Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vládne v Downing Street „vydřička“? Nového šéfa poradců vybrala Johnsonovi snoubenka

Autor: Darina Jíchová - 
29. listopadu 2020
20:02

Dlouhodobě se mluví o tom, že Carrie Symondsová (32) má obrovský vliv na svého snoubence, britského premiéra Borise Johnsona (56). Spekuluje se, že stojí i za poslední rošádou v Downing Street, která skončila odchodem premiérova hlavního stratéga a strůjce brexitu Dominica Cummingse. Podle deníku Daily Mail Symondsová „zatlačila“ na svého snoubence, přála si, aby dal lukrativní pozici šéfa Poradenské kanceláře Konzervativní strany jejímu nejlepšímu příteli.

Johnson a Symondsová čelí nařčení z cronyismu, tedy protěžování přátel na úkor ostatních. Kritiku vyvolalo oznámení, že novým šéfem Poradenské kanceláře konzervativců (CRD) se stane v podstatě nezkušený nováček Ross Kempsell (28), v jehož prospěch mluví jen to, že je jedním z nejlepších přátel Symondsové. I přes větší věkový rozdíl je Kempsell i dobrým kamarádem premiéra, s Johnsonem chodí hrát tenis.

Kamarádíčkování se s premiérem nestačí, bouří konzervativci

CRD je důležitou součástí Konzervativní strany, někteří o oddělení mluví jako o výcvikovém táboře budoucích ministrů a premiérů. „Kempsell je politický nováček, nemá zkušenosti,“ to je hlavní argument řady odpůrců Johnsonova rozhodnutí. Politických zkušeností má Kempsell skutečně poskrovnu, v minulosti pracoval jako novinář pro rozhlasovou stanici TalkRadio. Kempsellovo jmenování by také znamenalo odchod Iaina Cartera, který CRD vede nyní.

„K téhle práci je potřeba víc než jen kamarádíčkování se s premiérem a jeho partnerkou,“ zaznívá z řad konzervativců. Ještě v loňském roce Kempsell zpovídal Johnsona v rádiu, po premiérově drtivém vítězství u prosincových voleb ale dostal práci přímo v Downing Street, kde působil v týmu Johnsonových poradců.

Posléze se ale zase vrátil k novinařině, nyní pracuje pro stanici Times Radio. Pokud by se stal hlavou CRD, čekal by ho i vyšší plat, ročně by si přišel na více než 2 miliony korun. Kempsell ale pro britský tisk popřel, že by od Johnsona takovou pracovní nabídku dostal.

Symondsová vrací úder?

Ze strany Symondsové to může být další útok na své odpůrce v řadách konzervativců, Carter byl totiž jejím nadřízeným, když byla komunikační šéfkou strany. Byl také jedním z těch, kdo si žádal její výpověď kvůli jejím přemrštěným výdajům. Symondsová byla obviněna z toho, že přečerpává stanovený rozpočet, konkrétně pak například z toho, že jménem stranických poradců objednávala taxíky pro své kamarády.

Video  Babiš v Blesku krotil naděje na rozvolnění: Česko v trojce „psa“ až dva týdny před Vánoci?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi