Adoptuj si perníček! Láska je podle perníkářky Dany Holmanové pro tohle staré řemeslo nejdůležitější

28. listopad 2020

Vánoční čas bez perníčků - to si lze jen těžko představit. Hezky nazdobený perník je oblíbeným dárkem, symbolem radosti z darování, kterým nemůžete nic zkazit. Stánky s perníkovými hvězdami, srdíčky, betlémy, čerty, anděly a Mikuláši, podkovami a prasátky pro štěstí se těší velké pozornosti na každém adventním trhu. 

Perníkáři s přípravou svého vánočního zboží začínají hned s koncem léta.

Čtěte také

Perník chce čas, trpělivost, pečlivost a lásku. Jak říká perníkářka Dana Holmanová, ta láska je při tvorbě perníčků ze všeho nejdůležitější. A také úcta k lidovým tradicím, ale i dostatek vlastní fantazie.

Své perníkové umělecké kreace, zdobené klasickou bílkovou polevou, ráda propojuje třeba s lidovou písní a dalšími technikami, například s modrotiskem, ozdobami z plátků včelího vosku, z kukuřičného šustí a podobně. Její specialitou je krajkové a plastické zdobení perníků.

Adoptuj perníček

Ukázky své letošní vánoční perníkové kolekce přinesla Dana Holmanová také do studia Českého rozhlasu Hradec Králové, kde byla hostem moderátorky Romany Pacákové.

Čtěte také

Všechny adventní výstavy a trhy, pro které perníčky od září chystala, musely být zrušeny.

A tak přemýšlela, jak je dostat k lidem, aby splnily svůj účel a mohly se i letos stát symbolem Vánoc a radosti z darování i obdarování. Vše najdete na jejím facebooku pod názvem Adoptuj perníček.

Dana Holmanová z Třebihoště u Miletína se tvorbě zdobených perníků věnuje dvacet let. Za své umění získala ocenění Zlatý kolovrat a titul Nositelka tradic.

Perník znali už ve starověku

Perník má velmi starobylý původ, znali ho už ve starém Egyptě, antickém Řecku a Římě. První dochované zmínky o pečivu z medu a mouky v Evropě máme až ze 13. století.

Lásko je pro výrobu perníčků podle Dany Holmanové nejdůležitější

V Čechách je perník doložen teprve v době lucemburské, konkrétně v roce 1335, kdy se prodával při svátcích a posvícení v Turnově.

Jak vypadaly perníky u nás ve 14. až 16. století?

Nevíme, protože se o tom nedochovaly žádné doklady. První perníkáři nejspíše tvarovali perníky rukama, dřevěné formy s reliéfní řezbou přišly až později a měly náboženské náměty.

Čtěte také

Ukázky starých historických perníkových forem jsou například součástí sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Teprve v 17. století se začaly objevovat formy se světskými náměty, které přetrvaly až do konce 19. století. To bylo zlaté období perníku, který přestal být luxusem a stal se dostupným téměř pro všechny.

Koncem 19. století začala perníkářské řemeslo postupně válcovat konkurence nově se rozvíjející cukrářské výroby, až na počátku 20. století zmizela perníkářská výroba úplně. Dnes se snažíme tyto tradice obnovovat.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.