Oratorium, kantáta a koncert

Oratorium, kantáta a koncert
28. listopadu 2020 Aktuality k vysílání Autor: Klára Beránková

Do baroka nás zavedou tři skladby nedělního Koncertu vážné a duchovní hudby. Vybrali jsme je z tvorby Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Vivaldiho.

První část bude patřit oratoriu „Alexandrova slavnost aneb Síla hudby“, které mělo premiéru v londýnském divadle Covent Garden 19. února roku 1736.Odborníci tvrdí, že se jedná o jednu z nejkrásnějších Händelových skladeb. Vznikla na slova „Cecilské ódy“ anglického básníka Johna Drydena. Celé toto rozsáhlé oratorium přednesou: sopranistky Aneta Mihályová, Jana Mamonová a Chyiuki Okamura, mezosopranistky Lucie Duchoňová a Karolína Sikorová, tenorista Benjamin Bruns, bas Wiard Witholt a také festivalový sbor a orchestr Schleswig-Holstein. Nastudoval dirigent Rolf Beck.

Oratorium vystřídá kantáta, která vznikla o tři roky dříve. Vytvořil ji Johann Sebastian Bach abach nadepsal ji  „Lasst uns sorgen, lasst uns wachen“ drama per musica. V katalogu Bachových skladeb ji najdeme pod číslem BWV 213. Jedná se o narozeninovou kantátu pro korunního prince Friedricha Christiana k jeho 11. narozeninám. Poprvé zazněla 5. září roku 1733. Sólové party přednesou: Peter Schreier, který také dílo diriguje, dále altistky Astrid Pilzecker a Caroline  Watkinson, sopranistka Edith Mathis a bas Siegfried Lorenz. Basso continuo hrají: cembalista Walter Heinz Bernstein, violoncellista Siegfried Pank a kontrabasista Hans Joachim Kehr. Sborové party nastudoval Kammerorchester Berlin, orchestrální Berliner Solisten.

Poslední skladbou bude Koncert pro hoboj a orchestr D dur od italského skladatele Antonia Vivaldiho RV 453. Hobojistu Bukharda Glaetznera doprovodí Neues Bachisches Collegium Musicum Leipzig v čele s Maxem Pommerem.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!