Areál Vítkovice Heavy Machinery jde do aukce. Láká obchodníka se šrotem či developery

Zkrachovalé Vítkovice Heavy Machinery míří po osmi měsících v insolvenci k aukčnímu prodeji.

Zkrachovalé Vítkovice Heavy Machinery míří po osmi měsících v insolvenci k aukčnímu prodeji. Zdroj: Vítkovice Heavy Machinery

O tradiční strojírenskou firmu, která je v úpadku už podruhé, zatím oficiálně projevil zájem jen největší tuzemský obchodník se šrotem, firma Trojek. 
Výběrové řízení by podle insolvenčního správce firmy Vítkovice Heavy Machinery mělo být vypsáno v řádu týdnů.
3
Fotogalerie

Zkrachovalé Vítkovice Heavy Machinery míří po osmi měsících v insolvenci k aukčnímu prodeji. Insolvenční správce firmy požádal v pondělí soud, aby mohl výběrové řízení vypsat. O areál a vybavení tradiční strojírenské firmy ale zatím oficiálně projevil zájem jen největší tuzemský obchodník se šrotem, firma Trojek. 

Výběrové řízení by podle insolvenčního správce Lukáše Zrůsta mělo být vypsáno v řádu týdnů. „V pondělí jsme podali žádost na soud, který tento krok musí ještě schválit. Navrhujeme tříkolovou elektronickou aukci s nejnižší možnou nabídkou ve výši 400 milionů korun,“ řekl serveru E15.cz Zrůst s tím, že eviduje šest až osm zájemců.

Odhadovaná cena závodu s historií začínající ve dvacátých letech devatenáctého století se podle znalecké kanceláře Equita Consulting pohybuje v rozmezí zhruba 1,1 až 1,3 miliardy korun. Firma Trojek však takovou částku považuje za příliš vysokou.

„Znalecký posudek je pro nás spíše orientační, naše nabídka bude nižší. Mimo jiné i kvůli tomu, že zde existuje řada aktuálně již nevyužitelného hmotného majetku, zásob nebo pohledávek,“ uvedl prokurista společnosti Michal Trojek s tím, že firma by areál využila hlavně pro svůj byznys.

„Vzhledem k tomu, v jaké jsou strojírny kondici a kolik ubylo zaměstnanců, neuvažujeme o pokračování hlavního provozu. Jako obchodník s ocelářským odpadem bychom většinu areálu nechali zlikvidovat a eventuálně zanechali jen část perspektivního provozu,“ dodal Trojek.

Zdroj deníku E15, který se nepřál být jmenován, uvedl, že zájem o závod mají kromě firmy Trojek především developerské firmy. Pokračování provozu strojíren je tak nepravděpodobné.

Rozsáhlý průmyslový vítkovický areál už v minulosti investory z této branže přilákal. Zhruba čtyřicet hektarů průmyslových pozemků od bývalého majitele společnosti Vítkovice Jana Světlíka získala realitní skupina P3 investující do výstavby skladových a výrobních hal. Kromě průmyslových a logistických budov vzniknou v lokalitě také kanceláře, showroomy a další podnikatelské prostory.

VHM, jejichž tradice spadá do roku 1828, jsou producentem oceli a výrobků z nich. V úpadku už skončily v roce 2018, když firma ještě byla součástí Světlíkova strojírenského holdingu. Během reorganizace ji převzala společnost zakladatele Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze a zajistil její financování.

Nyní je většinovým vlastníkem vítkovických strojíren Strnadův holding CE Power Industries, 49 procent vlastní skupina E-invest nedávno zesnulého podnikatele Martina Ulčáka.

Insolvenční návrh podalo samo vedení strojíren, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a už nebyla schopna platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy prohloubil koronavirus a opatření proti jeho šíření.

Podle insolvenčního správce Zrůsta přihlásilo do insolvenčního řízení 163 věřitelů celkem 173 pohledávek, jejichž výše přesahuje 1,7 miliardy. Nyní mají VHM 272 zaměstnanců.