Všude, nebo nikde! Ministr ještě zvažuje další rozvolňování. A zničení podnikatelé už rebelují
Ministr zdravotnictví J. Blatný. Foto: Úřad Vlády ČR
Ústí nad Labem

ČR - Podle protiepidemického systému ČR je souhrnný index rizika pro Českou republiku na hodnotě 57, která je na úrovni třetího pohotovostního stupně. Vzhledem k odlišné situaci v jednotlivých krajích Ministerstvo zdravotnictví teprve zváží, zda vládě ČR navrhne přesun do jiného stupně pohotovosti. To by znamenalo další rozvolňování.

Aktuální hodnota souhrnného indexu rizika pro Českou republiku je nyní 57. To je úroveň, která odpovídá třetímu stupni pohotovosti. Situaci nicméně komplikuje rozdílnost rizikového skóre v jednotlivých krajích. Zatímco např. v Praze je rizikové skóre 42, v kraji Vysočina je to 75. Ústecký kraj kopíruje republikový průměr. Je zde riziko ohodnoceno jako 57. Ministerstvo zdravotnictví na základě analýzy epidemické situace a diskuze v rámci epidemiologické skupiny rozhodne, zda vládě ČR navrhne přesun do jiného stupně PES.

„Otevření obchodů a služeb v jednom kraji a ponechání stávající situace jinde by bylo nejen nespravedlivé, ale vedlo by k velkému promíchání lidí. Budeme postupovat jednotně pro celou republiku,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„I přesto, že je souhrnný index rizika pro Českou republiku na úrovni, která odpovídá pohotovostnímu stupni 3, situaci komplikují rozdíly, které mezi jednotlivými kraji jsou. Případnou změnu pohotovostního stupně PES tedy budeme muset teprve zvážit, a to na základě dat a s přihlédnutím k tomu, aby byla zajištěna ochrana seniorů a dalších zranitelných skupin obyvatel. Základním kritériem při rozhodování o případném přesunu do nižšího stupně pohotovosti pro nás ale vždy bude to, co nám řeknou veškerá dostupná data,“ vysvětluje aktuální situaci ministr zdravotnictví.

S nejistou situací a prodlužováním opatření stoupá nervozita a zoufalost podnikatelů. Dokazuje to případ majitele pražské restaurace Šeberák, který svůj podnik navzdory vládnímu zákazu zpřístupnil lidem. „Dlouhodobě si z nás dělají beránky a ovce a my jim to dlouhodobě žereme. Když jsem viděl to nařízení, že nám v neděli řeknou, že možná otevřou, nebo ne, tak jsem si řekl, že se chci svým dětem podívat jednou do očí a říct jim, že jsem nebyl a nejsem ovce,“ vysvětlil podnikatel Jakub Olbert Seznam Zprávám.

Asi stovka lidí se v noci z pátku na sobotu bavila na nelegální párty v klubu ve sklepě v pražské Anenské ulici. Tajný dýchánek rozpustila až policie.

Chování zničených podnikatelů ministr zdravotnictví kritizuje. „Otevření restaurace Šeberák považuji za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací. Už včera jsem požádal hygienu a policii, aby konali. Znevažování nastavených pravidel není hrdinství,“ sdělil.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru