Opavská kulturní organizace bude nadělovat dárky

28.11.2020 12:50

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila na období adventu čtyři dárky, které bude postupně zveřejňovat na sociálních sítích. Z balíčku kulturních vystoupení si vybere každý.

Opavská kulturní organizace bude nadělovat dárky
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„V předvánočním čase chceme potěšit příznivce kultury, pro které jsme připravili a natočili čtyři pořady,“ prozrazuje Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace. „Milovníkům poezie je určeno čtení sbírky ´Už to nejde ani poznat´ opavské básnířky a malířky Vladany Fuchsové v podání členky činohry Slezského divadla Terezy Bartošové. Výtvarnou oblast zastupuje komentovaná výstava maleb Jakuba Špaňhela s názvem Centrální banky, pro příznivce klasiky máme komorní koncert ´Vánoční poselství Milana Bátora z kostela sv. Václava´, a pro mladou generaci poslední vystoupení skupiny Naděje,“ doplňuje Marcela Mrozková Heříková.

Sbírka poezie Už to nejde ani poznat vyšla v letošním roce a vznikla jako výběr básní Vladany Fuchsové z let 2008 až 2020. „Verše Vladany Fuchsové jsou pro mě velmi abstraktní, takže to pro mě byla výzva, ale já mám výzvy ráda,“ sdělila herečka Tereza Bartošová, která se ujala jejich čtení. „Je těžká kovidová doba, a když se naskytne možnost, vytvořit kulturní pořad aspoň online, jsem ráda a jednoznačně pro. Doufám, že aspoň takto potěšíme lidi,“ dodává Tereza Bartošová.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Dalším dárkem bude komentovaná prohlídka výstavy maleb s názvem Centrální banky s podtitulem Chrámová tvorba malíře Jakuba Špaňhela v kostele sv. Václava. Jakub Špaňhel je zásadním představitelem současné české malířské generace posledních dvaceti let a také absolventem Střední umělecké školy v Ostravě. Díly zájemce provede nejen samotný autor, ale také kurátor výstavy Jan Kudrna. „Velkoformátové malby světových bank nejsou v autorově podání pouhými domy a bankami, ale suplují vlastně jakési naše novodobé chrámy i víru. Jejich kontext navíc skvěle vynikne v prostředí kostela svatého Václava, kde tvoří pět zastavení. Jeden obraz, a to svatý Václav, navíc vznikl speciálně přímo pro naši výstavu a soubor obrazů je takto dohromady vystavován úplně poprvé,“ vysvětluje Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace.

Koncert Vánoční poselství Milana Bátora z kostela sv. Václava je třetím předvánočním videoreportem Opavské kulturní organizace. Milan Bátor, český hudebník, pedagog a publicista, hrající na strunné nástroje, spolu s houslistkou Janáčkovy filharmonie Julií Černou představí skladby, inspirované symbolikou Vánoc.

Čtvrtým dárkem, určeným převážně mladému publiku, je poslední koncert skupiny Naděje: opavské kapely, která od svého vzniku v roce 2015 zažila raketový vzestup. „Jde o poslední společné setkání členů kapely na hudebním pódiu v čele s Petrem Cieplým. Jednu etapu své tvorby tak uzavřeli právě v Opavské kulturní organizaci v Klubu Art, kde zazněly písně z jejich současné i rané tvorby a rozloučili se se svým publikem,“ dodává Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace.

Připravené videoreporty budou v průběhu adventu zveřejněny na Facebooku (ZDE) a YouTube (ZDE) Opavské kulturní organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…