so 28.11.2020
Aktuální zprávy

Baníkovské stopy: Místo poháru úprk

Ve druhém díle dokumentárního cyklu "Baníkovské stopy ve fotbalové historii", který klub na svých sociálních sítích uvedl v pátek, zavedli tvůrci diváka do roku 1988. Právě v něm vyhrál Baník tzv. Mitropa Cup, tedy Středoevropský pohár. Po domácím vítězství 2:1 nad italskou Boloňou vyhrál Baník i druhý finálový duel na italské půdě a v poháru tak triumfoval. Žádnou pohárovou trofej si však Baník domů z Itálie neodvezl a boloňský stadion opouštěl za vcelku dramatických okolností...

Středoevropský pohár na konci osmdesátých let ztrácel na zajímavosti a v roce 1988 se jej zúčastnily jen čtyři týmy. Mezi nimi Baník. A protože nakonec i Vojvodina Novi Sad, semifinálový soupeř Baníku, odstoupila, měl Baník cestu do finále volnou a svou účast v tomto ročníku Mitropa Cupu zahájil až finálovým střetem s Boloňou.

Doma díky gólům Radomíra Chýlka a Dušana Fábryho Baník 2:1 vyhrál. Také odvetu v Boloni Ostravané zvládli. Dvakrát se trefil Václav Daněk a byl z toho znovu triumf 2:1. Slavnostní ceremoniál se však nekonal a Baník stadion opouštěl bez poháru zadním vchodem. "Stalo se totiž takové faux pas," líčí v dokumentu Václav Daněk, jenž vypráví, jak Jiří Záleský ukázal směrem ke značně  nepřejícím italským fanouškům cosi velmi nezdvořilého. Co to bylo a jaké to mělo následky, to vše se dozvíte při sledování krátkého videodokumentu, jehož průvodcem je Václav Daněk. Video si můžete prohlédnout zde.

12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko