Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na úvod sezony se radovala Wiererová, čtyři Švédky v TOP 10

Vítězství ve Světovém poháru obhajuje Italka Dorothea Wiererová a úvod sezony nemohla začít lépe než prvním místem z vytrvalostního závodu na 15 kilometrů. O pouhých osm desetin vteřiny byla v Kontiolahti rychlejší než Němka Denise Herrmannová. Do první desítky se dostaly hned čtyři Švédky, naopak Češky se praly s nepřesnou střelbou i těžkými podmínkami na trati. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Dorothea Wiererová
zdroj: ČTK/AP

"Je to skvělý pocit, být zase na stupních vítězů. Jsem opravdu šťastná ze své dnešní střelby," radovala se v mix-zóně Wiererová, která podobně jako třetí Švédka Johanna Skottheimová neudělala ani jednu chybu.

Zatímco v mužském individuálu panovaly podmínky prakticky ideální, tento závod bylo vše jinak.

Nástřel sice probíhal bez problémů, foukalo lehce, na trati však nastal větší problém. Sníh je v Kontiolahti stoprocentně umělý a organizátorům se jej nepodařilo zcela pospojovat. Po mužském vytrvalostním závodu se bořil a sníh byl hluboký.

Záhy se ukázalo, o jak velkou potíž se jedná.

"Dneska se mi jelo úplně šíleně, ale asi to bylo tím, že trať byla hluboká, po kolena ve sněhu a nic příjemného," řekla Markéta Davidová.

"Na střelnici nefoukalo, byla poklidná. Mrzí mě poslední rána vleže, kdy šla nahoru, to byla moje rána," doplnila v rozhovoru pro ČT sport, která měla sedmý nejlepší běžecký čas.

O umístění v desítce ale přišla po dvou chybách při poslední zastávce na střelnici, celkem minula třikrát a obsadila konečné 21. místo.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Eva Puskarčíková udělala rovněž tři chyby a dojela na 42. pozici. 

"Střelnice nebyla až tak strašná. Moje chyby, nebylo to větrem. Jelo se mi průměrně, ale trať byla šílená. V zatáčkách to byl spíš boj o přežití, aby člověk nespadl. Budu očekávat, že to bude lepší, ale jak to bude v reálu, těžko říct," hodnotila.

"Nebyl to úplně špatný začátek, co se běhu týče. Jela jsem slušně, nepodržela mě střelba. Nedělám si z toho těžkou hlavu, vstoupila jsem do toho relativně dobrou nohou, sama budu zvědavá na další závody," doplnila Lucie Charvátová.

I ona si stěžovala na trať. "Jsou tu náročná stoupání a závodily jsme po klucích, kteří tu trať rozbořili. Není to úplně příjemný lyžování. Sjezdy byly nebezpečné, stopa byla hrbolatá," uvedla.

Bronzová medailistka z letošního mistrovtví světa přičetla pět trestných minut a skončila 57. 

Jessica Jislová se čtyřmi chybami obsadila 78. místo a o čtyři místa horší byla Tereza Voborníková.

Z Češek ale juniorka paradoxně mířila nejpřesněji - měla dvě minely.

V neděli jsou v Kontiolahti na programu sprinty, na které pak ve čtvrtek naváže ve stejné destinaci v rámci druhého dílu SP tatáž disciplína.

Ve Finsku se pak pojedou ještě stíhačky a štafety. Elitní seriál se následně přesune do rakouského Hochfilzenu, čímž bude před Vánoci první trimestr zakončen.

Ženy - vytrvalostní závod (15 km):

1. Wiererová (It.) 44:00,9 (0), 2. Herrmannová (Něm.) -0,8 (1), 3. Skottheimová -24,1 (0), 4. E. Öbergová -34,1 (1), 5. Perssonová (všechny Švéd.) -36,8 (0), 6. Bescondová (Fr.) -1:18,5 (1), 7. H. Öbergová (Švéd.) -1:23,7 (2), 8. Alimbekavová (Běl.) -1:50,0 (2), 9. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -1:52,0 (2), 10. Džymová (Ukr.) -1:54,8 (0), ...21. Davidová -2:50,8 (3), 42. Puskarčíková -4:24,3 (3), 57. Charvátová -5:25,8 (5), 78. Jislová -7:01,4 (4), 82. Voborníková (všechny ČR) -7:16,8 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články