InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Světový pohár v cyklokrosu je tady! Největší šance na bednu mají junioři

TÁBOR - Závodníci se konečně dočkali! Světový pohár v cyklokrosu po odložení několika dílů startuje v neděli 29. listopadu v Táboře. Jednotlivé závody soutěžního dne proběhnou za přísných hygienických opatření a bez diváků. Závodníci a jejich týmy absolvovali už během čtvrtka a pátku povinně testy na covid-19 a jednotlivé závodní kategorie se v areálu nepotkají. Příznivci cyklokrosu mohou zápolení nejlepších závodníků sledovat na sportovním kanálu České televize. Trenér české reprezentace Petr Dlask dává největší šance na nejlepší umístění juniorům, kteří jsou momentálně nejsilnější tuzemskou kategorií. Do karet jim hraje i fakt, že mladí závodníci z Nizozemska a z Belgie nemohli z pozice neprofesionálů do zahraničí vycestovat. Nejznámější český závodník v kategorii Elite Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) má za cíl umístění mezi patnácti nejlepšími cyklokrosaři.

 

Světový pohár v cyklokrosu v Táboře poutá velkou pozornost nejen v Táboře, ale také v celém kraji. „Mekkou českého cyklokrosu je v posledních dekádách jednoznačně náš jihočeský Tábor a bude jí i letos. Světový pohár se tuto sezonu pojede pouze na pět závodů a jsem nadšený, že startuje právě u nás v Táboře," řekl ke sportovnímu svátku hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Z konání Světového poháru v Táboře má radost také starosta Tábora Štěpán Pavlík. „Naše město slaví 600 let od založení a jsem rád, že nepřeruší šňůru podařených cyklokrosových akcí. Věřím, že nedělní závod se stane povedených schůdkem k další metě, kterou je mistrovství světa v roce 2024," připomněl nejen slavnou minulost Pavlík. Senátor Jaroslav Větrovský ocenil kvalitně připravené prostředí. „V Táboře máme vynikající areál, v němž jsou vrcholná cyklokrosová klání již tradicí. Věřím, že opět uvidíme skvělé závody a úžasné výkony špičkových závodníků," řekl Větrovský.

Předseda organizačního výboru Petr Balogh prožíval v posledních měsících nesnadné chvíle, kdy se neustále měnily podmínky. „Rozhodování, zda letos uspořádat Světový pohár, bylo tím nejtěžším v historii. Koronavirová pandemie zasáhla i nás a v průběhu roku jsme několikrát pečlivě zvažovali, zda Světový pohár hostit. Nakonec jsme dali závodům zelenou také proto, že český cyklokros momentálně neprožívá silné období, nicméně máme velmi talentované juniory a juniorky. Jsem přesvědčený, že právě oni mohou v budoucnu velmi dobře reprezentovat," řekl Balogh.

Táborská trať se ze 40 procent obměnila, což trenér české cyklokrosové reprezentace Petr Dlask vítá. „Stavěla se hlavně pro české závodníky a je od začátku do tahu a přibyly technické pasáže. Věřím, že na ní zajedeme co nejlepší výsledky. Máme hodně silné juniorské kategorie, v nichž můžeme bojovat o vítězství nebo o pódium. Ztratit by se nemuseli ani kluci do 23 let," prozradil Dlask.

Nejlepší český eliťák Michael Boroš má za sebou další závod Toi Toi Cupu. „Po náročném závodu v Jičíně jsem dobře zregeneroval a už se na nedělní Světový pohár zodpovědně připravuju. Novou trať mám projetou a je o dost těžší než dřív. Bude to hodně poctivý závod," zmínil Boroš. V neděli by uvítal podobnou trať jako v Jičíně. „Vyhovoval by mi blátivý terén. Nejsem v nejlepší kondici a myslím, že můžu být rád za top dvacítku. Mým cílem je bojovat mezi desátým a patnáctým místem," představil Boroš své ambice.

Česká nominace na SP v cyklokrosu v Táboře

Junioři: Tomáš Doležal, Václav Dostál, Matyáš Fiala, Jan Frühauf, Filip Jech, Pavel Jindřich, Matyáš Kopecký, Adam Kubík, Adam Seeman, Matěj Stránský.
Juniorky: Karolína Bedrníková, Eliška Drbohlavová, Barbora Jeřábková, Julia Kopecky, Anna Růžičková.
Muži U23: Jakub Říman, Šimon Vaníček, Robert Hula, Jakub Kučera.
Ženy Elite: Tereza Švihálková, Tereza Vaníčková, Karla Štěpánová, Kateřina Mudříková, Elizabeth Ungermanová, Tereza Tvarůžková.
Muži Elite: Michael Boroš, Daniel Mayer.

Harmonogram závodů v neděli 29. listopadu

9.15 – Junioři
10.15 – Juniorky
11.25 – Muži U23
13.10 – Ženy Elite
14.30 – Muži Elite

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace