Realme 7 5G
recenze

Realme 7 5G

Když se dílo podaří
1

Řada Realme 7 se krátce po svém uvedení rozrostla o novinku s přídomkem 5G. Ta primárně cílí na uživatele hledající levné řešení s podporou nejmodernějších sítí. Výrobce však vylepšoval i zbylou výbavu. Například displej patří k absolutní špičce v dané třídě a totéž lze říci o novém procesoru Dimensity 800U. Telefon láká také na čtveřici zadních fotoaparátů.

V posledních týdnech můžete z mnoha stran slyšet o nové řadě Realme 7. Dosavadní dva členové dostali mladšího sourozence, který si do názvu přidal 5G. V jeho výbavě se však událo mnohem více změn, než je „pouhé“ přidání podpory nejnovějších mobilních sítí. Těšit se můžete na ještě lepší displej nebo výkonnější procesor. A samozřejmě také na nadále příznivou cenu.

Technické parametry Realme 7 5G 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 800U, CPU: 2×2,4 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:03 hodin
Dostupnostlistopad 2020, 7 499 Kč

realme 7 5G – videorecenze

Obsah balení

V zářivě žlutém balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Realme 7 5G

Konstrukční zpracování: věrný svému druhu

Vzhledově svou příslušnost k řadě Realme 7 novinka s přídomkem 5G rozhodně nezapře. Základnímu Realme 7 je podobná takřka jako vejce vejci. Osvědčené oblé boky a matný povrch plastových zad vypadá nadále velmi dobře. V tomto ohledu nám nijak nevadí, že se výrobce neodvážil k radikálnější změně.

Nové Realme 7 5G poznáte podle modulu fotoaparátů.

Možná si ale kladete otázku, jak poznat, že v ruce držíte Realme 7 5G. Naštěstí se jedna podstatná a na první pohled viditelná odlišnost najde. Jde o modul fotoaparátů, který je u 5G verze kratší a širší, trochu připomíná Realme 7 Pro. Oproti tomu běžné Realme 7 má modul s fotoaparáty užší a delší.

V ruce se novinka drží poměrně pohodlně, nijak zásadně neklouže a mírně vás může trápit jen ostřejší přechod na čelní straně v místě, kde končí ochranná fólie displeje. A to zejména v případě, že budete stejně jako já využívat ovládání prostředí formou gest.

Na pravém boku nadále je čtečka otisků prstů, která bohužel nefunguje zcela spolehlivě. Jsou případy, kdy vše proběhne ihned, jindy můžete prst přikládat jak chcete a telefon vás vesele ignoruje. Zajímavostí je, že problémy se čtečkou jsou jen u odemknutí. Pokud čtečku používáte jinde, třeba u bankovních aplikací, funguje vždy spolehlivě. Jsme tak alespoň rádi, že výrobce na těle zachoval 3,5mm jack. Nadále se nám líbí kvalitní zpracování telefonu, navzdory tomu, že je celý plastový. Pokud jej chcete chránit ještě lépe, přibalil výrobce i ochranné silikonové pouzdro. Pro úplnost dodejme, že zvýšenou odolností se telefon nechlubí, avšak ve střední třídě nejde o nic překvapivého.

Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
Nelíbilo se nám
  • ostré hrany čelní strany (kvůli fólii)
  • občas zlobí čtečka otisků prstů

Displej: skvělých 120 Hz

Čelní straně dominuje 6,5palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením, který oproti klasickému modelu doznal poměrně zásadní změny. Výrobce se rozhodl, že navýší obnovovací frekvenci z 90 Hz až na 120 Hz. Zvolit si můžete buď maximální hodnotu, běžných 60 Hz, nebo adaptivní režim. 120 Hz působí ve vybraných místech, typicky v prostředí telefonu, opravdu velmi krásně a netřeba dodávat, že v tomto ohledu se novince vyrovná snad jen Poco X3 NFC.

