Moravská Třebová zruší MHD, lidé sepisují petici

MHD v Moravské Třebové. Foto: Město Moravská TřebováMHD v Moravské Třebové. Foto: Město Moravská Třebová

Provoz MHD skončí po dvou letech od zavedení, město místo nich zavede Senior Taxi.

Stovky obyvatel Moravské Třebové na Svitavsku odmítají zrušení městské hromadné dopravy. Bydlí v odlehlých částech města a autobusy využívají často, řekla organizátorka petice Zdeňka Porschová. Radnice ruší MHD od 12. prosince, o dva dny později se jejím obnovením kvůli petici budou podle starosty Miloše Mičky (Změna pro Třebovou) zabývat zastupitelé.

Podle starosty jezdí autobusy prázdné a jejich provoz město stojí hodně peněz. Místo MHD chce radnice v první čtvrtině příštího roku zavést Senior taxi. Taxíky vozí jen lidi starší 65 let a lidi se ZTP. Podle Porschové je taxislužba zaměřená jen na úzkou skupinu, MHD mohli jezdit všichni. K zavedení MHD došlo předloni v říjnu.

Petici obyvatelka z místní části Sušice již předala starostovi s pěti stovkami podpisů. Další podpisy sbírá. Moravská Třebová má zhruba 10.000 obyvatel. Porschová uvedla, že její akvitita má velkou podporu lidí. Petici podepisují obyvatelé ze všech částí města, řekla ČTK.

„Lidé potřebují jezdit k doktorovi, na úřady, jezdí autobusem do práce, do školy. Moravská Třebová je dost velká, z okrajových častí se lidé strašně těžko dostávají na nákupy, někde tam ani nemají obyčejné samoobsluhy,“ řekla Porschová.

Loni stál provoz městských autobusů město 2,4 milionu korun, letos radnice zrušila některé zastávky a náklady budou odhadem 1,5 milionu korun. „Někteří občané to nazývají autobus duchů, protože v něm nikdo není. Máme 20 spojů během dne, 100 cestujících přepraví za den. Některé spoje jsou prázdné,“ řekl starosta.

Provoz MHD by letos velmi ztížily plánované opravy ulic, kudy autobus jezdí. Hledat dočasné zastávky na objízdných trasách by bylo komplikované, protože musí splňovat bezpečnostní podmínky, dodal Mička.

ČTK

 

Tagy MHD Moravská Třebová Moravská Třebová
49 komentářů