většina. Nákaza se šíří o to rychleji,“ říká Horecký.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Groove ( 28. listopadu 2020 08:10 )

Pravděpodobnost toho, že covid způsobuje vypadávání stolicek je velká asi tak, jako že já se stanu čínským prezidentem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa