Hlavní obsah

Podnikatele těší otevření, ale mají pro vládu jeden „domácí úkol“

Foto: Budějovický Budvar

Čtyři u stolu, to je v pořádku. Podnikatelé a živnostníci čekali, zda jim vláda povolí otevřít některé provozy v pondělí 30. 11. Nakonec to bude čtvrtek 3. 12.

Reklama

Úleva, hořkost, další přepočítávání ztrát a ušlých zisků. Emoce mezi podnikateli a živnostníky jsou rozporuplné i poté, co jim vláda po dnešním rozhodnutí dovolí provozy otevřít.

Článek

Ve čtvrtek se po několika dlouhých týdnech otevřou všechny obchody i restaurace, rozvolnění se týká i služeb. Podmínkou však zůstávají přísná epidemická opatření.

Původně se mluvilo o pondělí, vláda nakonec rozhodla o rozvolnění opatření od čtvrtka s argumentem, že tak budou mít majitelé víc času se připravit.

„Dělají si z nás legraci? Abychom se stihli připravit? To už přece dávno jsme. To už je komedie,“ reagovala pár minut po oznámení vlády pro Seznam Zprávy majitelka malého papírnictví v Holicích Vendulka Atchlerová.

Na zprávu o otevření netrpělivě čekala i majitelka butiku s textilem v Přibyslavi Anna Krčálová. „Na jaře to člověk prožíval lehčeji než teď, kdy už jde o existenci. Ta kompenzace od vlády, co teď přišla, to je výsměch, přišlo mi na účet přes 15 tisíc. Když vezmete v úvahu, že na jaře jsme nevydělali nic, pak jsme nabrali letní zboží, a když se to začínalo trochu lepšit, bum prásk a tohle,“ uvedla pro SZ Byznys.

Rozvolňování opatření kvůli covidu-19

Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně opatření PES. Rozhodla o tom vláda. S omezeními se budou moci od čtvrtka otevřít obchody, služby i restaurace.

V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček: Otevřením končí kompenzace nájemného.

Ocenila však, že oblečení nakonec nemusí po každém zkoušení zákazníkem do mnohahodinové karantény. „Když vidíte, co se děje v Lidlu nebo Tescu, všichni to tam zkouší a oblékají se a nikomu to nevadí, brala bych to jako nespravedlnost,“ dodává žena, která se v obchodě pohybuje celý život.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády vysvětlil, že kolem tohoto bodu, karantény pro vyzkoušené zboží, byly dohady.

„Nebyla na tom shoda, jak dlouho má karanténa trvat, jestli 24 nebo 48 hodin. Pro ty, kteří mají hodně zboží na skladě, by to nebyl problém. Ale ti, co mají třeba jeden pár bot nebo jedno tričko od každého, by museli posílit sklad,“ vysvětlil Karel Havlíček, proč nakonec od požadavku upustili s tím, že se podívali, jak to mají u sousedů, v Rakousku nebo Německu.

Hospody se připravily už v pátek

Stravovací zařízení budou od čtvrtka v provozu od 6:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu smí sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky tak naplní kapacitu maximálně na 50 procent.

Zástupce restaurací za Asociaci malých a středních podniků Luboš Kastner další fázi rozvolnění akceptuje, včetně načasování. Situace podle něj nenahrávala tomu, aby se otevřelo hned v pondělí.

„Vítáme, že vláda dala lidem možnost znovu podnikat. Rád bych apeloval na všechny restauratéry, aby dodržovali všechna opatření a zapojili se do projektu Bezpečná restaurace.cz. Bylo by špatné, kdyby se hospody zase hned začaly zavírat,“ řekl Seznam Zprávám a dodal, že vládě stejně jako ostatní vytýká chaos a chyby v komunikaci z posledních dnů.

„Samozřejmě, že podnikatelé mají očekávání a s nimi spojené náklady. Když vypustíte informaci o otevření, tak se samozřejmě začnou připravovat a zásobí se. Bylo by dobré, kdyby Ministerstvo zdravotnictví napříště komunikovalo praktické dopady se zástupci velkých oborů, jako je třeba právě gastronomie. Ta komunikace tam vázne,“ dodal Kastner.

Arogance moci, říkají někteří

Tomáš Vrba provozuje několik hospod, včetně klasického hostince i luxusní restaurace a diskotéku v Poděbradech. Na rozdíl od mnohých jiných se na pondělí nevázali, byli připraveni otevřít na zkoušku třetinový provoz.

„Tohle je povzbuzení, ale přichází pět minut před dvanáctou. Měli jsme předtím dobrou sezonu, udělali jsme si zásoby, které jsme ale už vyčerpali,“ řekl v reakci na rozvolňování SZ Byznys s tím, že ztráty za poslední týdny odhaduje na dva miliony korun.

Zaměstnanci v gastronomii mají podle něj krizi a pochybují, jestli to má ještě cenu. „Jsou demotivovaní, jeden zaměstnanec odešel dělat sádrokartony, ostatní se zatím drží. Je to arogance moci, když vidíte, jak na vládě vystupují, něco jiného řekne Havlíček, něco jiného Blatný, je v tom chaos,“ uzavírá Tomáš Vrba.

„Domácí úkol“ pro vládu do Vánoc

Podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, je zásadní, že vláda neodložila otevření o celý další týden. „Kdyby obchodníkům ubrala ještě jeden adventní víkend, byl by to pro mnohé rozsudek smrti. Takhle zůstávají na kapačkách a mají šanci přežít,“ uvedl.

Vládě ale „ukládá domácí úkol“. Je podle něj nespravedlivě nastavený systém dotací a kompenzací, což by se mělo změnit a pro všechny spravedlivě dorovnat.

„Některé obory dostaly, jiné vůbec nic. Stačí se podívat na to, jak to funguje v Rakousku a Německu. Každý, kdo má zásadní propad obratu, ať má nárok na pomoc. Podívejte se na velkopotravinářské firmy, vláda pro ně připravila tři miliardy, přitom propad mají jen o 25 procent. Nebo restaurace dostanou kompenzace, jejich dodavatelé ale ne a tak bych mohl pokračovat,“ vysvětlil Prouza.

Reklama

Doporučované