Realme 7 5G

Samotný displej vás pak rozhodně nezklame. Je jemný, skvěle čitelný, s pěknými barvami. Pakliže vyloženě netoužíte po AMOLEDu, nemůže vás Realme 7 5G zklamat. Zobrazovač samozřejmě nepodporuje funkci Always-on a nedokáže informovat o zmeškaných událostech. Chybí bohužel také informační dioda.

Líbilo se nám
  • skvěle čitelný displej
  • jemné rozlišení
  • 120Hz obnovovací technologie
Nelíbilo se nám
  • telefon nijak neinformuje o zmeškaných událostech

Zvuk: jen velmi průměrný

Oproti displeji se u zvuku změny neudály. Nadále vám musí stačit jen velmi průměrný jeden hlavní hlasitý reproduktor a poslech hudby je lepší realizovat vlastními sluchátky. Zde stojí za zmínku, že mobil nabízí 3,5mm jack, skrze který sluchátka připojíte. Dodejme, že je to jediná možnost, kudy zvuk do drátových sluchátek dostat. Skrze USB-C to telefon neumí.

Realme 7 5G
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: nejvýkonnější ve své třídě

Změny se odehrály i pod kapotou, kde dokonce musely. Realme nasadilo procesor Dimensity 800U od MediaTeku, který podporuje 5G. Na každý pád jsme se dočkali moderního, především ale výkonného procesoru, který v AnTuTu získal 321 tisíc bodů. Na českém trhu se pak setkáte výhradně s verzí disponující 6GB RAM a 128GB úložištěm, ze kterého zůstává po prvním zapnutí zhruba 112 GB volných. Naštěstí nechybí slot pro paměťovku, nicméně pozor, tentokrát je šuplíček hybridní. V praxi to znamená, že si musíte zvolit buď dvě nano SIM karty, nebo jednu nano SIM kartu a paměťovku. Výrobce nezmiňuje maximální kapacitu, ale je podporován formát microSDXC, tudíž by telefon měl zvládnout jakoukoliv kapacitu, kterou seženete v obchodech.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velmi výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot

Výdrž baterie: příjemný nadprůměr

U baterie se výrobce ke změnám neodhodlal a vůbec to nevadí. Spolehlivý akumulátor s kapacitou 5 000 mAh zajišťuje výdrž takřka dva celé dny při náročnějším používání. Jde o věc, na kterou si možná budete chvíli zvykat, protože nabíjet každý večer opravdu není nutné. Zachováno zůstalo svižné 30W nabíjení, kdy celou baterii nabijete za pouhých 65 minut. Bezdrátové nabíjení podporováno není, ale v dané kategorii nejde o nic zvláštního.

Realme 7 5G
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: včetně 5G a NFC

Realme 7 5G je po stránce konektivity velmi dobře vybavené. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 nebo LTE a samozřejmě 5G. Na testovacím novinářském kousku je nicméně 5G softwarově blokováno. Prodejní kousky by však tímto neduhem, dle slov výrobce, trpět neměly. Nadále nechybí NFC, telefon tak zvládá i bezkontaktní platby Google Pay. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraveno USB-C. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet a na obou podporuje 5G.

Realme 7 5G
Líbilo se nám
  • NFC
  • 5G
  • podpora 5G na obou SIM kartách

Fotoaparát: průměrná čtveřice

Jak velí dnešní trendy, telefon je vybaven velkým množstvím fotoaparátů. Ten hlavní disponuje 48 megapixely a výsledné snímky běžně fotí do 12 megapixelů. Kvalita zůstává poněkud za očekáváním, snímky trpí digitálním šumem i s dostatkem denního světla. Zde je prvně cítit, že máme co dočinění s běžným telefonem střední třídy s cenou lehce nad 7 tisíci Kč. Pokud nejste vyloženě nároční, bude vám fotoaparát na momentky stačit. Totéž lze říci o druhém snímači, který pořizuje 8megapixelové ultraširokoúhlé snímky.

