Interiér,  Dekorace,  Venkovní rostliny

Jak vybrat správný stromeček, aby vydržel?

Známe to všichni, živý vánoční stromeček se nám během svátků mění před očima. Zvláště tehdy, když ho koupíme moc brzo a hned si ho nastrojíme v obývacím pokoji, kde mu nesvědčí topení. Jeho větve se sklápí k zemi a nevypadá tak svěže jako na začátku.

Pozor na stromek si dejte už při jeho nákupu

Jestli je suchý, poznáte tak, že s ním malinko bouchnete o zem. Když najednou stojíte v kupce jehličí, rovnou na něj zapomeňte. Zároveň by však stromeček neměl být uříznut a hned přenesen do teplé místnosti. To mu rozhodně nesvědčí, protože se nestihne aklimatizovat. Než ho dáte domů, je potřeba ho mít někde v chladu. V panelákových domech třeba na balkoně, v rodinných domcích někde u vchodových dveřích nebo ve sklepě. I když budou splněny tyto podmínky, na tom zda vydrží, závisí i druh jehličnanu. Nejdelší trvanlivost má jedlička, ale ta je pro někoho nedostupná z hlediska peněz, je poněkud dražší. Její luxusní vzhled je však pro mnoho z nás poutavou záležitostí. Dost často jehličí jako první ztrácí smrk, ale ani borovička na tom není o moc lépe.

Někteří lidé upřednostňují i menší zakrslé stromky v květináči. Obvykle je o ně podobná péče jako o pokojové rostliny. Stromek si doneste domů cca víkend před Vánoci a nenechávejte ho déle uvnitř, než po dobu 12 dní. Poraďte se v květinářství. Nejdéle a nejlépe vypadá norský smrk, můžete ho mít na zahradě klidně dva i tři roky. Někdo však může namítat, že na zahradě na to nemá dostatek prostoru. Na druhou stranu je to výhodná investice. Nicméně, kdo chce stromeček mít doma déle, než dva týdny, měl by sáhnout po řezané variantě.

Kam ho umístit?

Tak, jak jsme avizovali již na začátku, stromek nesnese teplo, takže nevhodným místem jistě bude někde poblíž radiátoru. Suchý vzduch je pro něj totiž zabijákem číslo jedna. Tmavší kout, kde je kolem 20 stupňů Celsia je pro něj ideálním. Upravte také kmen (z obchodu vybírejte 30 cm volný kmínek), který vlastní zaschlou pryskyřici. Ořízněte silné kolečko v rozměrech asi 1 – 2 cm. Plno lidí kmínek tvaruje do špičky, ale nemá se to dělat. Stromek pak totiž není schopen přijímat živiny. Ani kůra by se neměla odlupovat. Postavte ho do stojanu s vodou.

Zbytečně ho nezatěžujte a dodržujte pitný režim

Nejrůznější cinkrlátka sice lákají k zavěšení, ale čeho je moc, toho je příliš. A u vánočního stromečku tohle tvrzení určitě platí. Nepřetěžujte ho ozdobami a dejte opravdu, co nejméně všelijakých svíček nebo prskavek. To mu neprospívá!

Ač je to k nevíře i stromek potřebuje pitný režim. Věděli jste o tom, že takový smrk potřebuje hydrataci i kolem 0,5 litru denně? Nejméně náročné jsou na vodu jedličky. Nicméně stále platí fakt, že voda by se ze stojanu neměla vypařit. Máme pro vás tip, který se bude jistě hodit. Spočívá v důmyslné technice! Do kmínku opatrně navrtejte dírku a tam vsuňte obyčejný knot. Váš stromeček tak do sebe vtáhne potřebnou tekutinu a nebude usychat. Nemá rád ani zásaditou vodu, která je příliš tvrdá. Zkuste experiment s dvěma lžičkami cukru a dvěma lžičkami citronové šťávy nebo octu na cca 2 litry vody. Vaše zálivka je připravená. Mnozí tvrdí, že stromku neuškodí ani med.

Co se spadaným jehličím?

Nemusíte se ho hned zbavovat, stačí přemýšlet. Máte zahradu, kterou zdobí azalky, vřesy nebo rododendrony? Všechny tyto rostlinky a keře budou za jehličí rádi, bude se jim lépe dařit. Chvojí je totiž výborná izolace před mrazy. Rostlinky jsou tak chráněné před velkými hromadami sněhu a pod chvojím budou hezky ukryté a do jara nezmrznou. Eventuálně se dá jehličí hodit i na kompost. Jelikož stromek nepatří jen tak k popelnici, je výhodnější ho naštěpkovat.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.