Čínská sonda je po 112 hodinách letu u Měsíce. Má z něj dopravit na Zemi vzorky povrchu

Čínská sonda Čchang-e 5, která má dopravit na Zemi vzorky sebrané z lunárního povrchu, už dorazila k Měsíci. Informovali o tom představitelé čínského programu výzkumu Měsíce. Podle některých specializovaných webů by dva ze čtyř modulů, které tvoří celý aparát, mohly na stanoveném místě přistát ještě v neděli večer nebo v pondělí.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie čínská sonda Čchang-e 5 koncem listopadu při odletu na Měsíc

Fotografie čínská sonda Čchang-e 5 koncem listopadu při odletu na Měsíc | Foto: Tingshu Wang | Zdroj: Reuters

Sondu vynesla na oběžnou dráhu kolem Země 23. listopadu raketa Dlouhý pochod 5 z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan. Na orbitu kolem Měsíce Čchang-e 5 pak dorazila v sobotu večer po letu trvajícím 112 hodin, sdělili čínští činitelé.

Sonda OSIRIS-REx odebrala vzorky z planetky Bennu. Hornina ale ze schrány vypadává

Číst článek

Hlavním cílem projektu je získat pomocí vrtného zařízení a robotické paže z hloubky až dvou metrů kolem dvou kilogramů hornin a dalšího materiálu a dostat je na Zemi. Realizace ambiciózního záměru je přitom technicky velice náročná.

Dva moduly sondy přistanou v oblasti Oceanus Procellarum (Oceán bouří) na přivrácené straně Měsíce a dva zůstanou na oběžné dráze. Vzorky odebrané jedním sestupným aparátem vynese z povrchu druhý speciální modul, který se na oběžné dráze spojí se servisním modulem. Z něj se materiál přesune do návratového modulu, jenž zamíří k Zemi.

Cesta zpět by podle serveru Space.com měla trvat čtyři a půl dne. Předpokládá se, že kapsle se vzorky přistane pomocí padáku v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko mezi 15. a 17. prosincem.

Pokud bude projekt úspěšný, dostane se měsíční materiál na Zemi poprvé po více než čtyřiceti letech. V 60. a 70. letech takové mise zdárně uskutečnily Spojené státy a bývalý Sovětský svaz, jehož nástupnickou zemí je Rusko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme