Jan Januš: Vláda zneužívá právní chaos proti občanům. Hodně si jich to uvědomuje, stále ale ne dost

28. listopad 2020

Že právníci mluví svým zvláštním a mnohdy obtížně srozumitelným jazykem, víme už poměrně dlouho.

Zcizit není to samé jako odcizit, rozlišujeme také mezi zápůjčkou a výpůjčkou, je rozdíl mezi vraždou a zabitím, ne všechny soudy končí rozsudkem. Hodnota zákonů neustále devalvuje, způsobuje to množství publikací vydávaných ve Sbírce zákonů. Jen letos už jich bude zcela jistě hodně přes pět set.

Čtěte také

Zdánlivě to můžeme zdůvodnit koronavirovou pandemií a nutností řešit dosud nikdy neřešené situace. Klamali bychom tím ale jen sami sebe, na podobných číslech se totiž na silvestra Sbírka zákonů zastavuje už po léta a tak nějak tradičně. Novinkou letošního roku ale je, že se tento jen těžko proniknutelný právní chaos, který se v souvislosti s onemocněním covid-19 a jeho důsledky jen zvýšil, zjevně snaží zneužívat vláda proti vlastním občanům.

Patrně si ještě pamatujete jarní tanečky kolem vydávání nové legislativy a snahy omezit dosah možného odškodnění, které nepokrytě pojmenovala zejména ministryně financí Alena Schillerová. Stejně tak nám od té doby nejspíše naplno došlo, že vláda skutečně něco jiného říká na tiskových konferencích a něco jiného schvaluje v opatřeních. Na tom se mnoho nezměnilo ani teď na podzim. Zdánlivě jsou to detaily, ale jak zní známé klišé: právě v detailu se skrývá ďábel.

Vezměme si třeba formulář žádosti o kompenzační bonus za období od 5. října do 4. listopadu. V něm se rozlišuje mezi bezprostředním zákazem nebo omezením výkonu činnosti a vyloučením výkonu činnosti v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení výkonu činnosti někoho jiného. V závorce je rovněž uvedeno, že cituji „výkon činnosti musí být vyloučen alespoň z 80 procent“. Není to moc srozumitelné, viďte?

Až se kontrola zeptá…

Čtěte také

Ta slova ale nejsou volena náhodou. Mají, nebo by alespoň měla mít, svůj přesný právní význam, nejsou zaměnitelná. Co přesně znamenají, ale patrně až za několik let řeknou soudy, pokud se tedy objeví související spory. Předpokládám ale, že většina žadatelů o tuto podporu, slyšících na neustálá píárová vyjádření premiéra Andreje Babiše a jeho vicepremiérů Karla Havlíčka a již zmíněné Aleny Schillerové, to nebude příliš promýšlet, prostě si o podporu zkusí požádat.

Pokud se k nim ale jednou, klidně i v příštích letech, ohlásí kontrola, tak to nejspíše řešit budou. A u dost podnikatelů, kteří nyní peníze od státu dostanou, se třeba ukáže, že na ně neměli nárok. Ne podle toho, co říkala ministryně financí na tiskové konferenci, ale podle toho, co skutečně stálo v daných právních předpisech a v čestně podepisovaných formulářích. Tak budou peníze vracet a státu k nim budou muset nejspíše přihodit i něco navíc. Už v létě na to v rozhovoru pro INFO.CZ upozorňoval advokát Jakub Hlína. Obávám se ale, že teď je situace ještě daleko horší.

Právě čelní představitelé vlády mohou za to, že prezentované údaje neodpovídají právní realitě. Právě oni mohou za to, že právní realita nyní není – troufám si tvrdit, že pro většinu občanů – srozumitelná. Svými nepřesnostmi se naopak snaží urvat další plusové body. Jak už to ale bývá, lež má krátké nohy, a tak stále více podnikatelů postupně zjišťuje, jaká ta realita vlastně je a na co si musejí dávat pozor. Stále jich ale není dost. Slova o zneužívání právního chaosu tak bohužel nejsou vůbec nadnesená.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.