Realme 7 5G

Výčet zadních fotoaparátů zakončuje 2megapixelový makro snímač, který by mohl být fajn, ale zabíjí jej nízké rozlišení, a nakonec černobílý snímač pro práci s přeostřováním.

Ukázkové fotografie

Videa můžete nahrávat ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu a příjemně překvapí slušná plynulost. Při nastavení Full HD rozlišení je dokonce možné využít 60 FPS.

Realme 7 5G (testovací video) – 4K, 30 FPS

Realme 7 5G (testovací video) – 1080p, 60 FPS

V nikterak velkém průstřelu na přední straně je pak 16megapixelový fotoaparát pro selfies. Kvalita není vyloženě oslnivá, nicméně pro potřeby sociálních sítí plně dostačuje.

Realme 7 5G
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • čtyři různé fotoaparáty
  • slušné snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • kvalita fotografií je jen průměrná
  • nízké rozlišení makro snímače

Software: funguje tak, jak má

Realme 7 5G je vybaveno Androidem 10 a vlastní nadstavbou, která je vcelku výrazná. Mění vzhled ikonek, podobu nastavení a zpočátku vám může chvilku trvat, než se zorientujete. Pokud bych měl vzhled nadstavby přirovnat k něčemu, co již známe, bude to MIUI od Xiaomi. Na většinu prostředí si však lze zvyknout, zejména když je nadstavba od Realme skvěle optimalizována. Dodejme, že v tuto chvíli jsou v telefonu říjnové bezpečnostní záplaty.

Realme 7 5G
Prostředí je velmi dobře optimalizované, nechybí ani vítaný tmavý režim
Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení

Realme 7 5G skvěle zapadá do celkově povedené řady. Je ideálním řešením pro ty, kteří hledají co nejlepší IPS displej a současně hledí do budoucna, když vyžadují telefon s podporou 5G. A právě tyto dva znaky dle nás rozhodnou, zda sáhnete po tomto modelu, nebo si vystačíte s Realme 7. Za podporu 5G, nepatrně výkonnější procesor a lepší displej si připlatíte zhruba tisíc korun. Hledat závažnější nedostatky je velmi obtížné, výrobce mohl snad jen nasadit stereo reproduktory a lépe doladit čtečku otisků prstů.

Konkurence

Jasnými konkurenty jsou sourozenci Realme 7 a Realme 7 Pro. První je levnější a zvolte jej, pokud nepotřebujete 5G. Druhý je nepatrně dražší, také nemá 5G, ale odmění vás AMOLED displejem a extrémně rychlým nabíjením. Zde tedy záleží na žebříčku vašich priorit.

Realme 7 128+8 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin

Realme 7 Pro 128+8 GB

Rozměry160,9 × 75,4 × 8,7 mm, 182 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Jasným konkurentem je pak Poco X3 NFC, které má rovněž 120Hz displej a velmi vyváženou výbavu, kde přihodí stereo reproduktory a nižší cenu. Chybí mu však podpora 5G.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin

Je-li pro vás podpora 5G stěžejní, nejbližším konkurentem je Xiaomi Mi 10T Lite, které má výkonný procesor, nepatrně větší 120Hz displej, avšak je dražší o pětistovku a nepodporuje paměťovky.

Xiaomi Mi 10T Lite

Rozměry165,4 × 76,8 × 9 mm, 214,5 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 820 mAh
realme-7-5g
Klady
  • originální design zadní strany
  • dobře padne do ruky
  • 120Hz a jemný displej
  • velmi výkonný procesor
  • podpora sítí 5G na obou SIM kartách
  • slušná výdrž
  • příznivá cena
Zápory
  • slabší hlasitý reproduktor
  • ostré hrany ochranné fólie
Diskuze ke článku
Jiří Mg Fans club
Jiří Mg Fans club
Nešlo by zpracování popsat trošku více? Třeba mnou vlastněný X3 superzoom trpí při bližším ohledání vylézajícími plastovými otřepy, sem tam je ze spár vytlačené lepidlo ven, při rozsvícení telefonu v noci různě prosvítá světlo ven...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze