EOLO Kometa roste a od příštího roku se tým posouvá do druhé divize a může se účastnit závodů WorldTour. A ambice má velké, očekává se, že získá pozvánku na Giro d´Italia. Jenže k tomu je třeba mít silný kádr. A současný tým Xstra Kometa se opírá o mladé cyklisty, ale to na vyšší úrovni už není možné. 

Tým proto posílí 13 jezdců. 7 závodníků zůstává, celkem tedy bude za EOLO Kometa jezdit 20 jezdců. Nejdůležitějšími posilami jsou čtyři jezdci Androni - Sidermec, zkušení Francesco Gavazzi a Manuele Belletti, dále Marco Frapporti a Luca Pacioni. Z týmu UAE Emirates přichází Edward Ravasi, z Bardiani - CSF Vincenzo Albanese, Luca Wackermann a Lorenzo Fortunato přestupují z Vini Zabú - KTM a Samuele Rivi z rakouského celku Tirol KTM. 

Tým je především italský, hned 11 jezdců pochází z Itálie, ale své zastoupení tu díky maďarskému sponzorovi Kometa mají i dva Maďaři Márton Dina a Erik Fetter a samozřejmě Španělé. Všichni čtyři jsou velmi mladí. A příležitost dostanou překvapivě i Britové Mark Christian a John Archibald.

Luca Wackermann

Oporami budou Italové, Luca Wackermann měl letos dobrou sezónu, vyhrál Tour du Limousin a na nové angažmá se těší: "Ivana Bassa znám už dlouho. Už během Tirreno - Adriatico jsme mluvili o projektu, na kterém pracoval, a na Giru jsme pokračovali. Okamžitě jsem na nabídku řekl ano. Spolupráce s Ivanem a Albertem je splněným snem. Nemůžu se dočkat, až v týmu začnu.“

Gavazzimu je už 36 let a profesionálem je už 14 let a v minulosti vyhrál například etapu na Vueltě a objel 8 třítýdenních závodů. Jeho zkušenosti budou klíčové. "V září mě Ivan Basso oslovil a projevil zájem, navzdory mému věku. Věří mi po tom všem, co jsem ukázal. Chce, abych mladým lidem předal své zkušenosti. To mě hodně motivuje,“ říká Gavazzi. 

Pořadatelé Giro d´Italia nebudou mít snadný výběr týmů pozvaných na divokou kartu. Není totiž jasné, kolik v příštím roce bude stájí WorldTour. Nyní se zdá, že by jich mohlo být 19, pokud licenci získá i Qhubeka Asssos, takže k dispozici budou jen tři pozvánky. Alpecin - Fenix sice může na všechny závody Grand Tour a všechny ostatní podniky WorldTour, ale prý se nominace na Giro a Vueltu vzdá a pojede pouze Tour de France.

S divokou kartou počítá tým Gazprom - RusVelo a nejspíš sův zájem podpoří finančně, kdyby ji získal i EOLO Kometa, o poslední pozvánce by se rozhodlo mezi týmy Androni - Sidermec, Bardiani - CSF a Vini Zabú - KTM.