Hlavní obsah

Náladu blížících se vánočních svátků v Oxfordu podpořila světelná show na místních budovách

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se vánoční svátky ve městech obvykle signalizuje tradiční pouliční výzdoba sestávající z jehličnatých větévek, stylového pouličního osvětlení a vánočních dekorací nejrůznějšího druhu. Obyvatelé anglického Oxfordu se po dvě noci mohli navíc potěšit i pohledem na světelnou show, tj. světelné obrazy promítané na některé veřejné budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Známé oxfordské budovy rozzářil sváteční videomappingVideo: AP

 
Článek

Autorem iluminací využívajících ve velké míře kaleidoskopického efektu je sedmačtyřicetiletý umělec Peter Walker, šéf uměleckého studia Luxmuralis. Jeho studio se zaměřuje právě na velkoformátové světelné projekce (tzv. videomapping) na fasády známých budov, jednotlivá představení mají buď abstraktní smysl, anebo se vážou k určitému tématu.

Za sebou má tak například světelné představení o Charlesi Dickensovi promítané na Westminsterské opatství, téma vesmíru zpracoval pak do nesmírně působivého pásma promítaného v interiéru a především na strop v katedrále v Exetru.

Ostatně svatostánky pokrývá svými iluminacemi patrně nejraději, do světelných obrazů oblékl například i katedrálu v Guilfordu, Sheffieldu, Salisbury či Lichfieldu.

V Oxfordu měli lidé možnost obdivovat se jeho fantaskním obrazům mírně navozujícím již vánoční atmosféru hned na dvou nejznámějších budovách – na Katedrále Nejsvětější Trojice a knihovně oxfordské univerzity, Radcliffe Camera.

Praha přivítala rok 2020 videomappingem na Václavském náměstí

Koktejl

Walker použil na budovách některé obrazy, jež znají čeští diváci z obdobných show pořádaných například v Praze na budově kostela sv. Ludmily na náměstí Míru či na budově Národního muzea na Václavském náměstí.

Byla to například projekce vytvářející dojem dlouhých chrámových vitrážových oken, rozličné střídající a prolínající se grafické motivy, i ryze kaleidoskopicky proměňující se obrazce.

Obzvláště působivé byly obrazy vesmíru či padajících okvětních lístků růží. Základním motivem pak – s ohledem na téměř již adventní čas – byla hvězda.

Anketa

Chodíte se dívat na videomapping?
Ano, kdykoli je to možné, nebo se aspoň díváme v televizi.
54,3 %
Je to pěkné. Když na to narazíme, zastavíme se a díváme se.
14,3 %
Nějak zvlášť mě to neuchvacuje. Vždycky vydržím jen chvíli.
8,6 %
Ne, je to blázinec, ze kterého mám akorát mžitky před očima.
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám