Harry Potter a vězeň z Azkabanu: Hodiny v Bradavicích byly vytvořeny podle Staroměstského orloje

Harry Potter a vězeň z Azkabanu je již v pořadí třetím dílem nejslavnější čarodějnické ságy. Zde se poprvé setkáváme s tajemným Siriusem Blackem coby obávaným vězněm, který utekl z přísně střeženého Azkabanu.

Společně s Harrym se dozvídáme, že Sirius není takový, jak o něm praví legendy a zjišťujeme pravdu o tom, kdo se skrývá za nevinnou tváří Ronovy krysy Prašivky. Příběh pomalu nabírá na obrátkách a stává se zase o něco temnějším. Jaké zajímavosti provázely natáčení tohoto dílu?

Režisérův španělský akcent způsobil zmatek při tvorbě triků

Třetí díl o Harry Potterovi natáčel mexický režisér a scénárista Alfonso Cuaróna. Jeho přáním bylo, aby se na scéně po příchodu mozkomorů proměnil déšť na led, a to také sdělil svému týmu, který se staral o vizuální efekty ve filmu. Jenže jeho španělský akcent způsobil malý zmatek v komunikaci. Místo slova „ice“ mu tým rozuměl „eyes“, a když se pak režisér díval na návrhy efektů, divil se, proč z oblohy padají oči. Chvilku byl zmatený, ale nakonec omyl vysvětlil.

Bradavické hodiny podle vzoru Staroměstského orloje

Ve třetím díle se součástí bradavického hradu stávají nové hodiny. A ty byly vytvořeny podle podobizny Staroměstského orloje, který se nachází na Staroměstském náměstí. Až se příště na vězně z Azkabanu budete dívat, pořádně si hodiny prohlédněte.

Méně formální oblečení

Zatímco v předchozích dvou dílech jsme mohli vidět studenty čar a kouzel v Bradavicích vždy úhledně upravené a oblečené do svých školních uniforem, od třetího dílu se hlavně tři hlavní hrdinové objevují více ve svém civilním oblečení. To byl nápad režiséra. A když už Ron, Hermiona a samotný Harry mohli nosit neformální oblečení, ostatním dal režisér na výběr. I zbytek studentů se tak mohl rozhodnout, zda si na sebe obléknou uniformy. Je tedy možné si všimnout, že řada z nich ve filmu nemá k uniformě kravatu, nemá zastrčenou košili v kalhotách nebo nosí svetry s ohrnutými rukávy.

Kdo vymyslel Pobertův plánek?

Pobertův plánek – tedy velmi podrobný plán Bradavic, který pomáhá Harrymu sledovat, kdo se nachází v kterých místech hradu, se stal důležitou pomůckou v celém plánu na zničení Lorda Voldemorta. Ve skutečnosti jej společně s Jamesem Potterem, Peterem Pettigrewem a Siriusem Blackem vytvořil profesor Lupin, který plánek u Harryho objeví. Pravdu o tom, kdo plánek vymyslel, ale neprozradí.

Dokázali byste si představit, že Smrtijedi se původně měli jmenovat Rytíři pálení? Naštěstí si to tvůrci rozmysleli.

Zdroj: IMDb, CSFD

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu