První město ruší nákup autobusů kvůli nedostatku peněz

Nový autobus Iveco Urbanway pro Dopravní podnik města Hradce Králové. Foto: DPMHKNový autobus Iveco Urbanway pro Dopravní podnik města Hradce Králové. Foto: DPMHK

Nechceme se dostat do situace, kdy budeme kupovat něco, na co nemáme, vysvětluje královéhradecký dopravní podnik.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) je prvním městským dopravcem, který musí kvůli očekávanému nedostatku peněz z důvodu výpadku tržeb od cestujících zrušit soutěž na nákup nových autobusů. Konkrétně zrušil soutěž na dodávku tří nových naftových autobusů a nevypíše plánovanou soutěž na dodávku dalších tří kloubových vozů.

„Vzhledem k velmi napjatému rozpočtu města zásadně narůstá tlak na výši kompenzace pro Dopravní podnik. Proto jsme soutěž zrušili, především z opatrnosti. Nechceme se dostat do situace, že budeme kupovat něco, na co nemáme,“ vysvětlil Zdeněk Abraham, generální ředitel DPMHK.

Do soutěže podle zprávy zadavatele přišly čtyři nabídky: SOR, Zliner (Iveco), Scania a Škoda Electric. Právě její účast vzbudila největší rozruch, jde o první soutěž, kam se Škoda hlásí s autobusy. Nabídla vozy od tureckého výrobce Temsa.

Podle Abrahama by nemělo zrušení soutěže výrazně zkomplikovat provoz podniku. „Byly situace, kdy se tu tři roky nenakoupil žádný autobus,“ řekl Abraham. Dopravce v posledních letech pravidelně nakupoval nové autobusy, průměrné stáří je tak do sedmi let. Celkem má DPMHK 136 vozidel, z toho 72 autobusů.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK
13 komentářů