Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Švédský Prymula“ skončil? Vláda po tisících mrtvých šéfovi epidemiologů nevěří

Autor: Darina Jíchová - 
29. listopadu 2020
21:25

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell, který byl strůjcem kontroverzní strategie boje proti koronaviru, zmizel z veřejnosti po svém „rozkolu“ se švédskou vládou. Švédsko v posledních pár týdnech čelí náporu koronaviru, oproti jarní vlně nákazy nyní vláda přijímá různá opatření, hlavně omezování shromažďování nebo regionální karantény, uvedl deník Daily Mail.

Na poslední tiskové konferenci švédské vlády ke koronavirové situaci Tegnell chyběl, tiskovku vedl premiér země Stefan Löfven, některé jeho výroky si protiřečily s Tegnellem. Švédsko od počátku pandemie zaznamenalo přes 243 tisíc nakažených, 6681 osob koronaviru podlehlo. V zemi denně přibude kolem 5 tisíc nových případů, roste bohužel i počet obětí.

Švédští odborníci navíc v posledním týdnu přiznali, že nevidí žádné náznaky toho, že by se podařilo dosáhnout kolektivní imunity a tím zpomalení šíření viru. Kolektivní imunita byla jedním z cílů liberálního plánu, který země implementovala na jaře. Na rozdíl od zbytku světa Švédsko nepřijalo skoro žádné restrikce, školy, restaurace a další podniky zůstaly otevřené, nebylo zavedeno ani povinné nošení roušek.

Tegnellova teorie se nenaplnila

Tegnell v minulosti tvrdil, že země si povede díky jeho řešení mnohem lépe než ostatní státy, zatím tomu ale nic nenapovídá. Zpočátku se sice zdálo, že se Švédsku podzimní vlna koronaviru vyhne, dorazila ale pouze se zpožděním. „Je tady cítit jistá roztržka, jsem si dost jistý, že vláda ztratila důvěru v úřad veřejného zdraví,“ prohlásil profesor z Univerzity Södertörn ve Stockholmu Nicholas Aylott.

„Máme teď v podstatě stejnou míru infekčnosti jako na jaře, což je jasné vyvrácení Tegnellovy teorie,“ vysvětlil Aylott. Tegnell předpovídal, že Švédové získají větší obranyschopnost proti koronaviru.

Od poloviny října vláda zpřísňuje restrikce a snaží se zpomalit šíření koronaviru a snížit reprodukční číslo. „Jsme optimističtí,“ nechal se na tiskovce slyšet šéf úřadu veřejného zdraví Johan Carlson. Jeho úřad od vlády dostal za úkol přijít s modelem vývoje epidemie, zatím jejich předpověď neodpovídá skutečnosti. Carlson zdůraznil, že vše záleží na lidech a dodržování opatření.

Epidemiolog je terčem kritiky

Nejen úřad veřejného zdraví, ale i tvář švédského boje s koronavirem Tegnell ztratili důvěru vlády a společnosti a čelí kritice švédského tisku. Epidemiolog Tegnell musel dokonce přiznat, že před nástupem druhé vlny zlehčoval její nebezpečnost.

„Jsme v jiné situaci, než jsme byli na jaře, kdy šlo spíš o lokální výskyty koronaviru, teď máme nákazu ve všech regionech. To je důvod, proč máme tak vysoká čísla,“ komentoval Tegnell. Jeho absence na vládní tiskové konferenci ale mluvila za vše, v minulosti na nich chyběl jen zřídka a často je sám vedl.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 30. listopadu 2020 08:55 )

Švéd se snažil zachránit ekonomiku, snažil se pracovat pro lidi, Prymula se snažil zašmelit pro sebe co nejvíc, ten makal hlavně pro sebe, obrovský rozdíl. Prymula měnil názory podle premiéra nebo svých zájmů

gjfish ( 30. listopadu 2020 08:39 )

Srovnáváte nesrovnatelné. Švédsko je oproti nám o cca 3-4 týdny pozadu s 2. vlnou. Česko 1. vlna cca 600 mrtvých x Švědsko 5800. Česko 2. vlna cca 7500 mrtvých x Švédsko zatím cca 900. Ostatní je pravda, Prymula byl uklizen na jinou dobře placenou pozici.

blamal ( 30. listopadu 2020 04:32 )

Svedsko ma pri obdobnem poctu obyvatel jako CR polovicni pocet nakazenych a o 2 tisice mrtvych mene nez CR. Navic zminovany epidemiolog zrejme u nich skoncil, aniz by si nakradl prachy na cinskem suntu ci nefunkncich testech, a urcite si ho premier po jeho predchozim papalasskem chovani nevzal k sobe za ranec prachu danovych poplatniku. Svedsko je totiz normalni zeme, nevladnou ji estebaci a ozralove, je tam vymahatelnost prava a uzasna zivotni uroven. Narozdil od tohohle bordelu, ktery tuhle zemi a jeji lidi vytrvale nici. Takze srovnani s odpadem jmenem Prymula je nejen zavadejici, ale pro toho svedskeho epidemiologa i tezkou urazkou. Bezte nekam s takovym idiotskym clankem.

Arany ( 29. listopadu 2020 23:16 )

Opravují Prymula. Kotzab a Hafl.

Arany ( 29. listopadu 2020 23:14 )

To není žádný Primula, ale Kocáb nebo Havel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa