Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porážku na Bílé hoře zavinili čeští stavové, nikoliv němečtí luteráni

Historik by měl ctít fakta, a nevymýšlet si konstrukce, tak jak to učinil ve svém komentáři Bílá hora i dnes jako živá v MF DNES Vlastimil Vondruška. Vyskytují se v něm některé nepřesností, které bych rád objasnil.

Podle autora za vypuknutí stavovského povstání v květnu 1618 může „zlá německá“ Protestantská unie, která prý popichovala německé luterány v Čechách ke vzpouře proti legitimnímu českému králi Matyášovi. To je zjednodušující tvrzení. V té době jednotné Německo neexistovalo. Na jeho území se nacházely suverénní státy jako Bavorsko, Sasko, Braniborsko a další, tvořící velmi volný svazek, jehož součástí byly i Země koruny české, Svatou říši římskou národa německého v čele s císařem.

Rekonstrukce bitvy na bílé Hoře v roce 2017

Je jasné, že protestanti měli zájem na oslabení katolíků, ale vzpouru tenkrát vyvolaly české stavy, tedy svobodní obyvatelé českého království sdružení ve třech stavech, panském, rytířském a městském. To, jestli někdo z nich mluvil česky nebo německy, bylo tenkrát jedno, rozhodující byla zemská příslušnost.

Důležité však je, že verdikt o de facto rozsudku smrti pro dva místodržící padl večer předtím v paláci Smiřických na Malé Straně, který vlastnil přední český šlechtic Albrecht Jan Smiřický. Tento fakt ovšem pan Vondruška zamlčuje, a cudně píše, že „večer předtím se sešlo tvrdé jádro luteránů a dohodlo plán akce.“ To je zase nepřesné. Na setkání byl kromě Smiřického a dalších přítomen i Václav Budovec z Budova z českého šlechtického rodu, který patřil k Jednotě bratrské. Obě tyto významné osobnosti spolu s dalšími se také následujícího dne aktivně zúčastnily defenestrace na Pražském hradě. Radikálové byli mezi Čechy i Němci. Dělat z toho německou luteránskou akci neodpovídá skutečnosti. I další čelní představitel stavovského povstání Jindřich Matyáš Thurn nepocházel z německé luteránské šlechty, ale narodil se v Innsbrucku do rodu s italskými kořeny. Jednalo se o samostatné spiknutí českých stavů, kterým chtěli šokovat okolí. To se jim sice povedlo, ale následky byly bohužel hrozné. A Vondruška vlastně dělá z českých šlechticů nesvéprávné hlupáky neschopných samostatného úsudku, kteří dělali jenom to, k čemu je navedli druzí. Srovnání stavovské vzpoury s barevnými revolucemi je pak už úplně mimo.

Morava někdy postupovala odlišně od Čech, cože nebylo nic neobvyklého. Království české a Markrabství moravské byly samostatnými zeměmi s vlastními úřady spojené osobou panovníka. V minulosti se například stalo, že Moravané uznávali za českého krále Matyáše Korvína, kdežto Češi Jiřího z Poděbrad. A i za stavovského povstání oba útvary postupovaly rozdílně, kdy Morava se k němu připojila až po násilném převratu provedeném menšinou tamních radikálů po vojenském vpádu z Čech o rok později v dubnu 1619.

Protestantská unie pomohla povstání tím…., že v roce 1619 poslala do Prahy jako nového panovníka svého hlavního představitele Friedricha Falckého,“ píše Vondruška.

To je nesmysl, Kurfiřta Friedricha Falckého neposlala do Čech Protestantská unie, kterou on vedl, ale českým králem jej zvolil generální sněm Zemí koruny české v srpnu 1619. Píše se o tom v kronice Historie česká od protestantského autora Pavla Skály ze Zhoře. Jeho volbu velmi urputně prosazoval český šlechtic a člen Jednoty bratrské Václav Vilém z Roupova, který mimo jiné prohlásil: „K tomu jest hlava vší Unie (míněna protestantská), kteréž kdyby nebylo, kdo by mohl vzteklost papežskou a španělskou zastaviti, kteráž do Království českého přijíti a a své tyranství provozovat usilovala. Kdo ji zadržel a pas zastavil, že se do Království českého nedostala....“ K samotné volbě pak Skála píše: „I když tak jednomyslně a beze všeho sporu hlasové všech tří stavů Království českého se vykonali a kurfiřt falcký od nich za krále volen byl...“ Václav Vilém z Roupova pak od Friedricha obdržel za svoje zásluhy vysoký úřad nejvyššího kancléře.

Logicky se také nabízí otázka, proč si němečtí luteráni neprosadili za vládce českých zemí někoho ze svých řad, když měli být tak mocní, a proč královskou korunu získal kalvinista Friedrich?

Po bělohorské porážce k nám proudili cizí šlechtici, podnikatelé, umělci a jiní, jak dále uvádí Vondruška. To je pravda, ale nejednalo se o žádnou novinku. Už za vlády císaře Karla IV. ve 14. století dorazil do Prahy francouzský architekt Matyáš z Arrasu, který zahájil a řídil stavbu svatovítské katedrály. V 16. století k nám pro změnu přicházely zástupy italských stavitelů, malířů, sochařů atd. Jednoduše proto, že domácí odborníci nebyli. I před Bílou horou se u nás také usazovaly cizí šlechtické rody.

Nechybělo ani kopnutí do katolické církve, které měly být údajně vráceny majetky zbavené kališníky. To je opět zavádějící tvrzení. Pravda je taková, že v roce 1630 se český král Ferdinand II. domluvil s papežem Urbanem VIII. na tzv. solní dani. Církev se zavázala, že nebude žádat o navrácení dříve zabraných statků, hlavně v husitské éře, a náhradou za to bude dostávat 15 krejcarů z každé bečky soli dovezené do Čech. Zkonfiskovaná nekatolická panství přiděloval panovník svým šlechtickým oblíbencům, nikoliv církevním subjektům.

Komentář pana Vondrušky na mě působí snahou nejistých jedinců hledat za každou cenu chyby jinde, a omlouvat vlastní selhání ve stylu my Češi jsme super pašáci, avšak chudáci, kteří za nic nemohou a kterým po každé ubližovali ti druzí. To je ovšem nepoctivý přístup ustrašených lidí, kteří se mohou smířit s pravdou.

(Tento text v mírně upravené podobě vyšel původně v MF DNES v sobotu 21. listopadu jako odpověď na komentář Vlastimila Vondrušky)

 

Autor: Jan Ziegler | neděle 29.11.2020 13:43 | karma článku: 25,08 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,94 | Přečteno: 519x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz