Hlavní obsah

Začátek na pátém místě. Moravec střílel perfektně, dělily ho jen tři vteřiny od bronzu

Praha
Aktualizováno

Pro české biatlonisty začal Světový pohár ve finském Kontiolahti výborně. Ondřej Moravec odstřílel v závodě na 20 km čistě všech dvacet ran a nakonec ho na pátém místě dělily jen tři vteřiny od bronzové pozice. Každopádně se 36letému českému reprezentantovi povedl nejlepší výsledek od ledna 2018. Michal Krčmář se v závodě také neztratil a obsadil solidní jedenácté místo.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Ondřej Moravec na střelnici, kde se mu dnes neskutečně dařilo.

Článek
Fotogalerie

První dvě místa výsledkové listiny patřila Norům, přičemž favorizovaného Johannese Thingnese Boea ale překvapivě porazil výrazně mladší, teprve 23letý Sturla Holm Laegreid. Podobně jako Moravec totiž na střelnici ani jednou nechyboval, zatímco král předchozích sezon Boe chyboval hned na první položce vleže.

Moravcovi se povedlo nádherně zkoncentrovat na závod, kde každý výstřel mimo terč znamená trestnou minutu. Český biatlonista patřící mezi nejstarší v celém startovním poli 101 mužů si ale počínal při všech čtyřech položkách bezchybně. „Super závod, jsem strašně šťastný," radoval se v České televizi. „Po běžecké stránce to nebylo top, ale v mém věku už na sebe tolik netlačím. Umístění v první pětce beru všemi deseti," líčil Moravec.

Na lyžích na špičku přece jen ztrácel, ale pomáhal si precizní prací s malorážkou. „Na střelbu jsem si věřil, zvlášť při stojkách, proto nebyl důvod se s tím nějak mazat. Na trati bylo příjemné slyšet, že jedu o stupně vítězů, fakt jsem si to užil," mínil Moravec bezprostředně po závodě. Na posledním kilometru bylo patrné, jak se český biatlonista vydává opravdu ze všech sil, ale frekvence jeho běhu uvadala.

Když proběhl cílem, zůstal pouhou sekundu za Francouzem Fillon-Mailletem na průběžném třetím místě. O něj přišel až když dorazil senzační vítěz Laegreid. Před Moravce se poté ještě o tři vteřiny dostal díky výbornému finiši i Němec Erik Lesser.

Smutnit nemusel ani Michal Krčmář, jenž za jedenácté místo bral solidní porci bodů .„Já jsem za sebe docela spokojený, i když chybička hned při druhé ráně úvodní položky vleže maličko zamrzí. Ale na střelnici se cítím celý týden v Kontiolahti dobře, takže mě to nerozhodilo, spíš to přineslo takové zklidnění. Na trati jsem sice neměl ještě úplně ten správný motor, ale to se do nejvyšších obrátek teprve rozjede," líčil pro ČT Krčmář. Adama Václavíka dělila od elitní třicítky jedna přesná rána.

Světový pohár biatlonistů v Kontiolahti - 20 km mužů
1. Laegreid (Norsko) 48:57,0 (0)
2. J. Boe (Norsko) +19,6 (1)
3. Lesser (Německo) +1:03,6 (1)
4. Fillon-Maillet (Francie) +1:05,9 (1)
5. Moravec (ČR) +1:06,9 (0)
6. Samuelsson (Švédsko) +1:31,8 (2)
...
11. Krčmář (ČR) +2:26,3 (1)
45. Václavík (ČR) +4:51,9 (3)
76. Krupčík (ČR) +8:08,8 (5)
78. Štvrtecký (ČR) +8:13,7 (6)

Reklama

Související témata: