Otevřená pražská hospoda zase zavřela. Příště přijdeme se zatykačem, pohrozila policie majiteli

28.11.2020 20:19

Majitel pražské restaurace Šeberák se vzepřel vládě a nařízeným protiepidemickým opatřením, když ve čtvrtek i v pátek otevřel kompletně svůj provoz. I přes prvotní odvážné vystupování se nakonec rozhodl, že třetí den porušení pravidel riskovat nebude, důvodem jsou obavy ze zatykače. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) takové chování majitelů restaurací i všech hostů, kteří hospody navštívili, odsoudil a za porušení vládních nařízení požaduje vyvodit důsledky, informuje Echo24.cz.

Otevřená pražská hospoda zase zavřela. Příště přijdeme se zatykačem, pohrozila policie majiteli
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku zpřísnění protipandemických opatření smějí hospody a restaurace prodávat jídlo a nápojepouze z okýnka. Konzumace alkoholických nápojů je na veřejných prostranstvích zakázána

K otevření restaurace Šeberák, i přes zákaz, vedl majitele restaurace vládní chaos v rozvolňování nařízených opatření, vládní omezení provozoven a ochrana svých hospodářských zájmů. Oba dny na místě zasahovala policie. Ve čtvrtek večer kolem osmé večerní v restauraci policie nalezla třináct lidí a zahájila šetření.

Během čtvrtečního dne se v restauraci podle majitele vystřídalo asi 30 lidí, na svém facebooku je od středy lákal na jídlo i pití za symbolikou korunu, aby prokázali „občanskou neposlušnost“.

Na připomínku, že za porušení nařízení hrozí pokuta až tři miliony korun, reagoval slovy: „Když takovou dostaneme, počítám s tím, že restaurace zkrachuje,“ sdělil.

V rozhovoru pro CNN Prima News ve čtvrtek večer oznámil, že v pátek otevře hospodu znovu. „Zítra máme otevřeno stejně jako dnes, takže policii vzkazuji: Budu mít otevřeno, přijďte pro mě a můžete mě pravděpodobně zavřít,“ uvedl majitel pražské restaurace Šeberák.

Otevřel v pátek, ne však na dlouho. „Dnešní (páteční) protest je u konce. Policií ČR jsme byli jednoznačně upozorněni, že další jejich návštěva bude se zatykačem. Ohrozit nás o svobodu nemohu. Proto dnes zavírám,“ informoval návštěvníky na facebooku.

Restaurace se proto vrátila k výdeji přes okénko. „Zítra jsme tu zase pro vás, jako výdejní okénko. Myslím, že vzkaz jsme již zanechali a donekonečna se přetahovat o kliku s policií nemůžeme. Tímto jim také posílám dík za jejich profesionální přístup,“ doplnil.

Připojil i vzkaz pro ministra zdravotnictví a ministra vnitra, kteří jeho kroky ostře kritizovali. „A pane Blatný a Hamáčku omlouvám se vám za komplikace. Proti vám dvěma osobně nic nemám, ale na vaši službu nám občanům mám jiný názor,“ uvedl na facebookovém profilu restaurace její provozovatel.

V případě dalšího otevření restaurace mohlo dojít k zajištění přítomných osob a k jejich výslechu na služebně. „Jedná se o přestupkové jednání a v případě, že osoba pokračuje v páchání přestupku, tak máme oprávnění ji zajistit. Osoba by tak skončila na oddělení, na výslechu, a to by bylo všechno,“ uvedl pro deník Echo24 mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Policisté, kteří v pražských Kunraticích zasahovali, udělili některým osobám pokutu ve výši 500 korun, ti se bránili tím, že do hospody přišli na pracovní pohovor. „Ti, kteří s pokutami souhlasili, tak je dostali. Při jedné kontrole s pokutou nesouhlasili a argumentovali tím, že na místě podepisují smlouvu, ty jsme tedy oznámili,“ uvedl Jan Daněk.

Šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek požádal policii a hygienu, aby konaly. Znevažování nastavených pravidel nepovažuje za hrdinství. „Otevření restaurace Šeberák považuji za políček všem slušným lidem, kteří dodržují platná opatření, a pomáhají nám tak bojovat se současnou epidemickou situací,“ citovalo jeho slova ministerstvo zdravotnictví ve svém tweetu.

„Budu chtít, aby lidé, kteří se nechovají zodpovědně, tak jako většina, aby z toho byly vyvozeny důsledky,“ dodal ministr Blatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…