Karlovarský kraj stále bez hejtmana. Blok 21 zastupitelů nabídl post Halákové (KDU-ČSL)

Blok 21 zastupitelů Karlovarského kraje ze STAN, Pirátů, Místních a SNK1 nabídl místo hejtmana koalici ODS a KDU-ČSL, pokud se hejtmankou stane Olga Haláková z KDU-ČSL. Vyhověl tak požadavkům ODS a KDU-ČSL, které zatím trvaly na pozici hejtmana a minimálně jednom dalším radním.

Koalice ODS a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty, s níž ale vystupuje i jedna zastupitelka zvolená za SNK1, předpokládala, že by místo hejtmana připadlo lídrovi za ODS.

"Stále vnímáme takovou ambici jako zcela neadekvátní k početnímu zastoupení K5. Na druhou stranu vnímáme, že pokračující nedohoda o podobě krajské vlády může postupně omezovat a komplikovat fungování Karlovarského kraje," uvedl lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).

"Akceptujeme požadavek na dvě místa v krajské radě, v tom se náš postoj nemění. Stále jsme také přesvědčeni, že "21" má mít právo nominovat osobnost na pozici hejtmana. Navrhujeme proto, aby se hejtmankou Karlovarského kraje stala Olga Haláková (KDU-ČSL) jako široce respektovaná osobnost s mnohaletou zkušeností z obecní i krajské samosprávy. Olga Haláková je z našeho pohledu široce fundovaný, konsenzuální člověk, se kterým máme také letitou a velmi pozitivní praktickou zkušenost ze vzájemné spolupráce v uplynulém volebním období," uvedl Kulhánek.

Od pátečního večera ODS a KDU-ČSL o nové nabídce spolupráce jednala a jednání budou pokračovat. Haláková dnes ČTK řekla, že návrh se nyní projednává uvnitř koaličních stran. Lídr společné kandidátky Karel Jakobec (ODS) ČTK řekl, nabídku bude muset vyjednávací tým projednat i v regionální radě. "Je to zajímavá, ale velmi nestandardní nabídka. Zatím jsem se nesetkal při vyjednáváních s tím, že by někdo přistoupil na požadavky protistrany, ale určoval si, kdo by měl konkrétní pozici zastávat," řekl Jakobec. Regionální rada by o nabídce bloku 21 zastupitelů měla jednat zřejmě ve středu, dodal Jakobec. Pravděpodobně tak ani na úterý svolané pokračování ustavující schůze krajského zastupitelstva vedení kraje nezvolí.

Ve 45členném zastupitelstvu se zatím nejblíže koalici jeví spolupráce bloku 21 zastupitelů s ODS a KDU-ČSL. Stranou jednání je zatím vítězná ANO se 13 mandáty a SPD se čtyřmi zastupiteli. Dva měsíce trvající jednání se ale zatím vždy zarazila na místě hejtmana, který si nárokuje jak blok "21", tak i klub, který se označuje jako K5.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

Více souvisejících

Hejtmani Karlovarský kraj Karlovy Vary ODS KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 28 minutami

před 30 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy