Jak se vám líbí: Petr Linhart představí Nezvěstné

Jak se vám líbí: Petr Linhart představí Nezvěstné
28. listopadu 2020 Folk, Aktuality, Alternativní hudba Autor: Milan Tesař

Páté sólové album písničkáře Petra Linharta se jmenuje Nezvěstní. Představí nám je v pořadu Jak se vám líbí v pondělí 30. listopadu 2020.

Páté sólové album písničkáře Petra Linharta, známého také z kapely Majerovy brzdové tabulky, nese název Nezvěstní. Autor na ně zařadil jedenáct nových písní, tradičně inspirovaných krajinou a příběhy jejích obyvatel. Provede nás Kafkovou Siřemí, připomene zapomenuté osudy těch, kteří v saském pohraničí těžili uran pro sovětskou jadernou bombu, vydá se přes české Lourdy v Polici nad Metují kolem umírajícího špitálu na konci města. A podél křížků u silnic v místech, kde duše odešly z tohoto světa, nás dovede až k poslední stopě v bílé pláni a k otázce, která se vine celým albem: Kam odcházejí naši drazí nezvěstní? Petra Linharta na albu doprovázejí Josef Štěpánek, Jan Steinsdörfer, Jan Lstibůrek a Martin Novák, ve třech písních hostuje zpěvačka Marie Puttnerová. 

Petr Linhart hrál v letech 1979–1981 v kapele Listy, v letech 1982–1985 v legendární skupině Čp. 8 a v roce 1986 založil Majerovy brzdové tabulky (alba Místa častých zjevení; Gabréta; Babí Jan; Ryba ryb; Pálava; Noc ozvěn). Po roce 2000 vystupuje především sólově, v duu s Josefem Štěpánkem, případně s dalšími hudebníky. Texty jeho sólových alb obsahují náměty ze společné česko-německé historie a legend z česko-německého pomezí. Natočil pět sólových alb: Sudéta (2007), Autobus do Podbořan (2010), Rozhledna (2015), Milostné vzpomínky na Čp. 8 (2018) a Nezvěstní (2020). Za alba Sudéta a Rozhledna byl nominován na žánrovou cenu Anděl.

Zvlášť ve svých textech pro Majerovy brzdové tabulky se Linhart vrací až do předkřesťanské historie naší země. Jako sólový písničkář pak opěvuje mimo jiné krásu kostelů, a to i těch zdevastovaných v pohraničí. Na otázku, kde jsou jeho kořeny, odpovídá ve velkém rozhovoru pro Katolický týdeník: „Jsem poutník, jsem muž na cestě. Kořeny začínají v dávné minulosti a končí v přítomnosti. Věřím v existenci Boží a vím, že tato víra měla v průběhu věků různé podoby a křesťanství je naším dnešním završením té cesty.“

(První dva odstavce – z tiskové zprávy nakladatelství Galén)

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!